• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Radar Iskra-pomiar prędkości.

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Zaliczyłem spotkanie z Iskrą, ponad 100 km od domu więc nie uśmiechało mi się postępowanie sądowe ( koszty dojazdu , czas, itd. ), przyjąłem mandat. Natomiast miałem spór z funkcjonariuszem dotyczący czasu wykonywania pomiaru. "Iskry nie mają tego parametru"- odp. na moje pytanie
i dalej: "ale mogę panu pokazać przegląd kalibracyjny". Prawdopodobnie chodziło mu o homologację.
Jak to jest, czy nie miałbym szans przed sądem, stawiając zarzut, ze Iskra nie "datuje" pomiaru?, mógł być hipotetycznie nawet sprzed 15 min, 1h a może i wcześniejszy.
Wiele lat temu nie przyjąłem mandatu, bo gliniarze wmówili mi , że przejechałem na czerwonym, uzasadnienie wyroku: ..." dwóch funkcjonariuszy tj. osoby godne zaufania p-ko twierdzeniom obwinionego..." i przegrałem, stąd awersja do sporu sądowego z funkcjonariuszem.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Był taki minister od sportu który powiedział;"Polska to chory kraj"
Do takich sytuacji pasuje jak ulał. Miałem podobną sytuację na sprawę przyszło dwóch milicjantów i po sprawie. wyrok 200,-zł

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Tak jest, że wygrałbyś, nawet gdyby ich było trzech.
Tylko musiałbyś właściwie uzasadnić odmowę przyjęcia mandatu na przykład nie spełnieniem przez urządzenie pomiarowe Iskra wymogów nałożonych przez Ministerstwo Gospodarki z 02.2014 m. in. o identyfikowaniu pojazdu namierzanego...

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
nie spełnieniem przez urządzenie pomiarowe Iskra wymogów nałożonych przez Ministerstwo Gospodarki w 02.2014 m. in. o identyfikowaniu pojazdu namierzanego...
Bihorku kocham Cię....przyjąłem mandat i z tą chwilą stał się prawomocny- sąd odpada ale chce gliniarzom zrobić k/4 liter...i może zarzucę im przekroczenie uprawnień- hehhehe.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Może należy też zastanowić się nad przyczyną, a nie tylko skutkiem takiej sytuacji. Jak ktoś przekracza prędkość (a zazwyczaj robi to świadomie) to powinien liczyć się z mandatem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja przegrałem że rzekomo rozmawiałem przez komórkę , paradoksem jest to za auto ma własny telefon komórkowy a na rozprawie policjanci nie potrafili określić jaki to był telefon czy miałem w prawej ręce czy lewej itp ... sędzia zasadził 300 wiec olałem ... ale nie pamiętali z kim mieli słuzbę jak i jakim autem jechali ...

Nemo_13

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Śląsk
Jak ktoś przekracza prędkość (a zazwyczaj robi to świadomie) to powinien liczyć się z mandatem.
Jak przekracza to tak..... nie bedę rozwijał tego, że mam wklepane w swój RAM max.60km/h w mieście, bo nie o to kaman w moim pytaniu. Czy np., że gliniarze wyłapują kierowców z sąsiednich powiatów, województw.
Skalkulowałem prosto: stracę 1 dzień na rozprawę+200km+ 14-16l E95 ---> wybrałem 100 pln mandat ( zamiast 200 ) + 4 pkt. Następnym razem na swoim terenie nie odpuszczę :) , Bihorku odmawiając przyjęcia mandatu nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego, jak wytłumaczę gliniarzom na drodze to są jeszcze w stanie wpisać w protokole, że nie iskrę mieli a inny z czasomierzem ;) .

Ja przegrałem że rzekomo rozmawiałem przez komórkę
Ale nie dostałeś pkt, sąd nie ma takich uprawnień ;) .

Lewan

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Suwałki
Policja nie na każdą Iskrę ma aktualną homologację, warto to sprawdzać przed kolejnymi kontrolami.

Do góry Bottom