• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projekt Warsztatu do poprawy

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Kanał tak jak Ci pisałem kup gotowy, inaczej zakup od razu pompę do wody.
Zależy na jakim podłożu. Ja mam wymurowany kanał z bloczków, a pod nim jest wylana, zazbrojona płyta fundamentowa, gruba na 30cm. Z zewnątrz wymalowałem go 3 razy disprobitem. I to tyle. Jest w nim zupełnie sucho. Tylko, że u mnie jest grunt zupełnie piaszczysty.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Panowie, dziękuję za wszystkie informacje. Naprawdę mi pomagają. Więc dokonałem mocnej zmiany. Nie będzie już budowy pod pracowników. Więc nie będzie pomieszczeń socjalnych. Zaoszczedzę majątek na projekcie i samym budynku. Obok 5 metrów mam budynek gospodarczy murowany z trzema pomieszczeniami. Na początku będę pracował sam a później socjalne zawsze będzie można zrobić. Nie będę musiał ciągnąć rury z toalety do kanalizacji aby toaleta była dla pracowników bo wszystko będę miał w domu obok. Odjąć wszystko co jakie wymogi są związane z socjalem to zaoszczedzę przypuszczam 20-30 tysięcy. I w takim razie rozumiem że jak budynek będzie z płyt warstwowych i kotwy to i tak projekt będzie potrzebny normalnie od projektanta?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Potrzebujesz projekt na budynek większy niż 35m2. W dodatku Ty przecież budujesz budynek usługowy a nie gospodarczy na własne potrzeby. Musisz mieć pozwolenie na budowę.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Ok, o to chodziło.. A czy ktoś wie jak wygląda kwestia dofinansowania. Obecnie jestem zatrudniony na umowę o pracę więc chyba z pup nic nie dostanę bo tam trzeba być chyba 3 miesiące na bezrobociu aby coś dostać. A jak wygląda dofinansowanie z Unii? Kiedy można je dostać i na jakich warunkach . i w jakim momencie mam założyć własną działalność. Przed budową aby brać wszystko na fakturę aby się z tego rozliczyć? Czy firma po budowie.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wszystko zależy z jakiego programu unijnego będziesz brał. Podejrzewam że w Twoim przypadku nic z tego nie wyjdzie. parę lat temu brałem dofinansowanie na budowę warsztatu, z programu rozwoju obszarów wiejskich. Głównym wymogiem było zatrudnienie pracowników i utrzymanie ich etatów przez dwa lata. Bodajże (ale nie łapać mnie za słowa bo nie jestem pewien) na każde 100 tys. dofinansowania jeden etat. Dodatkowo nie wolno zamknąć działalności przez pięć lat od wypłaty środków.
Wracasz więc do punktu wyjścia; warsztat z socjalem.
Żeby złożyć wniosek musisz mieć gotowy projekt, wszystkie pozwolenia itp. I musisz być gotowy na to że np. środków braknie, albo odrzucą Ci wniosek, więc kasy nie dostaniesz, a projekt już będzie więc budować i tak będziesz musiał tak jak na projekcie.
Kasę wypłacają dopiero po ukończeniu budowy, więc i tak musisz mieć własne środki na budowę. Możesz iść w kredyt, ale jak nie odrzucą Ci wniosek to zostaniesz z kredytem.

A tak żebyś już miał zupełną jasność:
Warsztat samochodowy jako taki, jest traktowany przez prawo jako budynek użyteczności publicznej. Jak toki ma być wyposażony we wszystko to co jest wymagane, czyli np. to o czym już wspomniano: sracz dla niepełnosprawnych, jakieś podjazdy zamiast schodów i inne takie tam. To nie jest tak że jak sam będziesz robił na warsztacie to nie musisz mieć kibla.
Masz dwa wyjścia:
- Budować warsztat, ze wszystkim tym co jest wymagane i nie ma przeproś, ma być socjal, separator w odpływie kanalizacji i inne wymagane "ulepszenia".
albo druga opcja:
- postawić budynek gospodarczy, a potem zarejestrować działalność gospodarczą i świadczyć w nim usługi.

Oczywiście w drugiej opcji też są wymagane pewne rzeczy, ale dopóki nie wpadną Ci z kontrolą, albo Cię życzliwy sąsiad nie zda to się będziesz smykał, tak jak 70% małych warsztatów w tym kraju.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
A jakie sa wymagania jeżeli chciałbym w budynku gospodarczym otworzyć jednoosobową działalność gospodarczą? Gdzie mógłbym się tego dowiedzieć?

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Byłem u projektanta. Mówił że jak będę sam pracował to nie potrzebuję żadnego socjala. Znam kilka warsztatów i i w żadnym nie ma toalety dla klientów nawet pisuara gdzie można by się wysikać. Więc wtf? z tym socjalem, może przebieralnia dla niemowląt. Mam działkę z domem mieszkalnym i na niej chcę wybudować warsztat i tam naprawiać auta. A ty "greghorn" mi mówisz ża nawet jak sam będę pracował to mam mieć nawet kibel dla niepełnosprawnych. To skąd się biora zakłady zarejestrowane w garażach domowych i tam warsztat funkcjonuje. Pracuje sam właściciel i jedyny podjazd to wjazd do garażu. Ja chce tylko zamiast szopy wybudować ładny budynek. A za chwile się okaże że będę musiał zrobić lądowisko na na dachu dla helikoptera jakby klientowi się słabo zrobiło.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Te, nie miej do mnie pretensji ;)
Nie ja Ci mówię, tylko takie jest prawo. Niech Ci się chce trochę grzebnąć w necie, a nie wykłócać się ze mną o przepisy których nie ustanawiam;

"....W związku z tym, że działalność prowadzona w warsztacie samochodowym jest działalnością usługową, to warsztat kwalifikuje się jako budynek użyteczności publicznej w rozumieniu przepisu § 3 pkt 6 r.w.t.b. (tak NSA w wyroku z dnia 25 stycznia 2010 r., II OSK 31/09, LEX nr 597534 – dotyczący myjni samochodowej – może mieć zastosowanie analogiczne). Dla takich budynków wymagane jest w szczególności urządzenie ustępów ogólnodostępnych – zgodnie z § 84-85 r.w.t.b., a więc z dostępem do wody i kanalizacją do odprowadzania ścieków bytowych...."

Budowałem warsztat od zera więc wiem jak to wygląda.
Te przepisy dotyczą budynków nowo budowanych, bądź przebudowywanych w jakimś tam zakresie.
Czyli jak stoi i nie robisz generalnego remontu, bądź przebudowy, to może sobie nie mieć sracza, ale jak budujesz nowy, bądź rozbudowujesz stary, to w tym zakresie w jakim jest rozbudowywany ma spełniać aktualne normy.
Przykładowo jak prowadzisz działalność w starym budynku, to nie musi mieć np. podjazdu dla niepełnosprawnych, wystarczą schody, ale jak Ci się umyśli remont wejścia wraz ze schodami to masz zrobić podjazd, albo windę dla niepełnosprawnych.

Dlatego napisałem Ci że jeśli w projekcie będziesz miał napisane "Budowa warsztatu samochodowego" to z automatu wskakujesz w "budynek użyteczności publicznej" i masz spełniać wymogi stawiane takim budynkom.

A żeby było śmieszniej to powiem Ci że za błędy w projekcie przed Nadzorem Budowlanym odpowiada inwestor, czyli Ty.
Jak Ci projektant spie....li projekt to ty będziesz płacił. Jakieś 7000 tys. kary za każde stwierdzone uchybienie i co najwyżej możesz się z projektantem dochodzić z powództwa cywilnego, o to kto ma rację.
A jak sąd rozsądzi...... to już inny temat.

Ostatnia edycja:

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
No ok, zobaczymy. Narazie i tak czekam na pozwolenie na budowę. Bedę się dowiadywał na dniach co do wymogów. Kibel i tak by sie przydał. Ale póki co osoby znające się na temacie proszę o dodanie swojego zdania odnośnie tego co trzeba mieć a co nie.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
A co do projektu jako takiego to osiem metrów długości warsztatu to stanowczo za mało.
Byle Insignia ma prawie 5 metrów, wjedziesz tym tak że ledwo bramę zamkniesz i nawet swobodnie nie przejdziesz za samochodem, a z przodu zostaje Ci tylko trzy metry na których chcesz swobodnie pracować i upchnąć wulkanizację stół warsztatowy..... pewnie z czasem dokupisz jakąś prasę parę szpargałów, wózek warsztatowy.... Zagracisz się moment.
nawet głupie koło musisz gdzieś postawić po zdemontowaniu...

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Jakim cudem pozwolenia załatwisz bez projektu?
Ten cały architekt ma jakieś papiery
Zadajesz takie pytania, że raczej wątpię
w jego kompetencje
I przede wszystkim nie słuchasz ludzi
którzy dopiero co wybudowali.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Dopiero co to złożyłem wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Określając tam że będzie to budynek handlowo usługowy i określiłem tam dopiero wymiary budynku. Jego powierzchnię użytkową i to co będę tam robił. Czyli naprawa pojazdów mechanicznych i wulkanizacja, do tego handel. Muszę czekać do 3 miesięcy na rozpatrzenie decyzji przez Urbanistów. Jak wyrażą zgodę to dopiero idę do projektanta bo na podstawie ich wytycznych wiadomo będzie jaki dokładnie budynek będzie można postawić i jakie ich warunki spełnić. Jak się zgodzą to będzie to już zgoda na prowadzenie takiej działalności w tym budynku.

Poprawiłem szkicowy projekt warsztatu. jak będzie trzeba to dostawie tam kibel. Ale na tą chwilę jest bez kibla. Byłem w bardzo renomowanym biurze projektowym. Powiedziano mi że projekt mi wykonają ale dopiero jak dostane zgodę i wytyczne o warunkach zabudowy., I że jak będę tam prowadził sam tą działalność to nie potrzebuję toalety ani nic innego ponieważ sam będę mógł z tego korzystać w domu który znajduje się 8 metrów od warsztatu.

W nowym szkicu już jest miejsce na wulkanizację. Naprawdę to tylko wstępny szkic. Co chwila dokonuję zmian.

Załączniki

• pierwszy6.jpg
    pierwszy6.jpg
    73,7 KB · Wyświetleń: 58
Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
W takim razie rób projekt "kroczacy"
z możliwością rozbudowy.
Pozwoli to na plan minimum a w razie W
nie musisz latać po nowe pozwolenia

Jeden bok zrób piętrowy.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Wydłuż sobie to do 12 merów. Koszt takiego przedłużania raczej nie wielki. Budujesz na pozwolenie, więc nie masz żadnego kagańca jeśli chodzi o metraż.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
A jakie myślicie tam ogrzewanie zastosować. Obok w domu mam centralne. Piec co. Ale chyba on nie uciągnie takiej powierzchni grzejnikami. Jakiś kozioł? Elektryczne nadmuchowe? Jak najtaniej to ogrzewać zimą? Powierzchnia będzie około 80-90 metrów i wysoka na około 4 metry.

Ostatnia edycja:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Daleko masz dom od tego planowanego warsztatu? Może lepiej pociągnąć centralne z domu. Po co dwa razy palić...

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
To zawory przy piecu, żeby odciąć obwód do warsztatu.

Do góry Bottom