• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regulacja kata wtrysku vw lt

Zbyszek500

Bywalec
Punktów
1
Pacjęt vw lt 2.5 sdi ,po wymianie rozrzadu musze skorygowac kąt wtrysku( błąd regulacji poczatku wtrysku).W kts-ie wchodze w ustawienia podstawowe i mam ciągle to samą wartość kąta wtrysku tj 20,4.Przestawianie rolki nic nie daje, po zluzowaniu koła napedu pomy udało mi sie zejsc na 18 ale po chwili pracy wartosc znowu zmieniła sie na 20.4.Silnik zimny cięzko odpala, po rozgrzaniu na strzała, nie wiem jak było wczesniej bo przyjechał na lince,uszkodzona rolka napinajaca pasek rozrzadu.Jaka powinna być prawidłowa wartosc kata wtrysku?i jak ja prawidłowo ustawic?

Seb-Sta

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
S-ch
Wartosc ok. 50. Ja luzuje tylne koło na wałku rozrządu i reguluje. Potem dokrecam i pomiar. Oczywiście na rozgrzanym silniku.

Zbyszek500

Bywalec
Punktów
1
Ok wartość 50-55 na vagu i to nie są raczej stopnie.W kts mam w stopniach , myślełem ze jak ustawie na ok 3 stopnie bedzie ok.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Masz rację około 3-5 stopni będzie ok, nie wiem jak w kts ale ja w vcds mam stopnie w blokach. Skoro ci wraca po przestawieniu na pompie to może ktoś przestawił w sterowniku albo regulator na pompie padnięty.