w 2020r ma być podobno wdrożona w każdym nowym autku...Ok. To działanie jest jak najbardziej prawidłowe. W dniu dzisiejszym zacząłem robić pomiary, a więc na kablu łączącym czujnik ciśnienia z komputerem mam napięcie 12V. Po odłączeniu od czujnika ciśnienia tegoż kabla /1 pin/ wykonuję test i na tablicy nic się nie zmienia, układ się testuje, kontrolka się zapala i gaśnie, silnik zapalam i kontrolka nie zapala się od ciśnienia oleju. Następny test to zwarty pin tego kabla do masy, włączam zapłon testuje się układ te powiedzmy dwie sekundy świeci kontrolka czerwona ciśnienia oleju i gaśnie. Wszystko do tej pory jest prawidłowo zgodnie z logiką nowych aut, ale następnie odpalam silnik, przewód dalej jest złączony z masą auta, dla komputera wysyłam sygnał że nie ma ciśnienia oleju, ale czerwona kontrolka braku ciśnienia się nie zapala. Czy jest coś jeszcze o czym nie wiem?Ja. Ale niekoniecznie w Kangoo.
Niektóre nowsze samochody mogą mieć kontrolki działające z trochę inną logiką.
To znaczy kontrolka świeci jak jest awaria w systemie.
Według tej logiki jeśli silnik nie pracuje to ciśnienia być nie musi. Zatem kontrolka zapala się na te 2 sekundy by pokazać, że istnieje i w razie awarii zadziała. Potem gaśnie. Jak uruchomisz silnik i jest ciśnienie to nie świeci. I to taka logika.
Pomogłam?
Ok. To działanie jest jak najbardziej prawidłowe. W dniu dzisiejszym zacząłem robić pomiary, a więc na kablu łączącym czujnik ciśnienia z komputerem mam napięcie 12V. Po odłączeniu od czujnika ciśnienia tegoż kabla /1 pin/ wykonuję test i na tablicy nic się nie zmienia, układ się testuje, kontrolka się zapala i gaśnie, silnik zapalam i kontrolka nie zapala się od ciśnienia oleju. Następny test to zwarty pin tego kabla do masy, włączam zapłon testuje się układ te powiedzmy dwie sekundy świeci kontrolka czerwona ciśnienia oleju i gaśnie. Wszystko do tej pory jest prawidłowo zgodnie z logiką nowych aut, ale następnie odpalam silnik, przewód dalej jest złączony z masą auta, dla komputera wysyłam sygnał że nie ma ciśnienia oleju, ale czerwona kontrolka braku ciśnienia się nie zapala. Czy jest coś jeszcze o czym nie wiem?
Może ciśnienie jeszcze w jakiś sposób jest powiązane z obniżaniem poziomu oleju w misce po odpaleniu bo inny sensor to ciągle mierzy.
Pozdrawiam wszystkich i może ktoś ma jakiś pomysł dotyczący tego auta.
zmaksymalizować uszkodzenia
e tam te typy tak maja a co programista ma na mysli to juz kompletnie nie wiadomo
Warto by założyć sobie albo kontrolkę albo zegar bo to faktycznie lipa ten fabryczny systemWitam.Temat na pewno jest ciekawy i godny uwagi.Dzięki niemu zarejestrowałem się na tym forumby muc uczestniczyć w dyskusji i wymienić sie swoimi spostrzeżeniami i może znależć przyczynę tej niebezpiecznej wady-usterki.Parę lat temu stałem się posiadaczem reno kangoo 1.5 dci 2005,pierwszy diesel,i po jakimś czasie coś zaczeło metalicznie stukać w silniku.Z racji iż w tamtych czasach troch balowałem-wróciłem do naszej kochanej ojczyzny po latach rozłąki,po wysłuchaniu opini znawców -panewki,gniazda zaworowe itp,rozebrałem sobie silnik-nic tam zbytnio nie znalazłem,zapobiegawczo wymieniłem panewki korbowodowe(silnik miał ok 300k)choć nie wyglądały żle,poskładałem do kupy,a tu silnik dalej stuka-winne okazały sie wtryski-delphi.Po tym zabiegu auto wozi mnie do dziś,dolewam co jakiś czas tylko olej ,bo trochę żre.
Wracając do tematu zdejmując mise olejową nie wykręciłem czujnika poziomu oleju i sie połamał,z racji na cenę nowego sobie tymczsowo odpuściłem.
Pewnego razu jadąc z rodzinką auto zaniemogło na skrzyżowaniu,straciło moc ,zgasło,jakoś zjechałem na zatokę ,sprawdzam olej a tam nie ma,więc silnik dostał trochę katorgi.Dolałem litr oleju i w drogę.Auto jeżdzi do dzisiaj.
Lecz kluczowy problem pozostał.Przyjrzałem sie działaniu kontrolki oleju,która sie nie zapaliła pomimo braku ciśnienia oleju,gaśnie właśnie ok 2sec. po włączeniu zapłonu.Kupiłem używany czujnik poziomu wymieniłem,by choć w ten sposób mieć ułatwioną kontrole poziomu oleju,podmieniłem czujnik ciśnienia,lecz zachowanie lampki się nie zmieniło.
Póki nie znajdę problemu,planuje założyć dodatkowy zegar ciśnienia,ale wiadomo brak czasu,może po następnym przytarciu go znajdę.
Problem jak wida istnieje i dobrze by było coś z tym zrobić.Jak czas pozwoli ,to zgłebię temat i podzielę sie swoimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam.

Chyba nie robiłeś nigdy starego opla albo dajewo...a potem legendy o silnikach dci i obracających się panewkach bez zamków... jakby zamek zabezpieczał przed obróceniem... bez oleju żaden nie pojedzie![]()