• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z przydymianiem

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
Witam, sprawa niby jest oczywista ale jednak nie do końca dlatego przyszedłem do was na forum i liczę że ktoś mądry się wypowie bo tematów wszędzie jest dużo i wszystkie są podobne ale nie identyczne z moim problemem także do rzeczy.

Pacjentem jest Honda Accord 2.4 z dołożoną turbiną, auto nie ma katalizatora, jeździ na oleju Millers 5w50, posiada zewnętrzny komputer do sterowania wtryskami, przepustnicą itd.
Turbina to hybryda na twinscrollu która przeszła profesjonalną regenerację w firmie Perun Turbo.

Auto gdy się porządnie nagrzeje i stoję na światłach po dłuższej chwili gdy jest duży korek potrafi zacząć dymić na szaro/niebiesko czy też biało/niebiesko czasem też tylko na biało ciężko mi to dokładnie określić ale robi tak przez chwilę dopóki nie ruszę i momentalnie dymienie znika, jak schodzi z obrotów to kopcenia brak, przy deptaniu do odcięcia czasem się pojawi dymek ale bez szaleństw, w każdym razie na biegu jałowym w korku wydobywa się dym który jest dla mnie stresujący bo wiadomo jak każdy patrzy na dymiące auto :D Czasem robię tak że zgaszę i ponownie odpalę i problem znika na pewną chwilę, po wyjechaniu z korka problem się nie pojawia dłuższy czas aż do następnego korka i po mniej więcej 2 minutach to samo się dzieje.
Płynu chłodniczego nie ubywa tego jestem pewny w 100%, oleju ubywa w zależności od jazdy ale przeciętnie 500ml na 2500-3000km w miarę zużywania oleju oczywiście więcej ale wymieniam co 7-8 tysięcy.

Może być tak że winne temu dymieniu są wtryski? A może turbina puszcza olej gdzieś pomimo regeneracji? Podejrzewam też pierścienie na tłokach tzw. olejowe.
Auto ma moc, nie szarpie, nie ma żadnych dziwnych objawów aby tylko to irytujące dymienie, co ciekawe pod domem mogę odpalić na 20-30 minut i dymienie się nie pojawi, ale jeżdżąc po mieście gdy tylko zatrzymam się w dużym korku to się zazwyczaj pojawia po dłuższej chwili..

Jestem ciekaw czy jest ktoś w stanie stwierdzić co to może ewentualnie być, zapraszam do dyskusji :) a w razie braku jakichś istotnych informacji piszcie śmiało, dodam czego brakuje.

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
no i pozamiatane, nie ma o czym dyskutować.
pytania nalezy kierować do montera turbiny i fanów wiejskiego tuningu.

Robił to człowiek który się na tym bardzo dobrze zna, stroił to również bardzo ogarnięty osobnik także proszę mi tu nie wyjeżdżać z fanami wiejskiego tuningu bo auto jest zrobione zgodnie ze sztuką za worek pieniędzy :) Poza tym jest o czym dyskutować, nie zadałem pytania żeby się przekomarzać tylko aby uzyskać możliwy trop co warto naprawić.

Ciśnienie w skrzyni korbowej?

W sensie że może być za duże?

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
no to przecież napisałem:

No to odpiszę ponownie, gdybym znał odpowiedź na to co się dzieje to bym się nie pytał tutaj. Może i to wróżenie z fusów, na temat mechanika się nie będę wypowiadać bo znam jego zdanie ale ta odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje (nie nie chodzi o koszty bo ich się nie boję). Chcę po prostu usłyszeć co to może ewentualnie być bez złośliwego wymyślania a nie chcę wymieniać po kolei części które wymiany nie wymagają bo bez sensu tak topić dodatkowe pieniądze.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
No to odpiszę ponownie, gdybym znał odpowiedź na to co się dzieje to bym się nie pytał tutaj. Może i to wróżenie z fusów, na temat mechanika się nie będę wypowiadać bo znam jego zdanie ale ta odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje (nie nie chodzi o koszty bo ich się nie boję). Chcę po prostu usłyszeć co to może ewentualnie być bez złośliwego wymyślania a nie chcę wymieniać po kolei części które wymiany nie wymagają bo bez sensu tak topić dodatkowe pieniądze.
Nie rozumiem cię, chłop spartolił robotę a ty na forum szukasz odpowiedzi? Zawieź auto do tego co ci montował, no chyba, że samowolke zrobiłeś i teraz jesteś w czarnej du..e i nie wiesz co się dzieje?

Felixpl

Uczestnik
Punktów
2
Robił to człowiek który się na tym bardzo dobrze zna, stroił to również bardzo ogarnięty osobnik także proszę mi tu nie wyjeżdżać z fanami wiejskiego tuningu bo auto jest zrobione zgodnie ze sztuką za worek pieniędzy :) Poza tym jest o czym dyskutować, nie zadałem pytania żeby się przekomarzać tylko aby uzyskać możliwy trop co warto naprawić.

W sensie że może być za duże?

Tak, zbyt duże ciśnienie np. utrudnia spływ oleju z turbosprężarki a każde regenerowane turbo ma minimalny luz i może tam się przedostaje, tak mi przyszło do głowy nw może bzdury.

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
Nie rozumiem cię, chłop spartolił robotę a ty na forum szukasz odpowiedzi? Zawieź auto do tego co ci montował, no chyba, że samowolke zrobiłeś i teraz jesteś w czarnej du..e i nie wiesz co się dzieje?

To może inaczej bo tego nie napisałem, autem jeżdżę po tej modyfikacji od 2 lat. Na początku był problem gdzie prawie cały czas auto dymiło na biało czasem biało-niebiesko. Wtedy problemem okazała się walnięta turbina, była złożona i zregenerowana przez firmę która po prostu spierdzieliła robotę. Turbo zostało wyjęte i wysłane docelowo do konkretnej firmy, po tym wszystko wróciło do normy i zostało tylko to co opisałem w temacie, rozumiem że waszym zdaniem wina jest jego? Nie wydaje mi się aby on był winny temu co się dzieje, winne jest zużycie czegoś w silniku dlatego też zapytałem co to może najprawdopodobniej być..
I nie, żadnej samowolki nie zrobiłem. Pomimo że jakąś tam wiedzę mam to nie tykam się sam bo uważam że bezpieczniej zapłacić komuś niż samemu spieprzyć i płacić podwójnie.

Tak, zbyt duże ciśnienie np. utrudnia spływ oleju z turbosprężarki a każde regenerowane turbo ma minimalny luz i może tam się przedostaje, tak mi przyszło do głowy nw może bzdury.

Być może masz rację z tym, mam założony separator olejowy w którym nie pojawia się ani gram oleju od samego początku co mnie zastanawia :? Jeżeli ciśnienie jest zbyt duże to w takim wypadku tak czy siak do roboty coś jest tylko co?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nic nie rozumiesz.
Tylko ktoś kto wprowadził takie modyfikacje jest w stanie ocenić co się dzieje.
Dla mnie i pewnie dla wszystkich prostych mechaników, takie modyfikacje to chory pomysł, i teraz to sam się z nim bujaj.
...to tak w skrócie.
uwierzyłeś w cuda wiejskiego tuningu i tyle. teraz to pewnie motor na złom.
źle zrobione nie było skoro aż tyle pojeździł.

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
nic nie rozumiesz.
Tylko ktoś kto wprowadził takie modyfikacje jest w stanie ocenić co się dzieje.
Dla mnie i pewnie dla wszystkich prostych mechaników, takie modyfikacje to chory pomysł, i teraz to sam się z nim bujaj.
...to tak w skrócie.
uwierzyłeś w cuda wiejskiego tuningu i tyle. teraz to pewnie motor na złom.
źle zrobione nie było skoro aż tyle pojeździł.

Wiesz, jaki mi ktoś tak odpowiada to od razu czuć złośliwość a tego bardzo nie lubię. Do prostych mechaników z tym nie jadę bo dla nich to czarna magia pomimo że to zwykły silnik ze zwykłą instalacją turbo nic skomplikowanego, ot parę rur pod maską więcej i samo turbo.
Podstawy do napraw są te same, auto nie ma żadnych innych udziwnień bo miało być to auto na co dzień.
Masz rację mogę jechać do niego i mu suszyć głowę z tymże on twierdzi że nie jest to nic poważnego z czym ja się nie zgadzam i próbuję dojść samemu doczytując tu i uwdzie co to może być a potem jadę bogatszy o jakąś wiedzę do trochę bardziej obeznanego mechanika i z nim rozmawiam, próbuję się rozeznać bo nie chce zostać naciągnięty na koszty :)
Co do tego wiejskiego tuningu bo widzę że masz klapki na oczach, wiejski tuning to dziwne ospojlerowanie na samochodzie, dziwne podświetlenia w różnych miejscach, wszelakie podejrzanie wyglądające okleiny czy paskudne totalnie nie pasujące felgi do danego samochodu, można pod to podpiąć jeszcze głośny wydech przez który jest się słyszanym 5 osiedli dalej. Moje auto wygląda zupełnie seryjnie, ma fabryczny bardzo subtelny pakiet ospojlerowania, ładniejsze felgi niż seryjne i właśnie owe turbo. Dołożyłem je tylko dlatego że żal mi było sprzedawać ten samochód bo świetnie mi się nim jeździło ale mocy brakowało, nie wpakowałem tu 2 czy 3 barów tylko skromne 0.6.
Te motory mają to do siebie że fabrycznie również brały olej z czym się borykali właściciele nowych egzemplarzy, mój brał dużo poniżej normy którą dawała Honda, po modyfikacji pobór się nie zwiększył znacznie także sądzę że nie jest na złom a jedynie wymaga leczenia.
Ale chyba sam sobie odpowiedziałem że forum to w takim przypadku wróżenie z fusów, muszę podjechać do kogoś znającego się na rzeczy i podpytać co jest :) Ostatecznie zrobić i dalej się cieszyć bezawaryjną jazdą, przebieg jaki obecnie mam to trochę ponad 100 tysięcy km.

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
to jest właśnie moim zdaniem wiejski tuning.
"nic skomplikowanego",...buhahhaaha.
szkoda prądu na Ciebie i Twojego mechanika.
Para kapuścianych głąbów i tyle.

Dlatego jesteś zwykłym mechanikiem, bo zwykły z Ciebie głąb nie nadający się do niczego więcej aniżeli wymiana oleju, filtra oleju i ewentualnie filtra powietrza :) Jeżeli dla Ciebie taka instalacja jest skomplikowana to widzę że mam do czynienia z amatorem.
Tracę czas na tłumaczenie tumanowi czegoś czego i tak nigdy nie zrozumie, masakra.. Wystarczy przejrzeć parę Twoich wpisów i widać poziom Twoich wypowiedzi na tym forum :banghead:
To by było na tyle w kwestii odpowiadania Tobie, żegnam z tego tematu bo nic nie wniosłeś aby pokazałeś swój poziom, który jest tak niski że nawet gdybym się położył na podłodze to bym się z nim nie zrównał.

Dziękuję za to Felixowi bo może coś z tego wyjdzie podczas rozmowy z mechanikiem :)

Temat uważam za zamknięty bo sądzę że idzie to w złą stronę i wolę to zakończyć, najgorsze jest to że na jakimkolwiek forum czy to na Facebooku czy też na jakimkolwiek innym jest dużo jadu, złośliwości i głupio mądrych ludzi.

Zadałem proste pytanie, otrzymałem jedną prostą odpowiedź, reszta to spam.
Dzięki pozdrawiam.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Widać, co raz więcej ludzi wchodzi na forum i chce wszystko za free i jeszcze wszystko na gotowo z oceną usterki. Żałosne a zarazem śmieszne....

Quaserrent

Początkujący
Punktów
0
Widać, co raz więcej ludzi wchodzi na forum i chce wszystko za free i jeszcze wszystko na gotowo z oceną usterki. Żałosne a zarazem śmieszne....

Kuźwa, opinia której potrzebuje nie da mi żadnych profitów może poza takim że mechanik mnie nie naciągnie.
Coś wielkiego wymagam? Temat jak każdy inny, nie moja wina że tak reagujecie :) Żałosne to są takie przytyki, nie masz nic do powiedzenia to nie komentuj,
takie zachowanie to przykry zwyczaj ludzi nie mających nic ciekawszego do roboty.
Takie fora służą dzieleniu się opinią, doświadczeniem i ewentualna pomocą a jakieś dziwne docinki i podteksty nie są na miejscu.
Zakończyłem już temat tak jak wyżej powiedziałem.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Kuźwa, opinia której potrzebuje nie da mi żadnych profitów może poza takim że mechanik mnie nie naciągnie.
Coś wielkiego wymagam? Temat jak każdy inny, nie moja wina że tak reagujecie :) Żałosne to są takie przytyki, nie masz nic do powiedzenia to nie komentuj,
takie zachowanie to przykry zwyczaj ludzi nie mających nic ciekawszego do roboty.
Takie fora służą dzieleniu się opinią, doświadczeniem i ewentualna pomocą a jakieś dziwne docinki i podteksty nie są na miejscu.
Zakończyłem już temat tak jak wyżej powiedziałem.
Kolego, skoro masz taką opinie o mechanikach, że cię może naciągnąć, to po jakiego grzyba zasięgasz opinii od innych mechaników? Idź do wróżki może będzie bardziej satysfakcjonująca podpowiedź dla ciebie. Potem będziesz miał pretensje do innych, że nie potrzebnie wymieniłeś to co ci piszą w postach inni?...

Do góry Bottom