• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problemy z odpalaniem renault scenic1.6 16v

tediredy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sędziszów
Po wielu czynnściach zwiazanych z zagadką dlaczego auto zapala kiedy my pasuje czy to zimny czy ciepły,albo dlaczego mi nie pali a żonie zawsze rozwikłałem tę zagadkę jeśli ma ktoś taki problem
zapraszam do rozmowy gwarantuję sukces

tediredy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sędziszów
Otóż należy zacząć diagnozę od spawdzenia filtra paliwa czyli jego wymiany koszt 18zł ,nastepnie wymieniamy świece zapłonowe mogą być NGK koszt 15 zł za sztukę wyjaśniam że świece znajdują się na górze silnika bezpośrednio pod cewkami zapłonowymi typowych przewodów wysokiego napięcia w tym silniku nie ma.
Igdy stwierdzamy że to w zasadzie nic nie pomogło bierzemy kluczyki i udajemy się do dobrego zegarmistrza
żeby sprawdził sygnał imobilaizera koszt 5zł ,gdy sygnał jest ok. trzeba się zabrać za demontaż czujnika połżenia wału znaduje się zprawej strony silnika tuż nad obudową skrzyni biegów przy pomocy klucza10 po odkręceniu dwócch śrub nleży wyciągnąćczujnik iprzy pomocy bardzo drobnego papieru oczyścić z wszelki opiłków i zabrudzeń po czym problem ustępuje całkowicie silnik zapala od razu i za kazdym razem i ból głowy znika.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
swieczki tylko i wylacznie Eyquem oryginal renault te silniki na innych swieczkach kuleja, a satansze np od ngk

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Robie dokładnie odwrotnie ,podpinam kompa i tam gdzie trzeba oscyloskop bez zabawy w wróżke, oczywiscie nie chce tu obrazić autora tego postu;)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A nie rozumie dalej dlaczego zonie palilo autp tobie nie. Czyscila po kryjomu czujnik?

tediredy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sędziszów
żonie i szwagrowi powyjściu z auta wnerwiony odpalaniem tego sprzętu wsiada szwagier prz ekręca kluczyk i zdziwienie zapala od razu!

co do tego kompa to nie jestem do niego do końca przekonany może przy innych usterkach

tediredy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
sędziszów
Powyższy problem to już przeszłość ,ale jest już nowy podczas skręcania renault scenic 1.6 16v 2001w w lewo coś strzela jakby coś przeskoczyło i zaczyna ściągać do środka jezdni następnie po mocniejszym skręcie kierownicą w prawo coś znowu przeskoczy i natychmist przestaje ściągać. Słyszałem że to mogą być zabrudzone bądż popsute czujniki ABS i ASR lub odkręca się
kolumna kierownicza .Proszę o pomoc co to może być . Z góry dziękuję.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Wejść w kanał i zobaczyć luzy ewentualnie pojechać na stacje diagnostyczną. Przy skręcie lubią strzelać przeguby.

Wazki1985

Nowy
Punktów
0
witam mam samochud renault laguna II 2003 roku w diesel dziś pomyliłe paliwo z diesel-em wlałem 14-litrów 95 i miałem pół baku ropy dolałem do końca ropy.
Ktoś wie czy sie nic nie stanie z autem.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
zostaw mozesz dolac sobie jeszcze z 300ml oleju do dwu0sowow i bedzie git

robert060874

Początkujący
Punktów
0
Najlepiej złej wszystko nie odpalaj wymiana filtra paliwa silniki z commonrailem nie lubią takich mieszanek

Do góry Bottom