• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

RENAULT CLIO II 1,4 16V 100KM - przerywajacy silnik brak mocy

opki

Początkujący
Punktów
1
chciałem sie podzielić problemem który mnie spotkał ostatnio i opisać go abyście w przyszłosci nie zjedli paznokci z nerwów . jadąc do wydziału komunikacji aby zarejestrowac auto zaczyna silnik przerywać falować i traci moc wraz z dziwnym mruganiem kontrolki sondy lambda pomyślałem moze brak paliwa ale nic zaczynam dociekac na miejscu sprawdzam wizualnie silnik nie cieknie płyny ok a wiec ide dalej ściągam osłone silnika i sprawdzam kable które idą do cewek wszystko ok podejrzenia idą na cewke tylko która choć moze być też uwaga walnieta sonda lambda ,świece, padniety wtrysk , lub np mógł przeskoczyć pasek rozrządu ale zaczynam od cewek bo przynajmniej tyle bez mechanika samemu mozna sprawdzic choć nie powiem wpierw podjechałem do serwisu Renault z prośbą o podłaczenie do kompa i odpowiedz serwisu panie dopiero w piatek a był poniedziałek no i 200 złoty sama diagnoza a na zapytanie moje a co ewentualnie mogło sie stac ze tak nagle sie zp.... to usłyszałem taką dosłownie odpowiedz ooooooooooo iioooooooo ooo panie mogło paść dużo rzeczy wysmiałem gościa i odjechałem w kierunku garażu więc wracajac do cewek patrząc od lewej 1,2,3,4 nr cewek nie zawsze odłaszenie kabli od cewek coś wykaze ja tak miałem odłączyłem 1 oczywiście przy pracującym silniku który sobie falował tak przebieral na wolnych obrotach i nic wielkiego sie nie stało troszeczke sie pogorszyło ale zaraz wszedł na wyzsze obroty odłączyłem nr 2 i co silnik gaśnie tak samo zrobił przy nr 3 zgasł ale przy nr 4 zrobił to samo co przy nr1 czyli lekkie pogorszenie pracy silnika . i co teraz pomyślałem zrobiłem kilka telefonów, co sie okazuje że lepiej zrobić tak odkrecamy cewki ale zostawiamy na swoich miejscach odpalamy auto i wyciagamy cewki jeśli wyciagasz i strzelaja iskry to cewka jest dobra przynajmniej tak sie mówi i znalazłem babola śmierdzącego cewka nr 4 nie działa wsiadam w samochód i jakde do sklepu a zaznaczam że jade własnie tym clio po jakiś 500 set metrach czuje że auto straciło moc jeszcze mocniej niż przed dojechaniem do garażu normalnie nie jedzie. kupiona cewka wsadzona w nr 4 i co auto tak samo przebiera zniechecony i zdesperowany że moze to coś innego wsiadam w samochód i jade mysląc co to moze być ale czuje że auto mam taka właśnie moc jak w momencie kiedy pierwszy raz zaczął mi przerywać , brakuje mu fakt mocy ale nie to co przed chwilą jak jechałem do sklepu szybka decyzja i wracam do sklepu mając za soba torksy sprawdzam czy nowa cewka działa i działa więc sprawdzam od lewej cewka nr1 podnosze i co nic padła nastepna cewka wyobraźcie sobie w ciądu 5 km padła nastepna kupiłem cewke wsadziłem i co słysze ten dzwiek te mruszenie wręcz gwizdanie autko chodzi cacy . zaznaczam że cewki zostały wsadzone BERU a nie jak były orginalnie SAGEM wiec teraz ma 2x BERU i 2xSAGEM napewno te dwie wymienie ale nie mieli w sklepie bo już by je miał cena cewki 100 zł wiec cena całkiem całkiem nowe swiece 45 zł więc koszt całkowity 245 zł .. i teraz pomyślcie ile by mnie wykasowali w serwisie he he ODRADZAM SERWISY . serdecznie pozdraiam i mam nadzieje że komuś tą wypowiedzia pomoge sory za błedy he he

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Rozumiem, że tą opowieścią na forum mechaników chciałeś się pochwalić swoją przebiegłością i intelektem.
Ogarnięty mechanik doszedłby do tej usterki w kilka minut podłączając kompa i analizując pracę elementów wykonawczych.
Tylko trzeba znaleźć ogarniętego mechaniora któremu chce się nie krojąc klienta zarobić kilka złotych bez naciągania na dodatkowe prace. A znaleźć takiego to sztuka.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Takie auto , z takimi usterkami to mój 11 letni syn ogarnia jedną ręką, bo jednocześnie w drugiej trzyma telefon i gra w swoje gierki. Popraw swoją opowieść zgodnie z zasadami gramatyki i interpunkcji wówczas może kogoś urzeknie. :)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Chłopy ale to historia z 2011
Automatyczne połączenie postów:

Wtedy to jeszcze inna technologia była nikt nie miał kombajnów diagnostyki ino serwis trza było sobie jako redzic ...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A tam komputer do diagnostyki. Dziś merc ML nie działa parktronic. Kompa zapałem kawa. Stetoskop i naprzód. Nie działają Pani dwa czujniki z tyłu. Dałem kobicie posłuchać wsadziła mi 100 w kieszeń i umówiliśmy się na naprawe

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
A tam komputer do diagnostyki. Dziś merc ML nie działa parktronic. Kompa zapałem kawa. Stetoskop i naprzód. Nie działają Pani dwa czujniki z tyłu. Dałem kobicie posłuchać wsadziła mi 100 w kieszeń i umówiliśmy się na naprawe
Widzę, że lubisz zapłatę do kieszeni.

Do góry Bottom