• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Regulacja poduszek silnika i skrzyni

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Cześć, mam pytanie ponieważ wymieniłem wszystkie poduszki silnika(2x) i skrzyni(2x), razem 4 szt z czego 3x oryginalne i 1x zamiennik, więc trochę na bogato i komfort się bardzo poprawił, jednak czuje jeszcze wibracje na postoju. Czy może potrzebna jest jakaś regulacja? Ponoć można popuścić śruby i odpalić silnik kilka razy oraz przejechać się kawałek, żeby wszystko się ułożyło i dopiero skręcić. Ogólnie jakie są procedury po wymianie tych elementów?

Najpierw wymieniłem 2x dolne i za kilka dni 2x górne, może powstały jakieś naprężenia.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Co to za prom kosmiczny?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Poczekałbym jakiś czas,miałem podobnie,sprzedawca auta poinformował mnie,że załozył nowe poduszki pod silnik,twarde,było czuć delikatne wibracje( na kierownicy zwłaszcza),już ustąpiły.

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
W sumie nie rozumiem trochę. Teraz sprawdzając obie górne poduszki dobrze tłumią drgania ponieważ łapa przy silniku i skrzyni drga, a jej podstawa nie, czyli spełniają swoją rolę, ale stojąc przed maską czuć drgania prawej strony karoserii.

Jutro zobaczę na wydech i spróbuję coś od dołu wykminić. Dwumas raczej jest ok, bo w trakcie jazdy i przyspieszania nic nie czuć, koło pasowe również ma ok 2 lata(oryginał). Problem występuje tylko na wolnych obrotach oraz jak się rozgrzeje motor to drgania znacznie się niwelują.
Więc poza poduszkami tylko łącznik elastyczny wydechu mógłby przenosić drgania jak rozumiem.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Sprawdz te kolo pasowe. Mialem przypadki ze po pol roku sie rozpadaly.

Do góry Bottom