• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o Pomoc 1.8 TFSI Stukanie na Luzie

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Witam.Szukam informacji na temat stukania w okolicach skrzyni biegów na biegu jałowym/luzie podczas postoju.
Do tej pory wymieniłem chyba już wszystko co jest możliwe...Skrzynia (nowa od importera 0km przebiegu), kompletne sprzęgło z dwumasem i łożyskiem oporowym Oryginalnym Audi/VW, wysprzęglik Sachs, poduszki Lemforder...
Po tym wszystkim mam wrażenie że stukanie/terkotanie na luzie jest nawet mocniejsze...wszystkie podzespoły wymieniałem własnymi rękoma, więc wykluczam fuszerkę/oszustwo...
Dźwięk znika po wciśnięciu sprzęgła, bez względu czy ciepły czy zimny motor.
Powoli tracę już siły i wiarę w własne możliwości...wpakowane prawie 8 tyś zł i problem się tylko się pogarsza...
Na starej skrzyni i sprzęgle mam wrażenie że było ciszej...problem pojawił się nagle i walczę z tym już 4 miesiące...
Czasami jest totalna cisza, a czasami stuka tak że aż czuć to na drązku zmiany biegow...
Proszę o opinie.

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
na prawdę musi to ktoś z doświadczeniem osłuchać to jedyna metoda klepanie literek nie zastąpi fachowego doświadczonego ucha i intuicji wiem ze trudno o takiego ale nie m wyjścia

Poszukam jakiegoś warsztatu który zajmuje się TSI...chociaż byłem u Speca od Skody...diagnoza po podniesieniu auta....dwumas...speców od dwumasy mam już po dziurki...i dziwisz że się wkurw....nic nie szarpie, przy gaszeniu cisza i gładko auto gaśnie, pedał sprzęgła nie drży nawet jak sprawdzam to ręką...a ten mi z dwumasą...no ludzie...

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Sprawa prosta. Jak chcesz mieć naprawione auto to odstawiamy do warsztatu i tyle. Mechanik mówi, że dwumas to niech wymienia na nowy. Jak po wymianie dalej stuka czy puka kasy nie płacisz. Mechanik ma zdiagnozować i naprawić,a nie w ciemno wymieniać dwumasy.

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
Żwby Panowie lekko przedstawić usterkę, znalazłem użytkownika z identycznym przypadkiem....taka oto sytuacja
U mnie identyczna sytuacja, tzn wciskam cisza, puszczam...słychać coś takiego (możę lekko ciszej puka bo benzyna), ale też na jakiś czas jak puszczę sprzęgło to jest cisza, a częściej wali jak na tym filmie.
Stawiasz na słynną dwumasę?

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
no staram się jak mogę :happy:

teraz zauważyłem że po ostatnim zdjęciu skrzyni na zdjęciu docisku widać że jedna sprężynka ta bardziej po prawej jest cofnięta znacznie mniej niż pozostałe dwie...czy to może oznaczać uszkodzenie docisku? trzeba lekko przybliżyć zdjęcie żeby to zobaczyć...różnica jest dosyć spora na "oko"

20170413_175619.jpg

Załączniki

• 20170413_175619.jpg
    20170413_175619.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 6

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
oj tam trójmiasto czy lublin lepiej do jeleniej góry albo rzeszowa ;)
a swoją drogą widzę że jednak święta w kanale spędzone :D

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
sprawdź może ale tak precyzyjnie odległość łapek docisku na przykład od wieloklinu tarczy ogólnie łatwo uszkodzić taki docisk

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
sprawdź może ale tak precyzyjnie odległość łapek docisku na przykład od wieloklinu tarczy ogólnie łatwo uszkodzić taki docisk
ok, w piątek znowu zwalam skrzynie....a czy jak przy użyciu tego zestawu do SAC ściągnę docisk do pozycji "0" i założę zgodnie z procedurą i sprężynki będą w równej odległości to będzie ok? czy raczej już szlak trafił docisk?

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Nie montowałem takiego sprzęgła ale gdzieś wyczytałem że nowe montuje się bez przyrządu i jest git.

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
raczej pozamiatane ale nie wyrokuję tarcza na wałku sprzęgłowym płynnie chodzi ? bez zacięć i kantowania ?

to dopiero sprawdzę jak zwalę docisk w piątek...przy całej robocie będzie doświadczony mechanik z kontuzją więc składać będę pod jego okiem :)

raczej pozamiatane ale nie wyrokuję tarcza na wałku sprzęgłowym płynnie chodzi ? bez zacięć i kantowania ?

zdarzy się :)
albo nie:D
w razię czego znajomy ze sklepu zamówi mi nowy docisk i tarcze gdyby okazało się że obecny jest wykrzywiony...bo jak odległości np od wieloklinu będą różne to już kaplica?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
raczej tak a bywa że różnie się to ułoży i nie każde wciśnięcie sprzęgła wtedy daje ten efekt stukania i tarcza musi płynnie chodzić na wieloklinie
ogólnie powinno się to robić przyrządem żeby nacisk podczas dokręcania nie działał na powierznię cierną docisku tylko na łapki trudno wydać diagnozę po zdjęciach i nie chcę wyrokować ale sprawdzić trzeba wszystko

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
bo wtedy jest luz między łożyskiem a łapkami jeśli jedna wystaje więcej może walić dodatkowo tarcza może się przycinać na wieloklinie oczywiście samej dwumasy też nie wykluczam to trudny temat na rozwiązanie online znajdź kogoś kto wnikliwie to osobiście oceni

HAKSIU

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gdynia
bo wtedy jest luz między łożyskiem a łapkami jeśli jedna wystaje więcej może walić dodatkowo tarcza może się przycinać na wieloklinie oczywiście samej dwumasy też nie wykluczam to trudny temat na rozwiązanie online znajdź kogoś kto wnikliwie to osobiście oceni
teraz rozumiem, będzie przy robocie mechanik na L4 więc oceni to w czym problem chociaż częściowo już wiem...ale demontaż wszystkiego powie prawdę...

zdam relację z fotkami w sobotę...bo jak wszystko wypali to pije do rana :D

dodam tylko że na starym docisku który też terkotał, połowa łopatek jest niżej a druga połowa wyżej....ale po rozmowie z 1-wszym włascicielm auta wiem że tez nie uzył tego narzedzia do SAc żeby zdjąć i założyć sprzęgło...Akurat on robił remont silnika :)

poza tym dzięki za info, pomijając kiepski początek współpracy :)
Pozdrawiam i na pewno będę się udzielał na forum :) coś tam wiem :)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom