• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault 1.5 dci 732 106ps (siemens) dymi szaro/niebiesko

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pierscionki:) Kris, k * sobie uciac nie dam bo mi sie moze przyda ale maly palec u nogi stawiam ze to to:)

Kriscars4

Początkujący
Punktów
0
Przed wymianą pierścieni dymił, po wym pierścieni dymił tak samo...
Przed honowaniem cylindrów dymił, po tak samo.
Wydaje mi się że ecu jest gdzieś uszkodzone i że to paliwo źle spala a nie olej, a... już sam nie wiem.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
kumpel ma za dobre pieniazki komplet takiego motorena z wiazka i ecu. chociaz jak mowie, nie wiem po co w ogole honowanie w takim mlodym silniku, zrobilem ostatnio k9k z 2004 bez honowaniu po przebiegu 330tys, zlopal olej litrami i dymil na szaro/niebiesko.
teraz bryka az milo. inna sprawa ze honowanie moze byc zle wykonane to raz, dwa pekniety pierscien przy montazy, zwykly niefart. jak jestes zdeterminowany zostaw go na 2-3h zapalony i sprawdz czy kolektor wydechowy jest mokry od oleju. moze pisales o tym wczesniej sie nie mam palera wszytskiego znpowu czytac:)

highte

Początkujący
Punktów
0
Możecie podać jakie powinno być prawidłowe ciśnienie sprężania w barach na tłokach w Renault Megane II 2005r. 1.5 DCi 105 KM K9K 732 ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sluchaj, jak ladnie zapala to nie czepiaj sie kompresji. Skoro dymi po remoncie to stukaj w egr, zaslep na probe, ew podloz inne wtryski. Moze jeszcze dymic z powodu padnietej przeplywki. Generalnie to loteria ale duzo rzeczy mozesz wyeliminowac odlaczajac/zaslepiajac zbedne elementy.

Do góry Bottom