• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Procent zapchania Filtra cząsteczek stałych DPF

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Witam, chciałem zapytać was jaki jest dopuszczalny procent zapełnienia dpf? Po sprawdzeniu u mnie wyskoczyło : zapełnienie filtra dpf 28%
ostatnie wypalanie bylo okolo miesiac temu moze ale nie wiem ile przejechalem od tamtej pory km
Jaka jest norma w procentach?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Witam, chciałem zapytać was jaki jest dopuszczalny procent zapełnienia dpf? Po sprawdzeniu u mnie wyskoczyło : zapełnienie filtra dpf 28%
ostatnie wypalanie bylo okolo miesiac temu moze ale nie wiem ile przejechalem od tamtej pory km
Jaka jest norma w procentach?
Domyślam się że nic złego z silnikiem się nie dzieje ..nie odczuwasz spadku mocy .28 % nie jest to wielkość krytyczna .W zasadzie nie zaszkodzi wypalić go aby zwiększyć przepustowość DPF .Wiele miałem przypadków gdzie przy 70% nie dało się jeżdzić autem .Po oczyszczeniu spadało do 22--26% i i było Ok !

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Z silnikiem wszystko ok, sprawdzalem poprostu w celu zapobiegniecie ewentualnej wymiany :) i mam wlasnie zamiar w pierszej kolejnosci wypalic komputerowo i sprawdzic jak po wypaleniu sytuacja bedzie wygladac.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
chodzilo mi o ile procent spadnie drodzy panowie, i czy faktycznie poprawi sie moc silnika

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
oczywiscie że tak. jeśli zrobisz to u mnie, to spadnie do o% co zmniejszy spalanie a moc wzrośnie wprostproporcjonalnie do kultury pracy silnika. same plusy panie. szykuj tysiaka i zapraszam w poniedziałek o 8.30.

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Zależy ile auto ma przejechane. Jest sadza i jest popiół. Sadzę spalisz popiołu nie.. Jaki jest komunikat po angielsku?

mkom82

Początkujący
Punktów
1
Miasto
lubartów
Witam. Nikt nie zapytał o różnicę cisnienia przed DPF. Kolego sprawdź jaka jest różnica ciśnienia przed DPF. Na biegu jałowym nie może przekraczać 10mili bar. Jeżeli będzie powyżej 10 to filtr do czyszczenia. Ja nie patrzę na stopień napełnienia filtra tylko na różnicę cisnienia ta wartość duzo mowi

Do góry Bottom