• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Punto II 1.2 8v - Problem z ABS

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Witam,
Wymieniałem pełny komplet hamulców tył w Punto II.
Szczęki, cylinderki, bębny, sprężynki, linki ręcznego z nowymi sprężynkami i podkładkami..

Za pierwszym razem coś tarło w lewym kole - okazało się że to szczęki trą o bęben.
Po wielu zmaganiach okazało się że winna była górna sprężyna.

Udało się ogarnąć koła żeby wszystko ładnie hamowało i w końcu wyregulować ręczny.
No i wyjeżdżam samochodem - wszystko ładnie hamuje ale jak mocniej przycisnąłem hamulec pod pedałem Bzzzzzz.. Myślę co jest Ku..cze.. Jeszcze raz Bzzzz... Bzzzz.. Odbija ABS.. Ale nie zaświeciła się kontrolka.. Wrażenie takie jakby ktoś mnie raził prądem..

No to raz jeszcze kobyłki i jazda.. Wyczyściłem dobrze magnetyczne pierścienie od ABSu z tyłu ale brak zmian.. Dalej to samo. Póki co wyciągnąłem bezpiecznik bo kobita musi jakoś dojechać do pracy.. A wtedy działa cacy..

Mam kabel od Viakena dokładnie taki http://allegro.pl/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-i5408960276.html i FiatEcuScan ale nie mogę połączyć się z ABSem żeby sprawdzić błędy..

Co mogło się zepsuć? Jak się za to zabrać?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Wyglada na to ze ktorys pierscien ma uszkodzenie,stad Bzzzzzz,po diagnozie zobaczysz gdzie problem

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Mam ten kabelek - http://allegro.pl/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-i5408960276.html
Dokupię zielony adapter - http://allegro.pl/adapter-mes-do-elm-kkl-multiecuscan-typ-1-2-3-4-5-i6568368428.html
I powinno pójść? Bo z tego co widzę na stronie Multiecuscan Punto 2 1.2 8v 99' ABS to A1.
Mam Punto 2 1.2 8v 2002 r. ale chyba to ten sam sterownik.

W sumie odwaliłem trochę głupotę..
Tj. wiertarką oczyściłem gniazdo na ręczny i końcówki szczotki przywarły do magnetycznego pierścienia..
Wtedy jeszcze nie wiedziałem że są magnetyczne dopóki.. nie przysunąłem magnesu żeby je zebrać..
No i myślę że coś rozkalibrowałem :D

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Niestety nie jest jeszcze tak jak powinno - opiszę to w następujący sposób..

Problemy
- Ocieranie bębnów o szczęki i problem z regulacją lewego koła
- Problem z wyregulowaniem ręcznego i jego poprawnym powrotem
- Problem z ABSem/Odbija przy każdym mocniejszym hamowaniu od 15-20km/h
- Piszczy pasek alternatora

1. Lewe tylne koło zaczęło bardzo trzeć/szumieć/ocierać,
2. Dlatego w obu kołach wymieniono szczęki hamulcowe, cylinderki, sprężynki, bębny, odpowietrzono układ, [BREMBO]
3. Po montażu prawe tylne koło obracało się bezproblemowe natomiast lewe ponownie ocierało,
4. Wymieniono linki ręcznego ze sprężyną i zatrzaskiem, ponieważ przy ustawieniu ręcznego lewa linka po zwolnieniu dźwigni słabo odbijała,
5. Przy próbie ustawienia ręcznego na nowych linkach brak znacznej poprawy,
4. Po wymianie górnej sprężyny szczęki w lewym kole na starą, problem z ocieraniem ustąpił,
5. Przy próbie regulacji ręcznego - koła delikatnie ocierają,
6. Podczas hamowania odbija ABS -już przy 15-20km/h przy każdym hamowaniu,
7. Brak błędów w układzie ABS - podłączane pod komputer,
8. Podczas jazdy z podpiętym komputerem w celu analizy systemu ABS, przy hamowaniu każdorazowo wyrzuca z połączenia podczas załączenia się ABSu.
9. Problem z ABSem pojawił się po wymianie hamulców - brak ingerencji w tylne czujniki ABS,
10. W międzyczasie zapaliła się kontrolka układu wspomagania - rok temu był naprawiany zimny lut w module - po jakimś czasie zgasła i już się nie świeci.

Wnioski
- Być może wina leży w elektryce/Często palą się żarówki
- Być może delikatne ocieranie jest normalne

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Garaż, skrzynka narzędzi i viaken to nie wszystko... Podlacz to pod coś normalnego i podejrzyj parametry rzeczywiste w czasie jazdy...

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Dałeś dupy to to napraw! Zapewne pierścień magnetyczny rozjeb.......

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Będę musiał podpiąć pod coś innego - magnetyczne sprawne.
Resztki szczotki - samą szczotką nie jeździłem po magnetycznym..

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Ocieranie- beben, piasta spatrzona zmierz offset.
Odpalanie abs- rozpolaryzowany pierscien jezeli manales go magnesem

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Zeby sie upewnic sugerowal bym wejsc na live data jakims diagiem i sprawdzic predkosc obrotowa wszystkich kol czy nie ma jakis dyskreptacji w odczytach tak naprawde tyljo to pozwoli ci zdjagbozowac usterke. Zwroc uwage na piki w odczytach kola zaafekowanego magnesem

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Multiecuscan dobrze sobie radzi z fiatami sprawdź ustawienia portu zmien na szybki port jak wiesz jak to zrobić , przetestuj fejsa na jakich czasach chodzi, ja sobie zrobiłem dość uniwersalny na dedykowanej kości linii K L i dałem taki multiplekser na linie komunikacji i działa super. Zresztą bardzo chwale ten program

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Mam Multiecuscana - port 3 ale muszę pokombinować żeby go przyśpieszyć..
Windows XP wydaje mi się najlepszy do starszych samochodów :)

Do góry Bottom