• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przejść na swój czy pracować u kogoś?

Na4kolkach

Początkujący
Punktów
3
Witam panowie co sądzicie o tym żeby w tych czasach otworzyć swój warsztat? Z czym trzeba się zmierzyć przy otwieraniu swojego warsztatu

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Majster multum było na ten temat ...no co pętla na szyi albo skaczesz albo nie ...

Na4kolkach

Początkujący
Punktów
3
Pętli nie ma, ale trzeba by coś zmienić, iść do przodu.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Stoimy nad przepaścią, musimy zrobić duży krok do przodu :D zależy czy masz gdzie robić bo jak na początku zapłacisz wszystkie daniny plus kilka tysięcy za wynajem to szybko się odechce ;)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
W samochodówkę bym nie wchodził. Chyba że masz dużo narzędzi, tersterów itp.
Lepiej iść w spawanie i obróbkę metalu.
Najwyżej później stopniowo się przekształcisz na naprawę aut.

Na4kolkach

Początkujący
Punktów
3
Kilka ter
W samochodówkę bym nie wchodził. Chyba że masz dużo narzędzi, tersterów itp.
Lepiej iść w spawanie i obróbkę metalu.
Najwyżej później stopniowo się przekształcisz na naprawę aut.
Co masz na myśli mówiąc spawanie i obróbka
Automatyczne połączenie postów:

Testerów parę mam . Narzędzia bym kupił. Muszę się zorientować odnośnie todacji

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Następny co się chce zwolnić. U nas zwolniło się dwóch ogarniętych z dwóch różnych warsztatów. I teraz telefony 1/3 moi klienci 2/3 te warsztaty.
Ale taki układ mi pasuje. Średnio.mam 3 auta w tygodniu z tych warsztatów. Rzucę konkretną cenę i to nie ja później świece oczami, że drogo

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Myślę że aby robić na swoim samemu trzeba umieć wszystko po trochu, wiadomo że mechanika i elektryka to podstawa, warto mieć też maszyny do wulkanizacji bo to niedrogo kosztuje a robota zawsze się znajdzie przy ogumieniu ale nie wyobrażam sobie nie mieć na warsztacie migomatu, jak potrzeba to dorobisz, przerobisz sobie narzędzia które potrzebujesz albo coś pospawasz jak pęknie no i jak już umisz spawać to wymienisz tłumik albo pospawasz coś pękniętego w aucie a nie każdy tego się tyka i nie każdy umie spawać i dzięki temu można za takie usługi wołać odpowiednie kwoty, im więcej zrobisz sam tym szybciej ogarniesz dane auto, nie będziesz musiał jeździć po majstrach, którzy nie zawsze mają czas, ja na ten przykład pracuję i zarabiam na życie na skp ale mam w firmie warsztat z kanałem i podnośnikiem, narzędzia mam swoje prywatne, śmiem twierdzić że mam więcej sprzętu niż mechanicy i widzę że jak coś robię to często zrobię coś szybciej a wiele robót zrobię, których oni się wogole nie podejmą:) no ale to trzeba lubić, warto też mieć sprzęt do zarabiania rurek hamulcowych bo to nie wielki koszt a kasować można srogo bo mechanicy nie lubią tego robić

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Migomat, kompresor min 200l, prasa, porządny falban, pneumat, zestaw kluczy, nasadek musisz mieć porządny arsenał, mierniki kompresji, ciśnienia, blokady rozrządu itp, itd. Fura kasy na początek jest potrzebna.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Karcher piorący, polerka oscylacyjna 8mm skok i kasiora leci lepsza niż z napraw elektrycznych

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Tylko nie zatrudniajcie do pracy kobiet do 25 roku życia. Lubią dawać w szyję.
Chyba na fejsbuku widziałem ożywioną dyskusję kobiet w tym temacie i okazuje się że dawanie w palnik nie jest żadną formą antykoncepcji, trzeba pić ocet :bored:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
A na starość to się głosuje na PiS bo dają. Dali 13stke, 14stke, może niedługo będzie 15stka bo Duda coś o tym kiedyś wspomniał. I jakoś się do śmierci dociągnie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
A na starość to się głosuje na PiS bo dają. Dali 13stke, 14stke, może niedługo będzie 15stka bo Duda coś o tym kiedyś wspomniał. I jakoś się do śmierci dociągnie.
Emerytów rozumiem bo każdy zarobił na swoją emeryturę a za PO mieli zapierdalać do 70-tki i najlepiej umrzeć i nie dożyć:) więc widzisz że najlepiej nie przeginać w żadną stronę tylko rządzić mądrze ale nasz kraj miał od zawsze problemy z rządzącymi:D

Na4kolkach

Początkujący
Punktów
3
Wiadomo narzędzia to podstawa. Wydaje mi się że umiejętności mam nie małe i z zakresu mechaniki jak i elektryki . Większość kariery przepracowałem w warsztacie gdzie naprawiamy grupę VW. Interesuje mnie bardziej strona formalna (biurokracja ) jak wygląda przy prowadzeniu warsztatu

Do góry Bottom