• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przedwojenne auto co robić??

Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Mam problem ale zacznę swoją historię od początku. Po swoim zmarłym w kwietniu pradziadku który przeżył naprawdę spory kawałek czasu (1912-2017) odziedziczyłam samochód a mianowicie Fiata 508 z 1938 roku. Z pradziadkiem widywałam się sporadycznie (Ja mieszkam na Podkarpaciu, pradziadek mieszkał w okolicach Zielonej Góry gdzie wylądował po II wojnie światowej). Wiedziałam że taki samochód pradziadek posiada ale nie wnikałam w szczegóły. Dopiero gdy dowiedziałam się że jestem spadkobierczynią owego Fiata 508 zainteresowałam się jego historią. Na chwilę obecną ustaliłam że:
- Dziadek kupił tego Fiata w salonie we Lwowie w marcu 1938 roku
- Wraz z samochodem odziedziczyłam całą dokumentację w skład której wchodzi: Umowa kupna samochodu z 1938 roku, książka serwisowa z 1938 roku oraz dokumentacja naprawy z sierpnia 1939 roku (w związku z zatarciem druku nie jestem w stanie stwierdzić o jaką naprawę chodziło), dodatkowo posiadam oryginalne tablice rejestracyjne województwa Lwowskiego z 1938 roku.
- Samochód był używany mniej więcej do połowy lat 70-tych. Wtedy to pradziadek zakupił używanego VW Garbusa w RFN którego używał do lat 90-tych a pod koniec stulecia przesiadł się do kupionego w salonie Peugeota 206.
- I przede wszystkim najważniejszy fakt : AUTO JEST NA CHODZIE!! Byłam tym bardzo zdziwiona ale to fakt przedwojennym samochodem osiągnęłam bez problemu 70 km/h.
Jednak auto nie jest pozbawione wad... Wnętrze jest zrujnowane, nadwozie jest dosłownie zeżarte korozją, w silniku też jest kilka części do wymiany. Koszt renowacji będzie się wahał od 12 do 25 tys złotych. Sama nie wiem co robić rozważam trzy możliwości:
1. Sprzedaż auta pasjonatowi
2. Renowacja
3. Złomowanie
Czy opłaca się inwestować w to auto? Jaka może być jego przybliżona wartość rynkowa? Co robić sprzedać auto, remontować je czy zezłomować?
Dodam że widział go mój znajomy który pracuje w komisie samochodowym i stwierdził że auto jest bezwartościowe a jego maksymalna cena odkupu to 150 zł+ butelka wina, czy zgadzacie się z tym twierdzeniem?
Sama nie wiem co robić, proszę o porady i z góry dziękuję za odpwiedż :)

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Sorry ale ten Twoj znajomy to kretyn i krętacz. Jak dla mnie masz super auto. Znasz jego historie,jest częścią Twojej rodziny. To pamiątka o jakiej tylko mozna pomarzyć. Model tez jest fajny. Ale jego niezwykłość to jeden właściciel od nowości i całkowicie znana hostoria. Nie słuchaj tego barana i złodzieja. Zwęszył dobry interes i patrzy jak Cie oszukać. Na twoim miejscu starałbym sie za wszelka cene go uratować. Z czesciami nie ma wielkiego problemu. Dasz rade. Jeżeli nie dysponujesz gotówka tak od razu staraj sie na razie zabezpieczyć go przed dalsza degradacja. I powolutku stopniowo zacznij remont. Takie rzeczy robi sie latami wiec sie nie martw. Masz kawał historii w swoim posiadaniu i rzadki cudowny zabytkowy samochód po pradziadku. To powinna dla ciebie byc największa satysfakcja.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Daj zdjęcia, może coś pomyślimy mam rzut beretem.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Skoro Twoj znajomy daje 150zł. To ja na dzień dobry daje 10 tys. Ps niesmaczny żart prowadzącego, fiaty rdzewieja

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Lepiej niech pokaże zdjęcia, bo nieraz nie warto wszystkiego odbudowywac. A później może się okazać że te 150 to jedyny możliwy zarobek, oczywiście nie życzę tego autorce. Odezwij się na priv jak będziesz zainteresowana, wiem kto może Ci pomóc w odbudowie w okolicy.

Punktów
0
Miasto
Stalowa Wola
Hej dziękuję za odpowiedzi. Auto klinika Wasiweicz niestety do auta nie macie już rzutu beretem zostało miesiąc temu ściągnięte na Podkarpacie :). Postaram się poszukać zdjęć ale obecnie przebywam za granicą, jedyna nadzieja w tym że mam jakieś zdjęcia w telefonie, w przeciwnym razie fotografię będę w stanie wstawić dopiero w lipcu/sierpniu :)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Sprawny silnik Fiata 508 to 6000
Jeśli podejmiesz decyzje o sprzedaży autka podam namiary na kolekcjonera

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Trudno, tam nie znam nikogo kto odbuduje w normalnych pieniądzach. Mimo wszystko życzę powodzenia i nie zlomuj czasami :)

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Bez zdjęć ci powiem że 70 000 tys masz w garażu po odrestaurowany nawet 200 000 sama sobie odpowiedź w twoim przypadku bez cenny

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Same kwity z historii auta to już dziewczyno czysta kasa, chyba nie piłaś z nim tego wina , co na rozum szkodzi jak pyta eltechsam .

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Samspec13 tu nie chodzi o kasę to pamiątka na całe życie jeżeli dziewczyna ma rozum to od restauruje i zostawi pokoleniu robiłem 17 lat temu kilka zabytków pod kątem blacharki piaskowanie blachy robota przy ruinie to 30 000 około.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
robiłem 17 lat temu kilka zabytków pod kątem blacharki piaskowanie blachy robota przy ruinie to 30 000 około.
Z całym szacunkiem dla Ciebie, jak ja robiłem oldki, to pewnie tego zawodu się uczyłeś i dlatego nie zrozumiesz co miałem na myśli pisząc o papierach z historią auta. Nie jedno muzeum zapłaci nie tylko parę gorszy i butelkę wina dla potomnych.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Nawet przy kompletnie zdezelowanym aucie na części te 150zł można dostać za jeden w miarę zachowany element jak np szyba czy klamka.

MalyRobert

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
fr
Cześć.
Niedaleko tu gdzie mieszkam z 2lata temu, umarł dziadek co miał niezła kolekcje takich starych samochodów i wozów.
Spadkobiercy nie było.
Zrobiono za to aukcje-wyprzedaz-licytacje.
Ceny zaczynały się od 5-10 tys Euro.
Daje parę zdjęć co było. Szkoda ze nie zrobiłem więcej zdjec.

IMAG0961.jpg IMAG0962.jpg IMAG0963.jpg IMAG0965.jpg IMAG0967.jpg IMAG0968.jpg IMAG0969.jpg IMAG0972.jpg IMAG0974.jpg IMAG0975.jpg IMAG0977.jpg IMAG0978.jpg IMAG0979.jpg IMAG0980.jpg IMAG0981.jpg IMAG0982.jpg IMAG0983.jpg IMAG0984.jpg IMAG0986.jpg IMAG0987.jpg IMAG0989.jpg

Moze pradziadek chciał żeby fiat został w rodzinie. Inaczej sam by wywalił na złom.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Z całym szacunkiem dla Ciebie, jak ja robiłem oldki, to pewnie tego zawodu się uczyłeś i dlatego nie zrozumiesz co miałem na myśli pisząc o papierach z historią auta. Nie jedno muzeum zapłaci nie tylko parę gorszy i butelkę wina dla potomnych.
szacunek to wystarczy że będziesz miał dla siebie, to ty nie zrozumiałeś może chce by auto zostało w rodzinie, obrazić cię nie miałem zamiaru jeżeli tak to odebrałes to przepraszam kolego samspec13

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Widzę ze jesteś ze Stalowej Woli
Ja jestem z okolic Tarnobrzega (tymczasowo poza granicami)
Wiem ze znajomy zatrudnił się w jakimś warsztacie co remontują takie cudeńka i jak się nie mylę to ten zakład jest na trasie stalowa - Tarnobrzeg. możesz się podowiadywac jak wrócisz

A tak na marginesie ten znajomy to już nie powinien być znajomym .....

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Do góry Bottom