• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regeneracja koła dwumasowego

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Dwumas regeneracja =99% problemow,
Turbo regeneracja=50% problemow
Wtryski regeneracja= 10% do 30%
Tylne zaciski hamulcowe do max 3%
To sa tylko moje dane i obserwacje , proporcje sie zmieniaja ze wzrostem zaawansowania konstrukcji.
Juz niedlugo zaciski mogą byc wyzej w statystyce , itp.
Do turbin , wtrysków też nie ma czesci zamiennych bo firmą sie nie oplaca ich wypuszczac a jednak pojawili sie niezalezni producenci i "cos tam dziala" jakoś nie jakość.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Opinię forumowiczów na temat regeneracji dwumasy już znam.
Ok. Pozostaje kupno nowego koła w moim przypadku LUK gdyż mam nowy docisk i tarczę również LUK.
Na rynku nowych części mnóstwo jest ofert sprzedaży niby nowych dwumas w oryginalnych pudełkach czy to LUK czy też np. Renault bądź innych.
Ceny też są bardzo zróżnicowane takie same koło może kosztować 1100zł. 1600 a u innego sprzedawcy 1900zł.
Niektóre a przeważnie te tańsze mają R na końcu numeru katalogowego.
Czy przypadkiem nie jest to jakaś część pochodząca z regeneracji?
Słyszałem różne opinie, że fabryki takie jak LUK, Sachs, Bosch czy Garret sprzedają części regenerowane w atrakcyjnych cenach.
Czytałem też, że wiele osób kupiło nowe, oryginalne koło a miało większe luzy niż to zużyte.

Ostatnia edycja:

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
A myslicie ze te dwumasy z LUKa co kupujecie to nówki?Moze 1/4 i to moze nie, reszta to regenerowane.Katalog Inter team nawet podaje to jawnie w opisie.Niemiec zjezdzil wymienili, stary dwumas do producenta, ten fabrycznie regeneruje i hops do Polszy.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ale firma LUK ma części i przede wszystkim sprzęt wiec może sobie pozwolić na regenerację. Nawet prawo im to nakazuje. Tak samo Sachs

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Niektórzy dość radykalnie wypowiadają się na niekorzyść regeneracji (niewykluczone, że mają rację) a tu jednoznacznie wynika, że kupując niby nowe tak faktycznie otrzymam regenerowane.
Stąd właśnie wzięło się moje pytanie a nie z chęci jakiegoś wycierania d.szkłem jak mi to niektórzy tu zarzucili.
Zapewne niejeden przeciwnik regeneracji sam kupił takie w kit nowe koło LUK czy Sachs.
Ustalenia są następujące, nie regenerować tylko kupić nowe. Z tym, że nowe w 70% to też regenerowane.
Gdzie kupić? Szukać a napewno coś się znajdzie.
Myślę, że należy już zamknąć temat.
Dziękuję za aktywność.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Nie lepiej pospawac te koło ? Oszczędność będzie duża , bo wydasz tylko na drut do migomatu, kiedyś nie było kół dwumasowych i auta jeździły. Polecam spawanie.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
w nowszych vw nieraz zakladal ja sztywne i jest roznica na wolnych obrotach ewidentnie slyszalna

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
W poprzednim warsztacie z 8 lat temu przyszedł nowy mechanik, jego pierwszą popisową robotą było pospawanie dwumasu w Iveco daily, po około tygodniu, zaczęła hałasować skrzynia biegów, na szczęście wrócił kolega z L4, wyciągnął skrzynię i okazało się że tamten pospawał koło spawem ciągłym, pociągnęło w jedną stronę i się zrobił mimośród :stinkyfeet::bored:, chyba z dwie godziny to rozcinał, zamontował skrzynię i dwumas spowrotem i wymienił krzyżak na wale napędowym bo to on powodował wibracje :D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jakieś 15 lat temu z ciekawości pociąłem dwumas od dailaka.
a jeśli chodzi o spawanie, to dało się to zrobić, poważnie, tylko trza go było wpierw ustawić na prasie.

Do góry Bottom