• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pytanie o sworzeń tłokowy

terecha

Nowy
Punktów
0
Cześć...

W sumie to nie wiem w jakim dziale zadać to pytanie, ale mam do zrobienia stary jednocylindrowy silnik motocyklowy, sprzed 60 lat.

Sworzeń tłokowy jest znacznie krótszy aniżeli odległość pomiędzy zabezpieczeniami sworznia. Nie wiem czy sworzeń jest oryginalny.

Sworzeń ma 64 mm. Pomiędzy zabezpieczeniami jest 69 mm.

Czy to sytuacja normalna? Czy dawniej tak produkowano, a może sworzeń powinien mieć niecałe 69 mm i ktoś założył część od innego motocykla.

Tłok był na 100% kiedyś wymieniany, bo jest nadwymiarowy.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Znajdz kogoś kto remontuje takie wynalazki i tam pytaj. Konstrukcje kiedyś a dziś to niebo a ziemia. Były różne niedoskonałości specyficzne do danego modelu i wgl. pochwal się może co to za perpetum mobile. Mam po sąsiedzku można powiedzieć gościa co naprawia zabytki motocyklowe. Możliwe że będzie miał sworzeń oryginalny żeby zmierzyć i potwierdzić przypuszczenia.

GarageGTS9

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Wielkopolska
Cześć, musisz załatwić sworzeń pasujący, od zabezpieczenia do zabezpieczenia, 1mm może być mniej jest to dopuszczalne, tz 68 mm już przejdzie i będzie to funkcjonować, zobacz proszę czy nie jest w cylindrze wytarte łoże. może być jeszcze sytuacja gdzie sworzeń ma nacięcie na seger, to wtedy wystaje poza zabezpieczenia, po tłoku będzie widać jak to być powinno

Do góry Bottom