• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z ustawieniem zbieznosci passat b6 2007

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Problem z ustawieniem geometri 4 kół vw passat b6 disel 2.0 sport rok prod 2007 zawieszenie ok kierownica lekko skręcona w lewo jak i rownierz ciągnie w lewo czy moze ktos mi pomoc lub dać wskazówki co moze być problemem całe zawieszenie sprawdzone i wymieniony tylni cały wahacz przód tuleja zmieniłem opony z zimowych na letnie nadal ten sam problem drugi warsztat po 2 tygodniach poddał sie i oddał mi pieniadze brak lozow na kierownicy nie zdziera opon ściąga dopiero od 50 km/h dziekuje za każda informacje i post który bedzie mi w stanie pomoc aha bym zapomniał auto bezwypadkowe nie wjechałem w dziurę nie uderzyłem w krawężnik

A

autozibi

Problem z ustawieniem geometri 4 kół vw passat b6 disel 2.0 sport rok prod 2007 zawieszenie ok kierownica lekko skręcona w lewo jak i rownierz ciągnie w lewo czy moze ktos mi pomoc lub dać wskazówki co moze być problemem całe zawieszenie sprawdzone i wymieniony tylni cały wahacz przód tuleja zmieniłem opony z zimowych na letnie nadal ten sam problem drugi warsztat po 2 tygodniach poddał sie i oddał mi pieniadze brak lozow na kierownicy nie zdziera opon ściąga dopiero od 50 km/h dziekuje za każda informacje i post który bedzie mi w stanie pomoc aha bym zapomniał auto bezwypadkowe nie wjechałem w dziurę nie uderzyłem w krawężnik

Nie rozumiem twojego problemu , skoro ściąga auta na jedną stronę i kierownica jest skręcona to znaczy , że coś nie gra .
Trzeba na stację diagnostyczną jechać i sprawdzić geometrię ... (tylko do takich co się na tym znają) .
P.S. Nie wchodźmy na razie na takie usterki jak wspomaganie i maglownica .

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Kolego geometria ustawiana w 2 warsztatach wszystko im zajęło 2 tyg razem obydwa warsztaty sie poddały i zwrucily mi pieniadze bo usługi nie wykonali poprawnie auto sprawdzane w 3 warsztatach jak i rownierz na szarpakach zawieszenie ok auto nadal ściąga

pawelb20

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
kiedyś miałem w takim pasacie przypadek ze nowe wahacze dolne tylnego zawieszenia byly krutsze i nie bylo mozliwości ustawienia na nich geometrii ale to był tył

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Według 2warsztatow zbieżność ustawiona jest ok wyjeżdżają na jazdę próbna nadal ściąga co ciekawe obydwa warsztaty miały ten sam problem bo czasem na jeździe próbnej auto ściągało im w prawo a czasem w lewo np: kierownica skręcona lekko w lewo ciągnie w prawo i na odwrót wczoraj odebrałem samochód i kierownica lekko w lewo i w lewo ciągnie

Wahacz tylni i tuleja przednia zamówione z vw serwis czesci

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Co jeszcze jest ciekawe miałem zapieczoną śrubę od tylnego wahacza wiec wymieniłem cały wahacz bo tyknie prawe kolopokazywalo na komputerze ze jest w czerwonym polu na samym końcu ale i po tym nadal ściąga i kierownica w lekko w lewo

Nie jeszcze przed wymiana

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Podejrzewam zatarte łożyska na kolumnach przedniego zawieszenia. I wtedy jak skręcimy w ulicę w prawo, to samochód będzie po wyprostowaniu kierownicy ściągał w prawo, a jak skręcimy w ulicę w lewo, to po wyprostowaniu kierownicy samochód będzie ściągał w lewo. Proszę to sprawdzić, czy tak się dzieje.
Pozdrawiam.

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Dziekuje za cenna podpowiedz sprawdze to we wtorek jutro samochód ma być poddany geometrii 3d i moze coś bedziemy wiedzieć wiecej choć zapytałem mechanika czy łożyska mogę miec wpływ na ustawienie zbierznosci usłyszałem odpowiedz ze nie ale łożyska sprawdzał przy mnie i stwierdził ze sa ok

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Dziekuje za cenna podpowiedz sprawdze to we wtorek jutro samochód ma być poddany geometrii 3d i moze coś bedziemy wiedzieć wiecej choć zapytałem mechanika czy łożyska mogę miec wpływ na ustawienie zbierznosci usłyszałem odpowiedz ze nie ale łożyska sprawdzał przy mnie i stwierdził ze sa ok
Jak łożysko kolumny jest leciutko zatarte, to podczas kręcenia kierownicą sprężyna nie będzie drżała, lub przeskakiwała, a po skręcie naciągnięta sprężyna będzie lekko ciągnęła kierownicę w stronę ostatniego większego skrętu i po wyprostowaniu kierownicy będzie to wyczuwalne.
Pozdrawiam.

r_kubis

Początkujący
Punktów
2
Zacznijmy od tego czy ustawiają tylko zbieżność?, czy również inne ważne parametry jak kąt pochylenia koła czy wyprzedzenia sworznia zwrotnicy i pochylenia bo to dosyć istotne. Jeżeli te wszystkie parametry są OK to trzeba szukać gdzie indziej np. czy koła się swobodnie obracają bez tzw. trzymania. Ale sprawdził bym też czujnik kąta skrętu, tj. jaka jest wartość przy kołach do jazdy na wprost.

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Rozumiem sprawdze to we wtorek dziekuje za info i pozdrawiam i napisze napewno odpowiedz jesli znajdę tego przyczyne

Przekaże mechanikowi aby sprawdził ten czujnik kata skrętu dzięki za cenne info a co do ustawiania zbierznosci to ustawiają ja na 4 kołach z komputerem ale niemal pojęcia czy ustawiają kat pochylenia kola

Ostatnia edycja:

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no cóż przeczytałem całość i wypowiem się w ten sposób. U siebie w MAZDA 6 2.3 benzyna po założeniu opon made in china ziomowych nowych mam to samo, po puszczeniu ściąga w prawo (zabiera kierownice). po zalozeniu letnich michelin nie ma tego wgl. (dodam ze tak samo sprawdzalem zbierznosc i cala linie z szrpakami) . takze sprawdz opony :) jezelI NIC sie z nimi nie dzieje a sa made in china to jezdzij.

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Kolego zimówki pirelki a letnie Michaliny nie problem w oponach to wykluczałem jako pierwszy powód bo po zmianie na letnie autko zachowuje sie identycznie ale dziekuje za dodanego posta i pozdrawiam

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Ja tez juz sie pogubilem ale teraz kierownica lekko w lewo sciaga w lewo sciagalo w prawo po wymianie przegubu tylnego jak i przedniego w chwili obecnej ciagnie w lewo

Damian071

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
Tak jak pisalem posta u gory niemam juz samochodu 3 tydzien i nikt nie potrafi rozwiazsc problemu co raz to slysze od ludzi ktorzy ustawiaja zbieznosc ze nie wiedza oco w tym aucie chodzi i naprawic usterke

Do góry Bottom