• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Prowadzenie warsztatu

Patryk87

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie.
W pierwszej kolejności chciałbym poświęcić ten wątek dyskusji na temat praktycznej strony przygotowania, otwarcia i w końcu efektywnego prowadzenia warsztatu mechaniki pojazdowej.
Przymierzam się do otwarcia warsztatu. Mam wiele pytań, jeszcze więcej wątpliwości i licznę na to, że przynajmniej w części uda Wam się je rozwiać : ]

#Zacznijmy od sprawy podstawowej: lokalizacja warsztatu (w Łodzi - 700k mieszkańców, zakładając wynajęcie istniejącego i przystosowanego lokalu - posiadajacego przynajmniej 2 stanowiska z czego jedno z kanałem). Czy lepiej wybrać obiekt znajdujacy się w centrum miasta, gdzie jest duże natężenie ruchu czy pośród osiedli mieszkaniowych (bloki) lub na obrzeżach miasta np. przy drodze wylotej lub osiedlach domków jednorodzinnych?
#Drugi temat: konkurencja. Oglądałem kilka miesc (w centrum) gdzie na jednej działce znajdowało się nawet 4-5 warsztatów (2-3 typowo mechaniczne, blacharsko-lakierniczy, wulkanizacja,) i patrząc na liczbę aut stojących pod kazdym z nich nie przeszkadzały sobie.
#Trzecia sprawa: obsługa wszystkich marek czy specjalizacja, np. VAG? Zauważyłem, że warsztaty zajmujące jedną posesję niejako dzielą się rynkiem i dzięki temu nie wchodzą sobie w drogę.
#Cztery: czego, z Waszego doświadczenia, "robi się" najwięcej, a więc i na jaki typ usług jest największy popyt? Chciałbym na początku skupić się na tzw. fast-fit. Naprawy bieżace w postaci wymiany wszelkiego rodzaju zużywających się elementów zawieszenia i amortyzacji, układu kierowniczego, układów hamulcowych, płynów ustrojowych auta, różnych filtrów, układu wydechowego, wymiany rozrządu itp. Sądzicie, że to dobry pomysł na początek?
#Pięć: klient, ceny usług, promocje, reklama. Często macie nowych klientów, którzy przyjeżdżają "na próbę", sprawdzić ceny i ew. zmienić warsztat do który dotychczas odwiedzali? Niższe ceny usług niż w okolicznych warsztatach jest ważnym czynnikiem, który przyciąga klienta? Takich rzeczy jak wymiana oleju, klocków czy amortyzatorów nie sposób jest spartaczyć jeśli ma się pracownika który robił to kilkadziesiąt razy więc ryzyko źle wykonanej usługi praktycznie nie istnieje (co innego przy remontach silników czy diagnozowaniu skomplikowanych usterek). Reklamowanie się poprzez ulotki jest skuteczne? Warto napisać, że np. przy usłudze której koszt przekracza np. 100zł wymiana oleju lub przegląd zawieszenia gratis?
#Po szóste: mechanik. Spotkałem się z opinią, że jak ognia należy się wystrzegać mechaników z ogłoszenia bo dobry mechanik nie szuka pracy ale ona szuka jego. Jednak wiele długo istniejących warsztatów oferuje pracę i szuka pracowników własnie w ten sposób. Gdyby przytoczony przeze mnie pogląd był prawdziwy to takich ogłoszeń nie miałoby prawa być gdyż nikt nie zaryzykowałby zatrudnienia partacza. I wynagrodzenie. W jaki sposób? stała pensja + ew. nadgodziny, stawka godzinowa czy procentowy udział w zysku (jeśli tak, to jaki? 30% od wykonanej usługi, 40%?).
#Siedem: diagnostyka komputerowa. Opłacalna opcja? Czy samo odczytywanie błędów, kasowanie i diagnozowanie usterki (bez jej usuwania jeśli w grę wchodzi np. instalacja elektryczna) ma rację bytu? Czym rózni się profesjonalny komputer do diagnostyki kosztujący ok 10 000zł od prostego, małego diagnoskopu za 500 zł?

Na koniec mam prośbę: nie udzielajcie rad patrząc na ten biznes z perspektywy wyjadaczy, którzy na mechanice zjedli zęby i każdą "płotkę" starają się zniechęcić piętrząc trudności i twierdząc, że bez 250 000 zł nie warto nawet myślec o warsztacie (bo tyle w ciągu 30 lat łącznie wydali). Proszę o porady jakich błędów unikać i co sami, patrząc wstecz, zrobilibyście inaczej. Nikt z Was na tym nie straci, a np. mnie może bardzo pomóc : )
Z góry dziękuję.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Patryk- pierwsze i zasadnicze pytanie, jaki masz budżet na warsztat- nie chodzi mi żeby napisać Tobie to za mało, ale żeby porady były efektywne do tego co możesz wydać.

na początek mogę Tobie napisać w kwestii Twoich pytań tak, wg mnie żeby szybko zaistnieć na rynku obecnie musisz zaoferować coś innowacyjnego.

Bardzo podoba mi się, że chociaż pobieżnie analizujesz rynek. Zobacz dokładniej co w łodzi już jest a czego nie ma, może brakuję jakiś specjalistycznych warsztatów?

I przede wszystkim analizuj swoje możliwości finansowe, na co jesteś w stanie wydać i co jest najważniejsze.

Patryk87

Nowy
Punktów
0
Budżet jest dość, powiedzmy, ruchomy. Tzn. mogę wydać na wyposażenie 40 000 zł (co nie znaczy, że nie chciałbym ograniczyć kosztów przez kupno części sprzętu regenerowanego, np. podnośnika lub używanego komputera diagnostycznego; można dość tanio dostac taki sprzęt z warsztatów które przeprowadzają modernizację), jednak jeśli warto jest kupić jakiś przyrząd dzięki któremu można stać się na starcie bardziej konkurencyjnym (np. urządzenie do geometrii) i będzie to uzasadnione biorąc pod uwage, że jest to początek działalności, to kwota wzrasta do 60 000zł.
Jako, że Łódź ma dużą liczbę mieszkańców można tu spotkać każdy rodzaj działalności związanej z obsługą pojazdów, jak w każdym większym mieście. Z pewnością gdyby dobrze pogłówkować znalazłaby się nisza, którą można by zapełnić ale obawiam się, że brakuje mi tak szczegółowej wiedzy by wziąć za to odpowiedzialność.
Jestem pod wrażeniem jednego miejsca (warsztatem tego nazwać nie można) w mojej okolicy. Otóż oferowane są w tym miejscu naprawy bieżące (mam na myśli szybkie wymiany zużytych części na miejscu), montaż i wyważanie kół oraz obsługa klimatyzacji. Jest tam zawsze przynajmniej kilka (8-9) samochodów i tempo w jakim właściciel to rozkręcił jest porażajace. Od zera, w ciągu 2-3 miesięcy, mimo, że na tej samej ulicy znajduje się 6 warsztatów mechanicznych i jeden typowo wulkanizacyjny. A wszystko to... w namiocie! No, nie kampingowym : ] ale takim przypominającym altanę ogrodową ze stelażem.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
To może zobacz na czym bazował, jaki miał pomysł, niejednokrotnie stare sprawdzone sposoby już się nie sprawdzają. Pamiętaj, że koszty to nie tylko założenie samego warsztatu, kupno narzedzi, wynajęcie odpowiedniego miejsca, itd. lecz również musisz liczyć się z tym że przez jakiś czas będziesz musiał dokładać do interesu.

Pytałeś o reklamę, jak zrobić żeby ludzie się Tobą zainteresowali, na pewno będą potrzebne inne nakłady w przypadku warsztatu w centrum a inna w kwestii warsztatu na obrzeżach.

Sam teraz zajmuję się rozwiązywaniem problemu podobnych do Twoich, bo mam za zadanie budowę wizerunku warsztatu mojego znajomego. Jednakże ja z racji swojej działalności zajmuję się działką internetową:)

W kwestii reklamy, wszystko zależy, gdzie chcesz szukać klientów- teraz możliwości jest tysiące- od ulotek po internet.

N pewno musisz pamiętać o jednym: od początku trzeba dbać o wizerunek, nie ma że później coś nadrobisz. Jeżeli ludzie zakwalifikują Ciebie jako "stary" warsztat, to później będziesz musiał przeznaczyć 2 razy więcej czasu i pieniędzy żeby to odkręcić.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
.......#Drugi temat: konkurencja. Oglądałem kilka miejsc (w centrum) gdzie na jednej działce znajdowało się nawet 4-5 warsztatów (2-3 typowo mechaniczne, blacharsko-lakierniczy, wulkanizacja,) i patrząc na liczbę aut stojących pod każdym z nich nie przeszkadzały sobie.......

Jak sam widzisz warsztatów , które zajmują się mechaniką ogólną jest pełno, dlatego stawiam na specjalizację. Miałem ponad 25 lat temu mechanikę ogólną i widząc jak przybywa warsztatów postanowiłem ukierunkować się. Przez rok zdobywałem wiedzę w Niemczech i W.Brytanii (w Polsce w tym okresie nie było można zdobyć wiedzy) i wierz mi (zbliżam się do emerytury) na brak pracy nie narzekam (chociaż doba mogłaby trwać 36 godzin).

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Ja wynajmowalem, teraz mam swój narazie spory blaszak ale 20 tys zł poszło na projekt, beton, itp

Do góry Bottom