• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z uszczelniaczem / wysprzeglikiem sprzęgła

Kamil vectra c 2.0 dti

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Czy ktoś mógł by podpowiedzieć co może być nie tak a może ktoś miał taki już problem
A problem znajduje się w vectra c 2.0dti 2003r skrzynia f23
Już kolejny raz ściągana jest skrzynia ponieważ po wymianie nowego zestawu sprzegla wysprzeglik dwumas simering i po przejechaniu ok 5tys km rozszczelnil się simering następnym razem po przejechaniu Ok 3tys rozszczelnil sie wysprzeglik następne dwa razy to juz było po przejechaniu 150-200 km i też był to simering i wysprzeglik
Robione u dwóch mechaników każdy twierdzi że nie ma widocznego luzu na walku sprzęgłowym
Ma ktoś jakieś pomysły co może być walnięte?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Uszczelniacz do wysprzeglika nie wiele ma wspólnego, ale jak ktoś nieumiejętnie wyjmuje skrzynie to może zniszczyć wysprzeglik. Uszczelniacz może zbyt płytko wbity albo wał porysowany. Miałem kiedyś merive w której w ciągu roku skrzynia ściągana 4-5 razy bo w pewnym momencie wysprzeglik wychodził tak daleko że się rozszczelniał i szlak go trafiał. W końcu wymieniony był cały układ wysprzeglik, przewód z takim zaworem na przewodzie, pompa sprzęgła. Po tym problem znikł

Kamil vectra c 2.0 dti

Początkujący
Punktów
0
Uszczelniacz do wysprzeglika nie wiele ma wspólnego, ale jak ktoś nieumiejętnie wyjmuje skrzynie to może zniszczyć wysprzeglik. Uszczelniacz może zbyt płytko wbity albo wał porysowany. Miałem kiedyś merive w której w ciągu roku skrzynia ściągana 4-5 razy bo w pewnym momencie wysprzeglik wychodził tak daleko że się rozszczelniał i szlak go trafiał. W końcu wymieniony był cały układ wysprzeglik, przewód z takim zaworem na przewodzie, pompa sprzęgła. Po tym problem znikł
Automatyczne połączenie postów:

Ale dlaczego ten wysprzeglik wysuwał się za daleko co było tego powodem ? Pompa sprzegla miała za duże ciśnienie czy jak ?

Kamil vectra c 2.0 dti

Początkujący
Punktów
0
Ale dlaczego ten wysprzeglik wysuwał się za daleko co było tego powodem ? Pompa sprzegla miała za duże ciśnienie czy jak ?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Na przewodzie pomiędzy pompa a wysprzeglikiem byl zawór. Przez niego nie cofał się płyn. Finał był taki ze plyn wchodził do wysprzeglika ale się nie cofał bo zawor był zacięty, robiło się za duże cisnienie i w końcu wysprzeglik pękał /rozszczelniał się.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
No to by sie sprzeglo slizgało

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Nic się nie ślizgało. Zawór po prostu się zacinał, jak doszło do zacięcia to dwa naciśnięcia i po wysprzegliku. Nie zdążyło się ślizgać :) wyjęta skrzynia ktoś zobaczył o wysprzeglik walnięty, wymienił, po dwóch miesiącach to samo, ktoś wsadził pompkę ori bo takie bylopodejrzenie, znowu dwa miesiące spokój, następnie ktoś wymieniał sprzęgło bo podobno trzeba inne założyć, była próba żałozenia kombinowanej przekładki alu między silnik a skrzynie.... I w końcu trafił do nas. Klient opowiedział co i ile razy robione, to nie ryzykowaliśmy tylko wymieniony został cały komplet, pojazd jeździ conajmniej rok czasu bez problemów. Zawór zacinał się okresowo, nie cały czas gdyż wiadomo że po wymianie czegokolwiek nawet z podnośnika by nie wyjechał. Zacinał się okresowo, plyn czysty...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
W układzie hydraulicznego sterowania sprzęgłem nie ma zaworka...:D
A skoro go nie ma to nie może się on popsuć... tak mi się wydaje... comment_1601036171e4QN5qq8FtXc0al3CuiKIb.jpg ale mogę się mylić...:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Może coś w tym jest. Napisałem potocznie zaworek gdyż tak wygląda a żeby autorowi przybliżyć o który element mi chodzi. Nie wiem jak to fachowo nazwać, jakiś korektor antywibracyjny, czy zasobnik.... Co ja mechanik :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
0_31571573574872.jpg Ogranicznik ciśnienia...:D

wpx_2d0e7ef28ca20de52571ca1808a25af6.jpg Tłumik pulsacji...:D

Jak ich nazwy wskazują mają inne zasady działania i konstrukcji...:D
A jak autor chce przybliżenia to niech se poszuka sam...:D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
W układzie hydraulicznego sterowania sprzęgłem nie ma zaworka...:D
A skoro go nie ma to nie może się on popsuć... tak mi się wydaje... Wyświetl załącznik 47338 ale mogę się mylić...:D
I w oplach było coś na temat zostającego oringa w przewodzie hydraulicznym. Valeo wypuści nawet jakąś notkę na ten temat. Płyn wchodził do wysprzęglika, ale nie wracał. No i po kilku naciśnięciach pedała rozrywało wysprzęglika.

Piszę z telefonu więc nawet nie będę szukal

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Mialem taki przypadek. Ale raczej obrywala pompka, a nie wysprzeglik. Auto przywlekli po fachowcach i zeszlo duuzo czasu zanim doszlismy co i jak.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663

Załączniki

• Pictures_PICS_0006_DOC_LuK_0018_pl.PDF
    119,1 KB · Wyświetleń: 27

Kamil vectra c 2.0 dti

Początkujący
Punktów
0
Witam . Powracam do tematu... tak jak na początku tematu pisałem o kilkukrotnej wymianie wysprzeglika ( bo sie rozszczelnial ) tak i tym razem został ponownie założony nowy wysprzeglik ale... równie zostały wymienione lozyska w skrzyni razem z tym na wałku sprzeglowym i wszystkie potrzebne uszczelniacze oraz tarcza sprzęgła itd
Również została wymieniona pompka sprzęgła jedynie co zostało nie wymienione to przewód od odpowietrzenia do pompki.
Po przejechaniu około 300 km podczas jazdy odcięło sprzeglo wpadł pedal w podłogę ale po jakimś czasie sprzeglo wróciło i po paru km sytuacja się powtórzyła ale wyrzuciło płyn hamulcowy przez korek zbiorniczka ale sprzeglo jest dalej...

Koledzy wyżej pisali o zaworku/ogranicznik ciśnienia na przewodzie ale nie idzie nigdzie dostać już tego nowego

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
Witam.
Czy ktoś mógł by podpowiedzieć co może być nie tak a może ktoś miał taki już problem
A problem znajduje się w vectra c 2.0dti 2003r skrzynia f23
Już kolejny raz ściągana jest skrzynia ponieważ po wymianie nowego zestawu sprzegla wysprzeglik dwumas simering i po przejechaniu ok 5tys km rozszczelnil się simering następnym razem po przejechaniu Ok 3tys rozszczelnil sie wysprzeglik następne dwa razy to juz było po przejechaniu 150-200 km i też był to simering i wysprzeglik
Robione u dwóch mechaników każdy twierdzi że nie ma widocznego luzu na walku sprzęgłowym
Ma ktoś jakieś pomysły co może być walnięte?
Czyli dwa różne paproki. To ile to już Cię te naprawy kosztowały? Chyba dwukrotność tego samochodu? Warsztatom tam pasuje, robotę mają.

Załóż porządny oryginalny "wysprzęglik". A i tak Ci to nie zagwarantuje, że się nie rozszczelni. Coś mu stawia duży opór i po prostu jest niewydolny. Tylko co tu sprawdzać, jak już majstrowie wszystko sprawdzili. To sprzęgło jakieś chińskie? Czy pudełko Ci tylko pokazali(to samo co każdemu pokazują)
Simering też chyba jakiś chiński, albo nie umieją zakładać.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
heniu....zrób robotę panu
za miesiąc siadamy z popcornem :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
603
heniu....zrób robotę panu
za miesiąc siadamy z popcornem :D
Dwa wykwalifikowane warsztaty robiły TO po dwa razy i nie dały rady. To ja mały marny żuczek z forum będę się brał?
Mam inne zajęcie.

Po prostu poproki, które nie mają pojęcia, a się biorą za robotę. Albo ją sobie wymyślają z braku klientów. Kto za te "poprawki" płaci?
Właśnie przez takich gamoni muszę leżeć pod samochodem.

Do góry Bottom