• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przegrzałem silnik - od czego zacząć??? kia carnival I, 2.9TDI, 2000r

ulek79

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Żary
Witam,
Jakiś czas temu jadąc pod górkę auto (kia carnival I, 2,9 TDi, 2000r) "zasłabło"... W lusterkach zauważyłem "biały dym" dookoła... po wrzuceniu luzu auto zgasło... Po otworzeniu maski okazało się, że rozszczelniła się chłodnica... czujnik temperatury nie zareagował... Od tamtej pory auto nie odpala... Od czego zacząć??? Czy mam już taki problem, że nie warto się w to bawić, czy może pomogła by wymiana np. jakiegoś czujnika???

Dodam, że przy próbie odpalania auto kręci jak przy normalnym rozruchu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Czapa w górę i patrzymy czy przyłapał na gładziach. Jak tak to nowy motor jak nie to rozbieramy dół i weryfikujemy panewy.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
o czym wy piszecie panowie?
Padła UPG i tyle, jakie przegrzanie? o czym wy opowiadacie? Nie jechał bez płynu...bo, puściła uszczelka i pobrał płyn do spalania, zrobiło się biało za autem, jak może chodzić z płynem w komorze/ komorach spalania? Nie pali przez uszczelkę... coś jeszcze? szukanie silnika? no proszę, nie rozbawiajcie mnie. Czapka do obróbki i nowa UPG, oczywiście można wykręcić świeczki i sprawdzić ciśnienie i obejrzeć świeczki, zobaczymy na którym wymyty....tyle.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
o czym wy piszecie panowie?
Padła UPG i tyle, jakie przegrzanie? o czym wy opowiadacie? Nie jechał bez płynu...bo, puściła uszczelka i pobrał płyn do spalania, zrobiło się biało za autem, jak może chodzić z płynem w komorze/ komorach spalania? Nie pali przez uszczelkę... coś jeszcze? szukanie silnika? no proszę, nie rozbawiajcie mnie. Czapka do obróbki i nowa UPG, oczywiście można wykręcić świeczki i sprawdzić ciśnienie i obejrzeć świeczki, zobaczymy na którym wymyty....tyle.
I tu Szumek72 ma rację bo wszyscy dali Najgorszy scenariusz bez diagnozy, he najlepiej i najprościej wymienić silnik.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Znam przypadki ze silnik jechał bez płynu az przyłapał na pierscieniach a jak ostygl to znów gadał....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Nie musiał ,ale zwykle łapie kiedy gaśnie . Sądzę że wiesz dlaczego .
zwykle nie łapie jak pójdzie UPG i myślę że wiesz dlaczego.
Ile miałeś przypadków że ci przyłapał? A po dostaniu płynu do komory ile miałeś przypadków wykrzywienia korby?
Myślę że wiesz dlaczego krzywią się korby kiedy zaciągnie wody? Tak tylko kuźwa pytam i mnie nie w..urwiaj, idiotę ze mnie robisz?
Napisał że jak zobaczył biały dym to wrzucił na luz i auto zgasło? Widziałeś żeby na wodzie chodził? Chyba normalka....

Co zobaczył biały dym i pojechał do Krakowa i tam wrzucił na luz? normalnie wcurwia mnie takie głupie pieprzenie i dajcie już spokój, czapka w górę. Skończyłem pierdu gadkę bo nie warte nerwów, albo mało w życiu widzieliście...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
zwykle nie łapie jak pójdzie UPG i myślę że wiesz dlaczego.
Tu jestem innego zdanie w tym przypadku , zwykle zaciska ap ostygnięciu puszcza w takich przypadkach .
W lusterkach zauważyłem "biały dym" dookoła... po wrzuceniu luzu auto zgasło..
Silnik nie kręci pompą i gdzie idzie temperatura ?
. Po otworzeniu maski okazało się, że rozszczelniła się chłodnica... czujnik temperatury nie zareagował... Od tamtej pory auto nie odpala...
Gdzie była ciecz chłodząca i jaka temperatura silnika ? Zgasł bo go zaciskało w tulejach .
Widziałeś żeby na wodzie chodził?
Wszystkie gary poszły i ile cieczy jeszcze było w układzie ?
Uuu ktoś się chyba nie wyspał po sylwestrze :D
To pewne .

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Jeden mondrzejszy od drugiego, po co się tak żrecie, kolega postawi auto do mechanika i mam nadzieję że się podzieli tym co z tego wyszło i nie kupi silnika w ciemno.
Ps. Życzę wam najlepszego w nowym roku.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a kto tu się żre, raczej wymieniamy się poglądami, tyle że ja piszę co czuję co boli, a ktoś mnie cytuje i stawia inną diagnozę i to w różnych tematach, więc o to chodzi żeby sobie kopać w zad czy potrzebujący pomocy wyciągną jakiś wniosek co boli jego auto? Wyspałem się i nie piłem, Sylwester był jak normalny wieczór, praca czeka więc i tak już nie piję parę lat....a kasa czeka, łeb musi być przytomny.
Ps. również wszystkiego naj!

Do góry Bottom