• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Projekt Warsztatu - wszelkie uwagi mile widziane

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Co ciekawe, z tym separatorem, to musi być na odpływie z kratki na hali. Z umywalek i prysznica już nie - przynajmniej tak u mnie było to zaprojektowane. U mnie z rynny są normalnie.
Ma ktoś ogrzewanie podłogowe na warsztacie ?
Gdybym teraz robił halę to dałbym ogrzewanie podłogowe i zapobiegawczo wypuściłbym ze ściany jakiś przyłącz na nagrzewnicę gdyby nie zdało egzaminu.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Co ciekawe, z tym separatorem, to musi być na odpływie z kratki na hali. Z umywalek i prysznica już nie - przynajmniej tak u mnie było to zaprojektowane. U mnie z rynny są normalnie.
No ja mam własnie połapane kratkę w posadzce, łazienkę dla pracowników (zmywają smary z rąk to idzie przez separator) oraz tą umywalkę do mopa (mycie podłóg też mogą być ropopochodne). Dziwne, że nie trzeba teraz łazienki i umywalek.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Mi projekt robili z 5-6 lat temu. Tak do końca to nie wiem czy trzeba czy nie trzeba - u mnie cały socjal idzie poza separatorem, a jednocześnie Nadzór Budowlany to mamy taki, że jak tylko mogą to się dopier...
Co musi mieć budynek żeby mógł być warsztatem? Jakie normy musi spełniać?
Separator na pewno, w nowo budowanych budynkach sracz z dostępem dla inwalidów (czyli albo na parterze, albo winda). Z takich rzeczy które mnie zdziwiły to Nadzór Budowlany zażyczył sobie wentylacji w kanałach, schodów wejściowych do kanału po obu stronach (dłuższy kanał ma jakieś 12 metrów długości) i obowiązkowo zakrycia kanałów w czasie gdy nie ma na nich pojazdu.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
żeby budynek normę spełnił ....od cholery tego potrzebne jest
najlepiej z architektem pogadać (naprawdę dobrze wydane pieniądze)

mi doszło ok.40 m niechcianych na socjale
do kibla inwalida musi wózkiem wjechać :eek:
martwy przepis ,komplikujący życie

pewne ściany muszę wełną ocieplać
np.koszt 12 tys. jednej k...ściany
w środku wszystko pod strażaka

jak ktoś myśli ,że koszt będzie porównywalny do
do chałupy ...to,jest w błędzie

Jak ktoś jest młody ....warto budować
"w sile wieku " jak ktoś ma fach w ręku
lepiej iść do serwisu pracować niż się użerać
na każdym kroku ...takie moje zdanie

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Do 300m2 jest tylko zgłoszenie do nadzoru budowlanego w lipcu właśnie weszło to prawo w życie. Czyli 6 stanowisk i socjal da radę zmieścić. Nikt z nadzoru nie przychodzi. Studiują tylko papiery u siebie i sprawdzają zgodność z projektem. Co innego odbiór strażaka , ale do 1000m3 objętości wewnątrz nie trzeba wyłącznika p.poż , lamp awaryjnych, piorunochronów , oznakowania wyjścia ewakuacyjnego i innych pierdół, typu hydrant max 75 metrów od budynku w zależności czy jest w mieście , a jak poza to zbiornik 5 ton wody homologowany.
Hydrant potrafi kosztować 5 tys zł , i 3 miesiące walki o założenie. Kanał na czas odbioru można zakryć, ewentualne wejście do piwnicy też zabić deskami i szyby p.poż między socjalem a częścią warsztatową zamurować na czas odbioru- są potwornie drogie - X 10 w porównaniu do normalnych okien. Kotłownia - tutaj też jest pole do popisu. Strażak na odbiór przychodzi ze dwa razy , za pierwszym neguje - bo zawsze coś jest do poprawek , a co region kraju to inna interpretacja prawa. Za drugim razem też neguje , ale za trzecim nie przychodzi , bo sądzi że inwestor naniósł poprawki, poza tym ma konkretniejsze projekty do odbioru - typu np. Biedronki . Dużo zależy od rzeczoznawcy co podpisze projekt i co w nim zawrze. Sam projekt usługowego budynku to min 10 tys zł. Każda instalacja to oddzielny człowiek i podpis. Ogólnie bez wolnych 400 tys zł nie ma co podchodzić do biznesu. Na kredyt przy racie miesięcznej typu 2 tys zł też nie wyjdzie. Zanim się klientów złapie to już będzie spirala długów.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Rozwiń myśl "rzeczoznawca" bo jakoś nie bardzo kumam ?

400-ta obawiam się ,że nie starczy na całość

z szybami faktycznie - trzeba zamurować na czas odbioru

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
W projekcie musisz dokonywać zmian, pod każdą zmianą podpisuje się rzeczoznawca.Masz oddzielne projekty instalacji wody , prądu , gazu , zabezpieczenia p.poż i szamba/kanalizacji. Z reguły jest to były naczelnik straży pożarnej który odwalił 15 lat służby i dorabia na emeryturze. To on zatwierdza zmiany w projekcie, a zmian zawsze trzeba jakiś dokonać. Wcale nie musisz mieć wyciągów do spalin w warsztacie wartych 5 tys zł / sztuka, ani super nakrycia kanału za 1,5 tys zł. Widziałeś gdzieś na stacji diagnostycznej , żeby ktoś kanał nakrywał ?

400 tys zł sam goły budynek. Od razu powiem Ci , że nie warto iść w duży metraż , a lepiej podpiwniczyć połowę na 170 cm wysokości - jeśli jest zagrożenie przesiąkania wody. Jest w tym taka zaleta, że od gruntu ciągnie ciepło w zimę - tzn- około 10 -12 st.C , a latem chłód. Utrzymujesz na hali powiedzmy 16 st.c przy ciągłym otwieraniu bram wjazdowych to już duży zysk. Oczywiście fundamenty ocieplone i budynek minimu styropian 12, dach także. Podłoga ocieplona tylko pod biurem i biuro ocieplone od wewnątrz tylko ściana granicząca z korytarzem.
U mnie idzie worek węgla dziennie i jest 18 stC , nawet jak w mróz -15 st.C nie palę przez wekend to mam w środku zawsze 10 st.C. Piec - na wszystko - kartonów po częściach jest od groma, żaden miał czy olej przepracowany. Zwykły węglowy górnego spalania. Węglem przez 10 godzin palisz i raz w tygodniu całą kotłownię makulatury. Oczywiście nie wrzucasz plastiku i gumy , bo straż miejska czyha na Twoje 500zł. Kotłowni nie projektujesz w ogóle - zostawiasz w projekcie jako pomieszczenie magazynowe. W projekcie ogrzewanie elektryczne i ze dwie nagrzewnice na hali na ON. Po odbiorze wjeżdża piec. Nie robi się tego ze względu oszczędności powierzchni i komplikacji z odbiorem. Według prawa do 30kW musiałbyś poszukać u siebie na hali ze 20m2 na samą kotłownie , a to już większa część jednego stanowiska. Taka kotłownia może też być w piwnicy - to poprawi cyrkulację grawitacyjną. Szerokość stanowiska to 4,2 metra , a długość 6,5 metra to daje luzik w pracy.

U mnie to wygląda tak :

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mam gaz ..na szczęscie i ogrzewanie podłogowe
do odbioru musisz mieć instalację wewnętrzna i przyłącz gazu
nie wiem jakim cudem , bez pieca odbiór Ci zrobili ?

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
W kit grzejniki elektryczne za 100zł sztuka wieszasz na ścianach w socjalu, obok już są normalne. Tylko gniazdka po nich zostają.

Pokaż jakieś fotki swojego warsztatu , ogrzewanie podłogowe - widzę że na bogato pojechałeś :)

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
pod ręką nie mam
czy ja wiem czy na bogato ?
ok.30tys. ogrzewanie plus kanalizacja (bez osadnika ropopochodnych)
za wszystko mnie wyjdzie.... nie chcę nagrzewnic ani kaloryferów

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Mam swoją działkę i narazie działam w garażu 8 na 4m na kanale. Planuje się rozwinąć i postawić hale z płyty warstwowej na 3 stanowiska. Zastanawiam się czy 150 tys mi wystarczy...

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Starczy. Tylko kwalifikacja obiektu jako magazyn, albo gospodarczy. No i raczej budowanie własnymi siłami, ewentualnie brygada ziomków spod lokalnego sklepu. W środku płytki , może być II gatunek coś w cenie 20- 30 zł/m2 jakiś mocny gres. Najdroższy będzie dach i jego ocieplenie, reszta to szczegóły , typu bloczki na kanał , czy zalewanie posadzek. Ostro przemyśl instalację powietrza , umiejscowienia przyłączy , żeby się nie plątać z przewodami. No i pomieszczenie na kompresor - bo na dłuższą metę 90 decybeli doprowadza do bólu głowy. Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało.

Ps. Najlepszy samochód na akcję budowy to berlingo/partner 1.9D i w pobliżu zbiornik 1000l z opałem i przyczepka do tegoż auta :) - testowane sprawdzone nic tego zestawu nie przebije.

Ostatnia edycja:

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Te 150 tys. to wersja chyba : ja i szwagier

tak patrzę na zdjęcie i nasuwa się pytanie
po cholerę tyle słupów masz ?

ja,na 110m2 mam jeden

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Przełamanie wysokości budynku. W połowie jest 2.8 m , w drugiej połowie 5 metrów. Walczyłem o to z projektantem, walczyłem również o średnicę słupów, ale takie są wymogi konstrukcyjne. Jedno stanowisko i cały socjal jest na mniejszej wysokości. Po co ogrzewać dużo niepotrzebnego powietrza.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Panowie ...gdzie szukać rur do wentylacji ?
muszę zrewidować trochę projekt i zrobić to... taniej

są jakieś przepisy ile wyciągów spalin (na m2) ma być ?

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Nie musisz mieć żadnego wyciągu spalin. Najważniejsze to wentylacja mechaniczna w pomieszczeniach socjalnych. Czy ją zrobisz sobie na fotokomórkę czy pod światło podłączysz to nie wiem.
Zawsze możesz powiedzieć że wpychasz samochody na warsztat. Najważniejsze to to co jest w projekcie - i tak ma być w realu. Strażak sprawdza zgodność z projektem. Jeśli tego nie ma to lipa.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Zależy jeszcze jak do sprawy podchodzi Nadzór Budowlany przy odbiorze. Pomimo że wentylację miałem zgodnie z projektem, to i tak musiałem jeszcze dorobić mechaniczną wentylację kanałów.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Do sześciu stanowisk nadzór budowlany nie przychodzi. Dopiero powyżej. Od Sierpnia weszło to prawo. Odbiór polega na zgłoszeniu do nadzoru budowlanego i po tygodniu otrzymujemy decyzję. Musi być wszystko zgodnie z projektem - prąd na usługówkę , szambo i przyłącze wody - projekty zatwierdzone, hydrant z badaniem przepustowości l/min , samozamykacze na drzwiach tamujących korytarz - ciąg komunikacyjny - droga p.poż . Z biura przydałoby się okno dość duże , żeby klienci mogli widzieć co się dzieje z ich autem - szkło p.poż i okucie także czyli X10 w porównaniu do zwykłej witryny. Robi się to tak : na przyjście strażaka zakrywa się okno płytą gipsową , a póżniej ją zrywa po odbiorze. Co ciekawe drzwi nie muszą być p.poż. , ale do kotłowniu już obowiązkowo p.poż - 500zł. Do 1000m3 objętości budynku wewnątrz nie trzeba wyłacznika p.poż i lamp ewakuacyjnych , oznaczeń drogi ewakuacyjnej i lamp awaryjnych w razie utraty zasilania oświetlających drogę ucieczki.

Warto do biura zrobić sobie nawiew świeżego powietrza. Różne diesle będą zapalane na hali , wiec lepiej jak w biurze będzie lekkie nadciśnienie i plakowane HDI nie będą tam wyczuwalne :) Dobrze by było z kotłowni pociągnąć jakiąś nitkę nadmuchu powietrza.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Nie do końca

"
Wymagania prawne
Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy [7] w pomieszczeniach pracy, w których wydzielają się substancje szkodliwe dla zdrowia, powinna być zapewniona taka wymiana powietrza, aby nie były przekraczane wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń tych substancji (§30.2). Urządzenia lub ich części, z których mogą wydzielać się szkodliwe gazy, pary lub pyły, powinny być zhermetyzowane. W razie niemożliwości zastosowania takiego rozwiązania, urządzenia te powinny być wyposażone w miejscowe wyciągi (§ 30.2).

Wymagania dotyczące wprost odciągów spalin emitowanych przez pojazdy zamieszczono w §14 Rozporządzenia dotyczącego stanowisk obsługowych i naprawczych w pomieszczeniach zajezdni autobusowych [4]: w sytuacji, gdy wykonywane są czynności przy pojazdach z silnikami spalinowymi wymagające utrzymywania silnika w ruchu, stanowiska powinny być wyposażone w urządzenia do odciągu spalin z rur wydechowych pojazdów.

W odniesieniu do stacji kontroli pojazdów w §15 Rozporządzenia [5], stwierdza się, że w skład wyposażenia technologicznego stanowiska kontrolnego powinny wchodzić m.in.:
• wentylacja naturalna oraz mechaniczna nawiewno-wywiewna, zapewniająca dodatkową awaryjną wymianę powietrza, przy czym stanowisko kontrolne powinno być wyposażone w alarmowy czujnik niedopuszczalnego poziomu stężenia tlenku węgla, który automatycznie uruchamia tryb awaryjny wentylacji,
• indywidualne wyciągi spalin z końcówkami na rury wydechowe, o wydajności dostosowanej do rodzajów badanych pojazdów,
• ogrzewanie pomieszczenia,
• alarmowy czujnik nadmiernego poziomu gazu płynnego i ziemnego w stacji kontroli pojazdów przeprowadzającej badania pojazdów przystosowanych do zasilania gazem.

We wcześniejszej wersji tego Rozporządzenia [6] widniał zapis, zgodnie z którym wymagana była co najmniej sześciokrotna wymiana powietrza w ciągu godziny (usunięty z rozporządzenia z roku 2006 [5])."

co do okien ...nie musi być p[pozarowe
tylko , szkło bezpieczne

Do góry Bottom