w naszym kraju ...Może...Człowiek nie może być bezdomnyw naszym kraju ...
możesz się wymeldować i już nigdzie nie meldować...

Wymeldowując się praktycznie żyjesz poza systemem bo już nic nie zrobisz, auta nie zarejestrujesz, konta w banku niet, pieniędzy na poczcie nie wyślesz, nie wiem czy do lekarza albo do szpitala przyjmą??? Z zatrudnieniem też może być problem przynajmniej na legaluMoże...możesz się wymeldować i już nigdzie nie meldować...
I taki bezdomny jak już nie może zarejestrować auta na siebie, to oddaje je do Torunia...![]()
Oczywiście, że zarejestrujesz (mój post powyżej to sarkazm), zgodnie z prawem, wystarczy udowodnić, że się przebywa w danym miejscu -może to być np. praca...auta nie zarejestrujesz,

Oczywiście, że się da, wystarczy podać pesel...konta w banku niet

Oczywiście, że wyślesz- wystarczy adres korespondencyjny...pieniędzy na poczcie nie wyślesz,
choć do końca nie wiem, bo poczta to skamielina postkomunistyczna...
Cała służba zdrowia to nadal głęboka komuna, więc mogą chcieć trochę papierków...ale myślę, że wystarczy udowodnić, że się płaci składki...nie wiem czy do lekarza albo do szpitala przyjmą

Żaden problem, wystarczy podać adres korespondencyjny...Z zatrudnieniem też może być problem przynajmniej na legalu![]()

Jestem bezdomny praktycznie od urodzenia, może z 15 lat temu byłem zameldowany gdzieś na rok albo dwa. Mam na siebie w tej chwili zarejestrowane 3 samochody, 2 konta w banku, z pocztą nie wiem, bo mam od tego bank żeby robić przelewy, do lekarza i do szpitala przyjmują normalnie (wystarczy pesel, w ostateczności rmua), pracę 100% legalnie mam od 10 lat w dużej firmie, gdzie papierkologia jest święta.Wymeldowując się praktycznie żyjesz poza systemem bo już nic nie zrobisz, auta nie zarejestrujesz, konta w banku niet, pieniędzy na poczcie nie wyślesz, nie wiem czy do lekarza albo do szpitala przyjmą??? Z zatrudnieniem też może być problem przynajmniej na legalu![]()
prawda, jednak samo otrzymanie kary nie jest pewne, ponieważ zajmuje się tym inny organ a z powodu covidowego bałaganu nieczęsto karają.Najlepsze jest to : 30 dni od sprowadzenia auta. Na komisie stoi dajmy na to 29 dni (okcyza opłacona w dniu sprowadzenia lub przegląd i dni lecą) ty kupujesz auto i masz jeden dzień na rejestracje ...
www.rejestrowanieaut.pl
Wymieniać nie musisz dowodu. Po sprzedaży auta kupujący wymienić i tak musi co do z adresem zamieszkania, ważne są twoje dane Imię nazwisko pesel i ewentualnie dane z dowodu i stan faktyczny gdzie mieszkasz teraz a nie co masz w dowodzie.W umowie wpisujesz obecny adres zamieszkania.Chciałabym się Was poradzić, Rok temu skończyły mi się pieczątki w dowodzie rejestracyjnym. Wiem że wymiana nie jest obowiązkowa. Po przeglądzie otrzymałam protokół, wszystko w porządku.
Na tym dowodzie jest mój adres zameldowania i adres zamieszkania z tymże zmienił mi się adres zamieszkania. Zameldowania mam dalej taki jak w dowodzie rejestracyjnym. W ubezpieczalni zgłosiłam adres zamieszkania i korespondencyjny na moim oc na adres obecny w którym mieszkam. Do urzędu nie zgłaszałam bo nie chce wymieniać dowodu rejestracyjnego. Chciałabym sprzedać samochód, z tymże nie wiem co mam wpisać w umowie kupna sprzedaży, ma tam być adres który znajduje się w dowodzie rejestracyjnym?
Czy obecny zamieszkania? Pytam, ponieważ jak zgłoszę wyrejestrowanie pojazdu (przy okazji zalacze skan umowy kupna sprzedaży) do ubezpieczyciela i zbycie w urzędzie to czy nie przyczepia się do mnie że na dowodzie rejestracyjnym jest mój stary adres, natomiast w umowie będzie obecny adres zamieszkania.
U ubezpieczyciela już mam zgłoszony obecny adres zamieszkania, ale tam nie muszę wysyłać skanu dowodu rejestracyjnego, natomiast w urzędzie miasta jak będę zbywać auto tam niby też nie pokazuje dowodu rejestracyjnego tylko umowę kupna, tylko czy potem się już inny urząd (z innej miejscowości) nie przyczepi do kupujących ode mnie auto że wysłałam skan umowy ze zbyciem z obecnym miejscem zamieszkania, a na dowodzie jest poprzedni adres
Czy po prostu dla urzędu liczy się to jaki.mam adres zameldowania?
Bo.mam adres zameldowania cały czas taki sam jak w dowodzie ale już mam zamieszkania inny
Pozdrawiam MARTA
Dziękuję za szybką odpowiedź,Wymieniać nie musisz dowodu. Po sprzedaży auta kupujący wymienić i tak musi co do z adresem zamieszkania, ważne są twoje dane Imię nazwisko pesel i ewentualnie dane z dowodu i stan faktyczny gdzie mieszkasz teraz a nie co masz w dowodzie.W umowie wpisujesz obecny adres zamieszkania.
Nie musisz wymieniać dowodu rejestracyjnego.
Urzędy nie wymagają zgodności adresu z dowodu i umowy.
Dla urzędu istotniejsze są dane identyfikacyjne (PESEL, imię, nazwisko) niż sam adres. Sprzedaj auto bez problemu z jakimiś dowodami i wymianą
W Grudniu rejestrowałem swoje auto po kupnie, adres aktualnego zamieszkania jest potrzebny, w tym wnioskujesz że tam aktualnie mieszkasz i przebywasz!Dziękuję za szybką odpowiedź,
Powyższe zapytanie zadałam rowniez na innym forum i ktoś odpisał że niby adres zameldowania jest istotny, reszta to adres korespondencyjny i tyle i w umowie niby mam napisac adres zameldowania. Czy z tego innego forum ktoś jest w błędzie ? Chciałabym mieć pewność.
Marta