• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Punto II 1.2 16v rozrusznik

paczol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ruda Śląska
Cześć. Mam problem z Punto II. Mianowicie rozrusznik normalnie kręci, ale w pewnym momencie tak jakby nie potrafił przekręcić wałem, zegary się zerują, jak przy padniętym aku. Akumulator był mierzony, parametry ma prawidłowe, ładowanie także. Po ponownym zakręceniu kręci już normalnie. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku. Nietypowy objaw jak dla mnie, macie jakąś podpowiedź co to może być?

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Sprawdzić połączenia i ew wyjąć i naprawić rozrusznik.

paczol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ruda Śląska
Tak, tylko co w tym rozruszniku może umierać? Szczotki? Nie jestem mechanikiem na pełny etat :)

Nic nie stuka w silniku, więc panewki chyba bym wykreślił

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
wyjąć i sprawdzić.
co do panewek to nie żartuje. taki objaw zacierającego się wału lub wałka.

paczol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ruda Śląska
Zawsze przy kręceniu wałem będzie opór w fazie sprężania. Pytanie czy ten opór jest "inny", w sensie inaczej wyczuwalny?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
to se świece wykręć. a jak nie wiesz o co chodzi to zostaw to w pizz... bo sie pokaleczysz i bedzie na mnie.
wesołych świąt.

paczol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ruda Śląska
Ch.. z rękami, byle robota zrobiona będzie :) tak na poważnie to daje radę z podstawami, z niektórymi rzeczami zaawansowanymi też, ale problemów z dołem silnika jeszcze nie przerabiałem, zawodowo mechanikiem nie jestem. Wesołych świąt

Do góry Bottom