• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z zapłonem Audi A4 B5 1.6 ADP

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Witam kolegów, mam nietypowe zjawisko. Otóż zmieniłem czujnik halla w aparacie zapłonowym, ponieważ był uszkodzony. Poskładalem wszystko do kupy tak jak powinno być zapłon ustawiony zgodnie z instrukcjami kolegi z forum i... nadal dupa nie odpala. Postanowiłem sprawdzić iskrę okazuję się że iskra jest tylko na 1 świecy, ALE po odłączeniu 1 świecy jest na pozostałych ale jakaś słaba. Co to może być? Gdzie leży problem, proszę o pomoc bo autko do środy musi chodzić.

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
680
Miasto
NS
Masz tam rozdzielacz zapłonu? Od niego bym zaczął.

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Tak mam. Kopułka nowa, palec nowy, przewody świeże, świece też. I nagle po wymianie tego czujnika wszystko się zesrało.

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Jest problem okazało się że palec się nie obraza wałek nie chce wskoczyć na swoje miejsce nie chce się zatrybić na wałek pośredni ani na wycięcie od pompy oleju. Czy macie na to jakiś patent?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1601
Jest problem okazało się że palec się nie obraza wałek nie chce wskoczyć na swoje miejsce nie chce się zatrybić na wałek pośredni ani na wycięcie od pompy oleju. Czy macie na to jakiś patent?
wciskać, kręcić wałkiem, kiwać aparatem zapłonowym i tak długo się brendzlować aż wskoczy :)

ząbki nie są uszkodzone? wszystkie takie same? nie łapałeś przypadkiem zębatki w imadło? nie ścieło bolca mocującego zębatkę?
wyczyść dobrze gniazdo, sprawdź czy oring nie jest za duży. możesz nawet spróbować bez oringu na testy.
na napęd dobrze ci wchodzi? tam jest chyba też napęd zrobiony na "płetwę" czy "śrubokręt". niech ktoś podpowie jak to się prawidłowo nazywa :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
wciskać, kręcić wałkiem, kiwać aparatem zapłonowym i tak długo się brendzlować aż wskoczy :)

ząbki nie są uszkodzone? wszystkie takie same? nie łapałeś przypadkiem zębatki w imadło? nie ścieło bolca mocującego zębatkę?
wyczyść dobrze gniazdo, sprawdź czy oring nie jest za duży. możesz nawet spróbować bez oringu na testy.
na napęd dobrze ci wchodzi? tam jest chyba też napęd zrobiony na "płetwę" czy "śrubokręt". niech ktoś podpowie jak to się prawidłowo nazywa :)
Trybiki są z tego co kojarzę

Do góry Bottom