• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projekt Warsztatu - wszelkie uwagi mile widziane

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
WERTHER 300S nad tym się zastanawiam
tym bardziej ,że dystrybutor to mój były pracownik
więc z serwisowaniem będzie OK

nożycówka z Werthera - to,chore pieniądze są (bynajmniej dla mnie)

max co chcę wydać na "diagnostykę" to - http://www.nortec.com.pl/oferta/spr...zy/64/podnosnik_nozycowy_pn400gp_pn500gp.html

lub

4-kolumnówka osadzona w posadzce

http://www.nortec.com.pl/oferta/spr...wczy/66/podnosnik_czterokolumnowy_p0450g.html

jakbyś

klimy szukał ,to mi zalega z MM topowy model

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Ponad rok czasu minął od złożenia pierwszego świstka papieru
Jest wreszcie pozwolenie ....za 3 tygodnie można fundamenty
kopać
Dawno to powinno stać i dawać wszystkim dochody
ciekawe jak będzie z odbiorem ?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
(prąd)
ja,mam do 40 kw i prawie 10 tys. mi
podłączenie wycenili
Witam.
Zastanawia mnie co trzeba robić w warsztacie samochodowym, by w tym samym momencie była potrzebna moc czterdziestu kilowatów. Trzeba by jednocześnie włączyć 20 piecyków po dwa kilowaty każdy. Warsztat to nie mieszkanie i za każdy przydzielony kilowat trzeba co miesiąc zapłacić kilka złotych w tak zwanych opłatach stałych. Przy mniejszym przemyślanym przydziale mocy, może się okazać, że za pieniądze które byśmy niepotrzebnie wydali na niepotrzebny za duży przydział mocy, zapłacilibyśmy sobie za abonament roczny wykorzystywanego w warsztacie diagnoskopu, na przykład.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
ehsz ciś w tym przyłączu i oszczędnościach jest. Ale ja widzę jeden wielki plus. Mogę włączyć podnośnik, kompresor, spawać lewą nogą a prawą grzać podgrzewaczem indukcyjnym i sztrumu mi nie zbraknie. Nie znoszę mrugającego oświetlenia gdy wiertarkę puszczam. U kilku znajomych tak jest. Poza tym mam inne przyłącze niż całe osiedle i gdy u nich jest ciemno ja świecę w najlepsze;] Kolejna kwestia, że zastałem przyłącze 40kw i z właścicielem warsztatu płacimy je po połowie;]

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Już odpowiadam ....są dwa budynki i tyle pisało na warunkach przyłączeniowych
do 40KW
Ostatecznie jest 14 KW z kwotą do zapłaty ponad 2tys.( za dwa budynki)

<kaczor>

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
okolice Elbląga
mam 12.5kw nie wiem czy to nie zaduzo ale wziąłem tyle bo spawarka zekomo pobierze 9.5kw w zeszłym roku za przyłacze zapłaciłem 2600 rachunek za prad płace spory koszta stało to 96zł miesięcznie (to sie dowiedziałem telefonicznie jak dzwoniłe czemu takie rachunki)a ze płace co dwa miesiace to już wychodzi 192zł energia zuzyta na firme tez tania nie jest np dziś przyszedł rachunek za 2miesiace 323.52zł zużyta energia 117kwh

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Monterka, nożycowy diagnostyczny, 3 dwukolumnowe - Werther. Mam gaz który gazownia 1,5 roku doprowadzała, jak hala dobrze zrobiona czyli nie ucieka ciepło to taniej nic nie wyjdzie.
Ja odnośnie ogrzewania. Posiadasz nagrzewnicę gazową? I z Twojego rozpoznania wyszło Ci, że tańszych opcji nie ma ?

CITO

Gaduła
Punktów
12
Nie mam nagrzewnicy gazowej tylko normalne rozprowadzone centralne ogrzewanie, na normalny kocioł gazowy. Żadne eko-groszki, elektryczne, czy nagrzewnice na opałowy taniej nie wyjdą. Nie mówię o przepracowanym oleju, bo to w dzisiejszych czasach to strach. Oczywiście chodzi o powierzchniach powyżej 200 m2

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Ja mam piec na wszystko 30kW używka Kotłostal, bufor ciepła 350 litrów i do tego nagrzewnicę volcano na hali i pięć grzejników w socjalach. Socjale oddzielone od hali korytarzem. Na hali warto grzać powietrze nie mury , a w socjalach i biurze musi być przyjemnie - czyli mury. W dużej mierze trzeba się zastanowić co chcemy osiągnąć. Zamarznięte narzędzia na hali czy duże straty ciepła w murach.
W piecu głównie kotłujemy węglem , ale kartony i drewno też wpadają. Gumę i folię sobie odpuszczamy. Posiadamy palnik na przepracowany olej , ale średnio spalał w poprzednim roku - własna konstrukcja - widocznie ma jakieś błędy projektowe :) , po dwóch godzinach pracy się zawiesza - jest męczący- rzadko używany.
Najtaniej jest w tej kolejności co pisze : olejem przepracowanym , drewnem , ekogroszkami, miałem, węglem , gazem , olejem opałowy.
Najbardziej komfortowo to każdy wie.
Najprzyjemniej jest pewnie gazem , bo można ustawić załączanie na godzinkę przed przyjściem. Węglem trzeba lecieć całą noc na podtrzymanie.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Ja u siebie na "hali" mam nagrzewnicę gazową (Robur M40), używkę kupiłem. No ale moja hala to nie duża jest, bo raptem 6,3m x 10m i 3,6m wysoka, to daje około 227m3 kubatury. Ta nagrzewnica jest niby na 3000m3. Włącza się na 30 minut i w tej "hali" mam 25 stopni. W części socjalnej i biurowej (około 27m2) mam grzejniki i podłogówkę zasilane kondensacyjnym kotłem gazowym tym samym, którym grzeję górę gdzie mam mieszkanie. Dałem ciała bo za płytkie to zaplecze trochę :/ Powinno być z 7,50m, a jest 6,30, brakuje miejsca na porządny falbanek przed maską auta.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Własnie jestem na etapie kończenia dachu

jak się ogarnę to wstawię jakieś fotki

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk

http://zapodaj.net/51e83b0ddd564.jpg.html

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mam działkę przemysłową ,z tego co pamiętam
to, jeżeli nie ma myjni ...to,decyzja taka nie jest potrzebna

ok.1.5 roku trwała papierologia cała
tydzień po otrzymaniu zezwolenia na budowę
zmieniły się przepisy i papiery będą potrzebne przy odbiorze
- niby lepiej i szybciej

Pytanie z innej beczki

Ma ktoś ogrzewanie podłogowe na warsztacie ?
mocno się nad tym zastanawiam
ogrzewanie gazowe będzie

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Mam działkę przemysłową ,z tego co pamiętam
to, jeżeli nie ma myjni ...to,decyzja taka nie jest potrzebna
Ja mam myjnię przy swoim serwisie i nie potrzebowałem decyzji środowiskowej tylko operat wodnoprawny.
Do myjni wymagają separatora ropopochodnych, a separator to urządzenie wodne, na które musi być wydane Pozwolenie Wodnoprawne i do wniosku o to pozwolenie trzeba wykonać operat wodnoprawny. Taki operat jak się uprzeć można zrobić samemu, bo tutaj nie są wymagane żadne uprawnienia. U specjalistów potrafi kosztować około 2000zł.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Separator też mam ...wszyscy to muszą mieć
ile Cię kosztował ?

selim

SuperMechanior
Punktów
297