• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault 1.6 16v remont silnika

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
witam. rozebrałem silnik Renault Scenic 2001r 1.6 16v kod silnika K4M a708. mam pytanie jaki ma być dopuszczalny luz między pierścieniem tłokowym a rowkiem w tłoku? Drugie pytanie jaki jest dopuszczalny luz na zamku pierścienia po jego włożeniu do cylindra? Mile widziane jakieś inne dane pomiarowe jak średnica cylindra itp.

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Przeciez te silniki walą po 500 tys km bez remontu

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Ja się dołączę do pytania, gdzie takie informacje można nabyć? W AD nie ma a przy ewentulanym remoncie silnika takie dane to podstawa.

MarekLeon

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Biłgoraj
temat można uznać za nieważny poleciał drugi słupek ten idzie na maszynki do golenia.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Takie dane mają szlifierze w katalogach branżowych. Luzy na prowadnicach itd.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Przeciez te silniki walą po 500 tys km bez remontu

Coś w tym jest, używam tej jednostki na wyścigach wraków, tam się leci cały czas na 1 i odcince, umierają silniki jeden za drugim niemal we wszystkich Markach aut a zwłaszcza w niezniszczalnych hondach stworzonych do tej dyscypliny podobno gdzie 90%zawodnikow używa tej marki. Mam podkręcone to auto softem i dołożone +1500rpm/min to sobie wyobrazcie jak wyje ta motorownia jak leci na odcince non stop. K4M to gdzieś nie przeszkadza i uważam go za 1 z najbardziej pancernych silników obserwując inne auta i to co się z nimi dzieje. Mam za sobą ok 10 razy starty w zawodach, kilka spotkań treningowych i kilka prywatnych wyskoków na tor +rzeźba k.domu po terenie i chodzi to dalej, co lepsze oliwy nie wciąga.
Ogólnie nie spodziewałem się że aż tak sprawdzi się silnik Renault przy takich wygłupach, jestem bardzo miło zaskoczony. Nie wspomnę o problemach z układem chłodzenia bardzo często gdy chłodnica się zaklei od góry do dołu blotem, temperatura podskoczy dość wysoko ale jemu to również nie przeszkadza i wiezie nas dalej.

Do góry Bottom