• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW E60 520i problem z odpaleniem auta, błędy silnika

zales5

Początkujący
Punktów
0
Czy ktoś może mi wytłumaczyć co oznaczają błąd cruise control function faulty? Razem z nim pojawią się błąd Engine fault! Reduced power. Błędy te pojawiają się podczas uruchamiania silnika (silnik nie odpala). Po wyjęciu kluczyka i ponownym uruchomieniu silnik odpala, a błędów nie ma. Nie pojawiły mi się też podczas jazdy. Z tłumaczenia wynika że to problem z tempomatem, tyle że w swoim aucie tempomatu nie posiadam! Program do diagnostyki silnika wyrzucił takie błędy (info pod linkiem):

http://www.zales5.cba.pl/indexa1.html

Pierwszy błąd dotyczy czujnika oleju, o czym wiem i przymierzam się do jego wymiany. Drugi błąd to jakiś problem z zasilaniem który pojawia się już od dawna i nie udało mi się go wyeliminować. Nowe błędy to 3, 4 i 5. Każdy z nich wystąpił 2 razy i 2 razy pojawił mi się komunikat z tempomatem i engine fault. Czyżby jakieś problemy z potencjometrem pedału gazu i jakimś przekaźnikiem?
Auto to E60 520i, M54B22

zales5

Początkujący
Punktów
0
Bezpieczniki sprawdzone i są Ok, przekaźnik komputera silnika był wymieniany jakieś pół roku temu, chociaż niepotrzebnie bo poprzedni był sprawny. Pozostałe przekaźniki DME też działają bezproblemowo. Autem zrobiłem już bezproblemowo 300km, problem pojawił się tylko 2 razy podczas uruchamiania zimnego silnika.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
przepustnica/pedał gazdu/uszkodzenie ecu.
dobrze prawisz to na początek :)
a skoro przekażnik powiadasz że jest ok, i tak bym go podmienił na nowy i wziołbym się za przepustnicę i pomierzył zasilania,a w kolejności pedałgazu z tym że jeśli zasilania będą okey to obejż wszystkie piny, konserwacja i ponowna diagnoza .

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
podjedz do kogos kto ma ISTA D ten soft poprowadzi jak zaraczke, przetestuje i zaproponuje rozwiazanie
,,,do takich przypadkow uzywam isty i nie musisz bladzic po omacku
tylko nie kasuj tych bledow jak pojedziesz na diagnoze

kabelek za 150zl nie zawsze da rade

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Icom, Olmar podlaczylismy do e46, to ja 3 razy szybciej wyklepie diagnoze na inpie niz tym cudem. Nie wiem czy wszytskim tak zamula ale na tym co ja probowalem to porazka roku, pol godziny szukania gdzie i co lezy. Przy tym soft do francuzow jest zrozumialy nawet dla idioty.

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
,,,do takich przypadkow uzywam isty i nie musisz bladzic po omacku
tylko nie kasuj tych bledow jak pojedziesz na diagnoze
spokojnie inpa daje radę +miernik ,próbnik w rączkę i bez błądzenia,błędy może skasować ,są w raporcie, a jeśli jest coś więcej uwalone,lub tzw.stały to powinno pojawić się ponownie .

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
zgadza sie panowie ,,,napisałem podłączam gdy jest trudny przypadek ,,, poza tym jak ktoś uzywa tego na codzień to wie co gdzie i jak,
ostatnio podjechał do mnie kolega z forda, i moim IDSem tak zasuwał ze niewiedziałem o co chodzi,,, robiliśmy dwa auta na raz
zmieniał sesje przeskakiwał na rejestrator błyskawicznie, łącznie z programowaniem gema ,,czytał błedy błyskawicznie
i tu sie kłania doświadczenie i tyle ,,,,tak jest z serwisówkami ,,,niema co stękać ze za wolne ,jak pójdziesz z djagnozą nie w tym kierunku co trzeba ,,to dopiero jest wolno

do takich softów musi być silny komp ,,bo jak nie to otwiera sie 40 min ,,,np ista D i dopisanie modułu zamiast 20 min to wychodzi 90min
no i słusznie nerwy puszczają

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Olmar, fakt ja icoma uzywalem 2 razy ale niestety nie mam siedmiu beemek codziennie na diagnoze:D Z biegu ogarniam clipa, lexie, planeta, op-coma, autocoma i delphi. I stara, star prosty szkoda ze bmw nie takie proste, a komp to lenovo t400, core 2 2x2ghz, 4gb ram i ssd 128gb. Ten soft to po prostu muł, moze ori smiga o niebo lepiej ale ryzowe i akurat ten egzempalrz to porazka.
Jak bede mial wiecej bawarii to moze zafunduje sobie na stale, na dzis starcza mi inpa.

IDS jest prosty tak dodam, tam wszytsko takie intuicyjne:) Jak clip czy planet.

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
i5 4 rdzenie ,,,dopiero sobie radzi z icomem,,, a clip sie popsuł w nowych autach ,,np laguna jak mam wykasowac błąd czujnika skrętu kierownicy to sie trzeba nagłowić gdzie i jak to zrobić

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ostrze zeba na t420, na razie mam 2xt400, dell e4200 fujitsu siemenst t4220 i msi na jednym rdzeniu. Na tym jednym rdzebiu clip, lexia/planet chodzi jak szatan.

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
wszystko sie zmienia ,,, w pierwszych sterownikach silnika było 47map teraz koło 300
bmw wprowadza w dieslach wyłanczanie cylindrów jak hemi w benzynie i wtryskiwacze które będa dawały raz z 6 dziurek a raz z 3
i znowu następne mapy....
albo dwa dni temu podłaczyłem sie do nowego e klasa 2014 2,5 diesel z adblue zeby wykasować adblue i w krutkim tescie wykrył 38 sterowników
a icom jak xentry zanim cie wpusci do sterownika silnika to łączy sie z wszystkim z czym moze ,,no i z netem tez jest kilka prób w tle
dlatego trzeba silny procesor niema lekko

zales5

Początkujący
Punktów
0
dobrze prawisz to na początek :)
a skoro przekażnik powiadasz że jest ok, i tak bym go podmienił na nowy i wziołbym się za przepustnicę i pomierzył zasilania,a w kolejności pedałgazu z tym że jeśli zasilania będą okey to obejż wszystkie piny, konserwacja i ponowna diagnoza .

Zrobiłem tak jak napisałeś, z tym że nie mierzyłem nigdzie napięć, no bo skoro auto bezproblemowo odpala i jeździ to raczej napięcie wszędzie dochodzi. Rozebrałem pedał gazu, co się dało to wyczyściłem, w styki psiknąłem "kontakt s", to samo zrobiłem z kostką u przepustnicy. Przekaźnik założyłem poprzedni (tez sprawny). Dzisiaj podczas rozruchu znowu pojawił się ten sam błąd. Wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie - błąd znika, auto odpala i bezproblemowo jedzie. Już nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny...

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
spróbuj jeszcze zobaczyć stacyjkę ,być może coś jest w tym slocie na kluczyk,ale za sterowanie tego odp. cas . Przeprować testy wykonawcze p.gazu , przepustnicy +adaptacja. Pisałeś że jak wyjmiesz kluczk to odpali za drugim ,zrób to wł/wyj 2razy i dopiero start .

A

autozibi

Zrobiłem tak jak napisałeś, z tym że nie mierzyłem nigdzie napięć, no bo skoro auto bezproblemowo odpala i jeździ to raczej napięcie wszędzie dochodzi. Rozebrałem pedał gazu, co się dało to wyczyściłem, w styki psiknąłem "kontakt s", to samo zrobiłem z kostką u przepustnicy. Przekaźnik założyłem poprzedni (tez sprawny). Dzisiaj podczas rozruchu znowu pojawił się ten sam błąd. Wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie - błąd znika, auto odpala i bezproblemowo jedzie. Już nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny...

Ja bym obstawiał na immo .

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
tracisz czas ,,, niestety zaczyna sie bladzenie icoma tu trzeba ,,,,, serwisowka podpowie co dalej ma procedury do kazdego kodu bledu

Do góry Bottom