• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 1 1.8 94r obroty

Dartanian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
Witam. Mam Lagune z 94r silnik 1.8 8v F3P. Problem mam z obrotami jałowymi są za wysokie 1100 1200 czasami mają problem z zejściem i trzymają się przez dłuższą chwilę na 2000. Gaźnik to mono wtrysk Boscha. Wymieniony czujnik temperatury płynu, przewody WN, filtr powietrza, świece , pasek rozrządu. Sprawdziłem czujnik MAP, czujnik położenia przepustnicy, napięcie na sondzie lambda. Niewiem czy ma to znaczenie ale rozładował się akumulator i samochód stał przez tydzień bez prądu. Z moich obserwacji jak cofnę silniczek krokowy podtrzymujący wolne obroty to rozgrzany silnik chodzi poprawnie z obrotami 750 ale wiadomo z tak przymknientą przepustnicą odpalenie auta jest bardzo trudne. Dlaczego komputer ciągle utrzymuje tak mocno otwartą przepustnice. Proszę o pomoc kogoś kto zna bardzo dobrze ten model silnika bo moi mechanicy to by tylko strzelali w ciemno a to mnie słono kosztuje i nie przynosi efektu.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Pewnie krokowięc się zacina jak po odciągnięciu ma problem z odpalaniem jako zę przy rozruczu powinien sie w pełni otwierać zdejmij go i zobacz czy podczas właczania zapłonu przestawia się.

Dartanian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
Wydaje się że silnik krokowy pracuje bo jak dodaję gazu to silnik cofa się a jak puszczam to wysuwa się w celu podtrzymania obrotów. Czy pracuje płynnie bez zacięć tego nie mogę stwierdzić będe musiał go rozebrać i przeczyścić. Chodziło mi oto dlaczego silniczek tak mocno otwiera przepustnice na wolnych obrotach, co determinuje zakres jego wysunięcia czy tylko odczyt z położenia TPS-u (czujnik położenia przepustnicy) czy stałe nastawy w pamięci ECU ?( komputer) Zastanawiałem się czy nie skorygować ustawienia TPS-u na śrubach, jest to możliwe ale czy to nie spowoduje tylko zamaskowanie problemu?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie ruszaj tego potencjometru bo rozkalibrujesz a jakie krokowy ma luzy ? i po czym sadzisz za przepustnica jest otwarta ? tam jest krokowy czy nastawnik przepustnicy ? Bo z tego co wiem tam jest nastawnik przepustnicy .

Dartanian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
Sprecyzuj o jaki luz chodzi? Przepustnica jest otwarta bo po odkręceniu dolotu powietrza od góry gaźnika widać w jakiej pozycji jest przesłona. Krokowy to popularne określenie używane przez ludzi nie znających się na silnikach elektrycznych, tam jest silniczek szczotkowy prądu stałego z przekładnią śłimakową i czuinik nacisku zwolnionego pedału gazu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak , znam te systemy styk działa ? tam często padały bo sie wycierały prowadnice . To auto niestety robi się na piechotkę nie mam auta wiec mogę gdybać Nie wiem czy DTT2000 czy jakąś tak to się nazywa to ogarnie ale powinien jak masz KKL to możesz przetestować pewnie vag może go ugryźć , możliwe ze sterownik padł sobie .

Dartanian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
Dziękuję za zainteresowanie. Czy styk działa ? Sprawdzałem miernikiem wskazywał że się załącza, rozbiorę to zobaczę dokładnie jak wygląda.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tam sa dwie blaszki i po tym lata ślizg to sie brudzi i daje wariactwa . a KKL ze 30 zł kosztuje a DDT 2000 mozna gdziesz poszukać a część jest w PL niestety reszta w francuskim powinien to auto ogaranąć

Dartanian

Początkujący
Punktów
0
Miasto
turek
Kabelek będe miał, programu szukam. Dam znać o postępach jak uda mi się coś naprawić. Problem z zawyrzonymi obrotami w renówkach jest dość powszechny jednak brak miarodajnych metod rozwiązania tego problemu. Może zbyt akademicko podchodzę do problemu ale zawszę chcę poznać zasady działania układu który naprawiam niezależnie czy jest to układ elektroniczny czy mechaniczny.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Rozumiem , na chomiku sa te programy i na forach miłośników marki nawet jakieś tłumaczenia robili tyle że on chyba chodzi na xp, nie wiem czy go odpalisz na jakims wynalazku typu win 10 , czy podczas dodawania gazu on sie telepie ? jak możesz filmik nakrecic tzn dodajesz gazu na max i co wtedy on robi ? Nastawnik powinien ganiać jak dodajesz gazu a potem powinien sie cofać ustalając wolne obroty .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
myślę że krokowy, a jak rozbierzesz i wyczyścisz to marne szanse że będzie działał prawidłowo, z reguły tak się kończy czyszczenie a informacje użytkowników tu na forum...po czyszczeniu "pani blada" i wymiana na używkę...
może zobaczyć ile używka?:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
echhh oporopowrotnik to np. kolumna mcphersona ... i zona ... i weksel ... napierw opór a potem wraca ...

Do góry Bottom