• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przeróbka zapłonu Audi A4 B5 1.6 ADP

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Witam, mam pytanko czy można lub próbował ktoś przerobić seryjny zapłon w Audi A4 B5 1.6 (aparat zapłonowy), czyli kopułkę , palec, rozdzielacz, na np. cewkomoduły?
Czy da się to wykonać w tym silniku i ewentualnie czy jest to możliwe? Zapraszam do dzielenia się wiedzą i podsuwania fajnych pomysłów.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Wszystko sie da, kwestia czasu i pieniedzy...

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Czasu dużo, pieniądze się znajdą. A taką modyfikację chciałbym wprowadzić ze względu na projekt Turbo tego silnika, który jest właśnie w trakcie realizacji.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
1.6 ahl ma zapłon na cewkach bez aparatu zapłonowego tylko to jest inny silnik, nie wiem co chcesz osiągnąć? Aparat chyba w niczym nie przeszkadza, wręcz upraszcza konstrukcję i zapewnia bezawaryjność, jeśli chodzi o kąt wyprzedzenia zapłonu to go reguluje ECU, aparat nie ma nic do tego, ponadto czujnik halla w aparacie również nie ma wpływu na iskrę, daje do ECU informację o aktualnym położeniu wałka rozrządu

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Dlatego właśnie radzę się kolegów tutaj. Jeszcze jedno pytanko czy DET będzie miał wpływ w takim razie na zapłon?
Automatyczne połączenie postów:

Czy będzie możliwość sterowania kątem poprzez DET'a?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dlatego właśnie radzę się kolegów tutaj. Jeszcze jedno pytanko czy DET będzie miał wpływ w takim razie na zapłon?

Czy będzie możliwość sterowania kątem poprzez DET'a?
A czy w innych sterownikach silnika można zmieniać kąt za pośrednictwem DET ?

RemiGos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zakrzewo, Złotów
Od razu jak jesteśmy w temacie zapłonu, to czy da radę ustawić zapłon na GMP? Miałem uszkodzony czujnik halla i po wymianie zapłon muszę ustawić, ponieważ nie zaznaczyłem sobie położenia aparatu i trzeba go ustawić na nowo. Nie posiadam stroboskopu więc pytam o takie przyziemne sposoby. W innych silnikach tak się da, dlatego pytam czy i tu da radę?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Od razu jak jesteśmy w temacie zapłonu, to czy da radę ustawić zapłon na GMP? Miałem uszkodzony czujnik halla i po wymianie zapłon muszę ustawić, ponieważ nie zaznaczyłem sobie położenia aparatu i trzeba go ustawić na nowo. Nie posiadam stroboskopu więc pytam o takie przyziemne sposoby. W innych silnikach tak się da, dlatego pytam czy i tu da radę?
Tutaj to się robi wg rozrządu ponieważ pasek rozrządu napędza poprzez przekładnię aparat zapłonowy, najlepiej by było gdybyś rozebrał przód samochodu żeby zweryfikować znaki :D ale myślę że wystarczy wykręcić świecę nr1, ustawić tłok w gmp i koło rozrządu na znak, a palec w aparacie ustawić tak aby patrzył na kabel zapłonowy nr1 i to na tyle, kręcenie aparatem nic nie da, nie przestawisz zapłonu, mam nadzieję że nie wyciągnąłeś kabli z kopułki? Jeśli jednak wyciągnąłeś to kolejność zapłonu liczysz 1342 w kierunku obrotu palca

Lampą stroboskopową tam nic nie podzialasz bo nie ma gdzie nią świecić

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
O ciekawy temat, ile planujesz wydłubać z 1.6 ? Swoją drogą bardzo mnie zastanawia budżet takiej modyfikacji.
Czasu dużo, pieniądze się znajdą. A taką modyfikację chciałbym wprowadzić ze względu na projekt Turbo tego silnika, który jest właśnie w trakcie realizacji.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
DET steruje zapłonem oszukując komputer na sygnale czujnika wału, ukłąd zapłonowy zostaje bez zmian.
Swoją drogą bardzo mnie zastanawia budżet takiej modyfikacji.
Pewnie det to będzie więcej niż połowa kosztów całkowitych :D U mnie w seicento gdyby nie dodatkowe zegary i det to bym chyba nie przekroczył 5 stów.
Witam, mam pytanko czy można lub próbował ktoś przerobić seryjny zapłon w Audi A4 B5 1.6 (aparat zapłonowy), czyli kopułkę , palec, rozdzielacz, na np. cewkomoduły?
Czy da się to wykonać w tym silniku i ewentualnie czy jest to możliwe? Zapraszam do dzielenia się wiedzą i podsuwania fajnych pomysłów.
Da się bez problemu od ręki, chociażby modułem typu nodiz, albo jakimś diy. W rowerze od paru lat się za to zabieram, bo w nim też mam jeszcze zapłon na rozdzielaczu i jednej cewce i tylko problemy z tym. Cztery fajkocewki ze szrotu, stary palec i kopułka z wpasowanym magnesem i czujnikiem halla i mały procek do sterowania tym.

Punktów
0
Mam pytanie czy jest możliwość wstawienia np. cewki bosch 0986221048 w miejsce w/w aparatu i całej reszty? Jeśli tak to gdzie szukać dwóch sygnałów do cewki i ewentualnie co jeszcze trzeba by było zrobić?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Mam pytanie czy jest możliwość wstawienia np. cewki bosch 0986221048 w miejsce w/w aparatu i całej reszty? Jeśli tak to gdzie szukać dwóch sygnałów do cewki i ewentualnie co jeszcze trzeba by było zrobić?

1668970547593.png

Do góry Bottom