• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Remont silnika Astry C16NZ

maly855

Uczestnik
Punktów
0
Witam noszę się z zamiarem ramontu silnika w astrze jak w temacie ponieważ zżera mi strasznie olej.poprzedni właściciel twierdził że była robiona głowica ale chyba to nie pomiogło. poprosiłbym o sugestie i wskazówki co do tej czynności jak najlepiej sie za to zabrać...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
pewnie pierścionki sie pozapiekały

maly855

Uczestnik
Punktów
0
tez tak podejrzewam. znajomy mówił mi żeby zrobić próbę olejową. i zmierzyć ciśnienie na tłokach.

VW_grup

Początkujący
Punktów
0
Witam kup używany SILNIK lepiej na tym wyjdziesz,jak założysz nowe pierścionki na te przechodzone tuleje to po jakimś czasie zacznie zjadać olej,ale nie musi mi niestety zjadł.Chyba że zrobisz remoncik z prawdziwego zdarzenia,ale koszty niesamowite tyle z mojej strony pozdrawiam

maly855

Uczestnik
Punktów
0
wiesz jak z tymi uzywanymi jest... to nie są już nowe silniki...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
zorientuj sie ile kosztują pierścienie, zobacz jak szklanki wyglądają i wymień gumki na zaworach, przy okazji sprawdzając jakie są luzy na prowadnicach zaworów, moim zdaniem masz racje ze nie chcesz używki bo jak go wyremontujesz to bedziesz wiedzial co masz

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Co z tego że można kupić używkę jak nie wiesz przecież czy ten używany silnik nie zużywa oleju bo musiałbyś przejechać z 1000 km żeby się o tym dowiedzieć. Remontuj ten silnik, zdejm głowicę, zobacz czy nie ma za dużych progów na cylindrach, jak nie ma to zakładaj nowe pierścionki (koniecznie jakiejś dobrej firmy), daj do sprawdzenia głowicę i koniecznie wymień uszczelniacze na zaworach i będzie śmigał i oleju nie powinien brać :)

maly855

Uczestnik
Punktów
0
i tak zrobie tylko podpowiecie mi pozniej jak dobrze ustawic rozrząd bo wiecie ja nie jestem mechannikiem z zawodu tylko z zamiłowania, robiłem już raz rozrząd przy takiej asterce ale było to już trochą czasu temu...

judyta1

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
malopolska
koledzy ja musze wymieniac olej co pol roku a malo jezdze nie ma zadnycz wyciekow ina kompie tez sie nic nie wyswietla,prosze napiszcie mi czy to jest w normie a jak nie to co mam najpierw posprawdzac u mechanika?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
koledzy ja musze wymieniac olej co pol roku a malo jezdze nie ma zadnycz wyciekow ina kompie tez sie nic nie wyswietla,prosze napiszcie mi czy to jest w normie a jak nie to co mam najpierw posprawdzac u mechanika?
Szczerze? To ja nie czaję o co Ci chodzi....po co masz wymieniać olej?

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Robert może ma bardzo duże ubytki, judyta napisz dokładnie w czym jest problem:
1. jakie auto: model, silnik, itd.
2. jaki problem dokładnie: co się dzieje z olejem, itd?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Ja odbieram to tak, że ktoś jej kazał wymieniać bo pisze że wycieków brak.

Do góry Bottom