• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toledo 2 1.6sr problemy z odpalaniem

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Witam. Problem jest z toledo 2000r 1.6 8v AHL, silnik na początku miał problemy i z odpalaniem i z jazdą na cielym silniku, szarpanie, gaśnięcie. Wymienione zostały, świece, przewody, czujnik temperatury, czujnik połozenia wału na nowy który okazał się wadliwy, po założeniu używki silnik nie szarpie dobrze chodzi nie gaśnie ale pozostał problem z odpalaniem, zazwyczaj zimny pali ale jak złapie trochę temperatury to potrafi nie odpalać, kręci i jakby przy odpuszczeniu kluczyka coś próbuje złapać wtedy pomaga wyczucie tego momentu i jednoczesne dodane gazu i chodzi jakby gdyby nigdy nic. Sprawdziłem czy jest iskra podczas kręcenia i jest ale nie chce odpalić nawet na plaka pomimo iskry. Ktoś ma jakiś pomysł? Gdzies przeczytałem że gdy rozrusznik nie będzie dawał odpowiednich obrotów to sterownik blokuje rozruch i nie odpali.

Zapomnialem dodać wymieniona jest jeszcze kostka w stacyjce i sprawdzony rozrząd.

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Dzisiaj podmieniłem też rozrusznik na inny bo na starym obroty przy odpalaniu byly 192 chyba trochę mało, kręci na ucho szybciej ale problem dalej nie załatwiony, na kompie jest tylko błąd sporadyczny przepustnicy(czasem mu falują obroty 1000-1200) Zauważyłem, że problem najczęściej występuje kiedy nawet specjalnie na wstecznym biegu puszcze sprzęgło zeby zgasł i wtedy trzeba kręcic po kilka razy zeby go odpalic. Akumulator jest świeży, napięcie podczas kręcenia spada do 10,5v. Jakiś pomysł co można jeszcze sprawdzić?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bezkosztowo to masy silnika i nadwozia porządnie posprawdzać...

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Jak zgaśnie i nie będzie chciał odpalić sprawdź w parametrach jaką ma temperaturę silnika.

Do góry Bottom