• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Remont silnika bmw e60 m54b22

Ziomtoja

Początkujący
Punktów
0
Sam słupek z b30 nie wystarczy. Wszędzie piszą ze osprzęt jest inny. Kolektory disy itd itd a b25 to to samo co b22. W sensie ze co ze hamulce z b22 nie wytrzymają 60 koni więcej? Czy o co chodzi Ci z tym poddawaniem układu napedowego i hamulcowego?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Tak? I co piszą? Wszystkie rzeczy, które potrzebujesz, to:
- słupek
- kolektor ssący z disą
- przepustnica
- rura łącząca przepustnicę z obudową filtra powietrza
To wszystko. Cała reszta u Ciebie jest taka sama jak w B30. Do pełni szczęścia trzeba jeszcze zrobić flash stera z softem z B30 i jesteś ready to go. Flash jak chcesz to Ci ogarnę za butelkę łiskacza.

W sensie, że wytrzymają, ale w B22 są słabsze i szybciej ulegną zużyciu. O ile hamulce jeszcze pół biedy, bo tutaj to bardziej kwestia masy, chociaż tarcze przód są inne, to przeniesienie napędu już ma znacznie ciężej z momentem B30. Zwłaszcza po tyłku dostaje sprzęgło, bo B22 ma 228mm tarczę, a B30 240mm. Do tego B30 ma masywniejsze i znacznie mocniejsze półośki. Tak czy siak, jak nie będziesz strzelał ze sprzęgła i się ganiał od świateł do świateł, to graty z B22 wytrzymają trochę.

Ziomtoja

Początkujący
Punktów
0
Tak? I co piszą? Wszystkie rzeczy, które potrzebujesz, to:
- słupek
- kolektor ssący z disą
- przepustnica
- rura łącząca przepustnicę z obudową filtra powietrza
To wszystko. Cała reszta u Ciebie jest taka sama jak w B30. Do pełni szczęścia trzeba jeszcze zrobić flash stera z softem z B30 i jesteś ready to go. Flash jak chcesz to Ci ogarnę za butelkę łiskacza.

W sensie, że wytrzymają, ale w B22 są słabsze i szybciej ulegną zużyciu. O ile hamulce jeszcze pół biedy, bo tutaj to bardziej kwestia masy, chociaż tarcze przód są inne, to przeniesienie napędu już ma znacznie ciężej z momentem B30. Zwłaszcza po tyłku dostaje sprzęgło, bo B22 ma 228mm tarczę, a B30 240mm. Do tego B30 ma masywniejsze i znacznie mocniejsze półośki. Tak czy siak, jak nie będziesz strzelał ze sprzęgła i się ganiał od świateł do świateł, to graty z B22 wytrzymają trochę.
Dziękuję Ci za szczegółowa odpowiedź.

A powiedz mi proszę jeszcze taka rzecz. Czy wiązka od sterownika jest taka sama jak w b22 czy trzeba cos dorabiać ucinać kombinować?

Oraz czy można wymienić sama tarcze sprzęgła czy to trzeba całą skrzynie? Czy jak to zrobic żeby było dobrze?

Ja niestety lubię sie ganiać od świateł do świateł więc tu może być problem. Strzelanie ze sprzęgła mnie mnie nie cieszy więc to odpada.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
To samo, nic nie ruszasz w kablach. Skrzynie są te same, nic nie ruszasz. Sprzęgło jak chcesz wymienić to potrzebujesz komplet - dwumas, tarcza, docisk. Ewentualnie jak masz dwumas w spoko stanie to daj go do roztoczenia pod tarczę 240mm, zapakuj nowy komplet sprzęgła i wszystko.

Ziomtoja

Początkujący
Punktów
0
To samo, nic nie ruszasz w kablach. Skrzynie są te same, nic nie ruszasz. Sprzęgło jak chcesz wymienić to potrzebujesz komplet - dwumas, tarcza, docisk. Ewentualnie jak masz dwumas w spoko stanie to daj go do roztoczenia pod tarczę 240mm, zapakuj nowy komplet sprzęgła i wszystko.
Yyy? Dwumas? W benzynie 2.2?

W sensie chodzi Ci o tarczę docisk i łożysko tak?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
A coś Ty myślał? Lata 90te już nie wrócą.

Tak, mówiąc nowy komplet sprzęgła, mam na myśli nowy komplet sprzęgła.

Do góry Bottom