• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Proszę o pomoc Opel Omega

Punktów
1
Dzień dobry, mam bardzo duży problem. Chciałam prosic o radę, otóż jest to stary Opel omega, dziś rano wyjechałam normalmie do garażu po trasie kilku kilometrów, silnik chodził bez zarzutów nie było żadnych problemów. Doslownie przed chwilą waiadlam do auta i przy pierwszej próbie odpalanienia silnika słychać taki dźwięk, oczywiście wezwę mechanika ale chciałam dowiedzieć się czy to bardzo poważna usterka?
Niestety nie mogę załączyć tu video więc musiałam wrzucić na hosting

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Dałem Paulinie polubienie bo lubie dziewczyny i alkohol:*

A co do tematu rozrusznik trzeba wyjąć i rozebrać..sam sie nie wyjmie:D
Paulinka skąd jesteś ? Jak blisko to moze ja bym sie podjął ogarniecia tematu.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Albo rozrusznik kreci w miejscu albo rozrząd Ci zrobił kuku i kręci jak pralka bez kompresji. Słabo słychać na mojej noki 3310

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
579
Ja bym nawalil smaru na ten bendiks. I to tyle zeby po calym dzwonie skrzyni sie rozprowadzil. Albo co tam. Zaslepic otwory i nalac oleju do pelna.
Dajesz film, mgłę SPECJALNEGO smaru ;) a nie walisz gdzie się da...Ktoś kto zajmuje się rozrusznikami na pewno by Ci to wyjaśnił ;)
I nie dajesz na bendiks, tylko na trzpień po którym chodzi małe koło rozrusznika. Jak wejdzie Ci tam brud, to mechanizm stoi dęba i efekt jest taki jakby był zepsuty "bendkis". Tak jak pisałem wcześniej szczególnie zimą, gdzie zamarznięta para wodna jest dopełnieniem.
Kiedyś, dekadę, dwie starzy mechanicy płukali bendkis rozpuszalnikiem, co pomagało na pewien czas.

W ogóle nie mam pojęcia. Już abstrahuję od Ciebie Jarzi, a pijąc do Mikrona, gdzie nie ma totalnie racji, a bije pianę i się podnieca na lewo i prawo. Heniek to heniek tamto...Nie masz racji @MIKUr1 i nie masz przede wszystkim pojęcia, a się wypowiadasz. Jeszcze kogoś bezpodstawnie krytykujesz.

Ja pomijam fakt, że nigdy nie zrobiłbym żadnego czyszczenia czy "smarowania" TRZPIENIA PO KTÓRYM WYSUWA SIĘ MAŁE KOŁO ROZRUSZNIKA. Bo nie chciałoby mi się w większości wypadków raz jeszcze wyciągać po paru miesiącach znowu takiego rozrusznika. Dostałby kopa i wylądował na śmietniku. Osobiście nigdy nie założyłbym regenerowanego rozrusznika ani alternatora do swojego prywatnego samochodu. Także wyczyszczonego i "nasmarowanego" osobiście przeze mnie.

Pierd. mi tu jakiś "mechanik" Mikron o jakimś sprzęgiełku. Gdzie ja amator nie mający w ogóle nic wspólnego z branżą mam większe pojęcie, gdzie może być ukryty inny problem nie działającego bendiksu.
Nawet już nie musisz się fatygować do tablicy. Ważne że 5-10 osób wie w czym rzecz i kto ma rację. Zwykły amator, czy "zawodowy mechanik."

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1597
I to wystarczy go wyciągnąć, oczyścić z brudu i przesmarować porządnie, bo kręci, ale się nie wpina. Wersja optymistyczna.

Ja pomijam fakt, że nigdy nie zrobiłbym żadnego czyszczenia czy "smarowania" TRZPIENIA PO KTÓRYM WYSUWA SIĘ MAŁE KOŁO ROZRUSZNIKA. Bo nie chciałoby mi się w większości wypadków raz jeszcze wyciągać po paru miesiącach znowu takiego rozrusznika. Dostałby kopa i wylądował na śmietniku.

Osobiście nigdy nie założyłbym regenerowanego rozrusznika ani alternatora do swojego prywatnego samochodu. Także wyczyszczonego i "nasmarowanego" osobiście przeze mnie.

przeczysz sam sobie: polecasz smarować, ale tak nie do końca ;)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Czego Wy się spodziewacie po kimś, kto kilka kont zakłada i sam sobie odpowiada xD

Ja tę jego zmienność punktowałem wielokrotnie i nigdy się do tego nie odniósł, a CO NAJGORSZE, dalej nie wiemy co by zrobił ze swoim rozrusznikiem! Regenerowany nie, czyszczenie nie, nowy nie... Chyba tylko pozostaje pchanie w tył xD

Do góry Bottom