• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault laguna wysokie obroty

nowatorka1111

Początkujący
Punktów
0
Witam. Nie jestem mechanikiem ale Laguna to moje czwarte, ponad dziesięcioletnie autko, silą rzeczy coś tam wiem.
Kupiłem Lagune kombi sport rok 2000 1.8 16v benzyna, która stała 3-4 miesiące i posiada kilka niewielkich (mam nadzieje) defektów.

1. Po odpaleniu na zimnym silniku obroty na biegu jałowym oraz na wciśniętym sprzęgle 2000 - 3000 kiedy wskaźnik temperatury przekroczy połowę (90 stopni jak myślę) obroty spadają do 900 ale tylko na krótko (ciężko utrzymać taką temp). Idąc za radą internetowych mechaników wyczyściłem silniczek krokowy, nie pomogło zauważyłem jednak, że po odpięciu silniczka sytuacja nie zmienia się ani trochę. I tu moje pytanie, czy oznacza to że silniczek uszkodzony, a może trzeba go jakoś zaadaptować?

2. Stale świecą mi się kontrolki: ciśnienie oleju; stop; płyn chłodniczy. Nie uciekają mi żadne płyny, wszystko jest szczelne na 95% przyczyną jest czujnik ciśnienia oleju, oraz czujnik płynu chłodzącego.
pytanie brzmi gdzie się znajdują te czujniki i czy mogę je wymontować wyczyścić i zamontować z powrotem.
Na bloku silnika znalazłem czujnik po odłączeniu którego, włącza się wiatrak i nie działa wskaźnik temperatury. Czy to jest jedyny czujnik płynu chłodzącego?
Czy usterka związana z czujnikami może mieć wpływ na obroty?

Acha sonda lambda na 90% sprawna, a przynajmniej tak zapewniał mnie mechanik.
Z góry dziękuje za pomoc.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
pytanie podstawowe brzmi - czy przed tym postojem było ok, a poza tym jesli sie akumulator wyczerpał to trzeba pewnie adoptować przepustnicę

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
0broty - potencjometr przepustnicy / przepustnica tez do czyszczenia / odłaczyc akumulator w czasie czyszczenia potem podłaczyc i niech pochodzi z 15 min na wolnych obrtach. Uzupełnij profil

nowatorka1111

Początkujący
Punktów
0
pytanie podstawowe brzmi - czy przed tym postojem było ok, a poza tym jesli sie akumulator wyczerpał to trzeba pewnie adoptować przepustnicę
Dzięki - czy mogę sam adaptować przepustnice, jeśli tak to w jaki sposób?
0broty - potencjometr przepustnicy / przepustnica tez do czyszczenia / odłaczyc akumulator w czasie czyszczenia potem podłaczyc i niech pochodzi z 15 min na wolnych obrtach. Uzupełnij profil
- obroty ma 2000-3000 wiec na wolnych 15 min będzie ciężko.
Przepustnice czyściłem bez rozkręcania -spray. nie chce rozkręcać boje się że nie zaadaptuję jej na nowo.

nowatorka1111

Początkujący
Punktów
0
Witam, problem wysokich obrotów rozwiązany. Przyczyna była spłaszczona uszczelka/oring na przepustnicy od strony kolektora. Na razie uszczelniłem taśmą teflonową i działa.

1. Po odpaleniu na zimnym silniku obroty na biegu jałowym oraz na wciśniętym sprzęgle 2000 - 3000 kiedy wskaźnik temperatury przekroczy połowę (90 stopni jak myślę) obroty spadają do 900 ale tylko na krótko (ciężko utrzymać taką temp). Idąc za radą internetowych mechaników wyczyściłem silniczek krokowy, nie pomogło zauważyłem jednak, że po odpięciu silniczka sytuacja nie zmienia się ani trochę. I tu moje pytanie, czy oznacza to że silniczek uszkodzony, a może trzeba go jakoś zaadaptować?
Silniczek jest dobry. Po odpięciu, pozostawał w tym samym położeniu, skąd nie było żadnej zmiany.

Dzięki - czy mogę sam adaptować przepustnice, jeśli tak to w jaki sposób?

Adaptacja przepustnicy polega na przekręceniu stacyjki, odczekaniu koło 2 minut, wyłączeniu jej na jakieś 30 sekund i ponownym przekręceniu odczekaniu około 1 min i dopiero odpaleniu auta .

Ps. Profil wciąż nieuzupełniony, a samochód naprawiony.

nowatorka1111

Początkujący
Punktów
0
to znaczy że już nie będziesz się udzielał na forum ?
Mam nadzieje, że nie bo będzie to oznaczać że mój samochód ma się dobrze he he
A mówiąc serio w dziale "pytania do mechanika" zadałem konkretne pytania, na które dostałem niekonkretne i zdawkowe odpowiedzi, przypominające bardziej spam lub nabijanie sobie postów, aniżeli chęć pomocy. Czy jest to zachęcające?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
ehh no widzisz, w tym miesiącu pokończyły nam się już abonamenty na szklane kule (jesli wiesz co mam na myśli) i przez to trafiamy jak kulą w płot, podawanie danych osobowych wg. regulaminu nie jest obowiązkowe ale podanie miasta zamieszkania czy dodanie awatara nie boli i na pewno nie zostaniesz namierzony przez panów w czarnej be-emce na podstawie tych danych ale na pewno pomoże bo chętniej rozmawia się z kimś kogo trochę lepiej znasz, a jesli wpadasz na forum jak człowiek - widmo to nie koniecznie uzyskasz pomoc. Pozdrawiam

Do góry Bottom