• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna 2 1.9 dci brak mocy, czarne sadze powyzej 2 tys obrotów

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam wczoraj w pechowy 13 moja laguna odmówila posłuszeństwa a mianowicie z rana zapaliłem ją zaczeła nie równo chodzić i dymić na czarno jak by miała zgasnąć a jak juz się zagrzała to dałem gazu to poszły sadze z tłumika i zaczelo coś drajgotać jakby miała sie pompa rozlecieć a wiec zgasiłem. Po chwili zapaliłem zsczeła normnie chodzic i wyruszyłem w trase ale do 2 tyś obrotów ledwo sie wkrecała a powyźej zaczeło coś drajgotać jak pompa i zaczoł dymi normalnie sadzami ze nic za mna nie było widac aź zapaliła mi się kontrolka czerwony silnik i auto zgasło . Stawiam na pompe ale nie jestem pewien , czy ktoś z was koledzy miał taki problem ?

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Koledzy podpinalem w czwartek i wszystko okej doladowanie ,oprocz cisnienia na listwie bardzo sie wahalo 254 -285 ale bylo wszystko dobrze ale tylko do wczoraj . Turbine slychac elegancko tak mi mechanik powiedzial a po tej sytuacji wczoraj tez ja dobrze slychac tylko nie rowno chodzi jakby mial zgasnac silnik . A jak sie jezdzie to dopiero zaczyna drajgotac po 2 tys slychac pompe moim zdaniem .

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Nie nie kolego to nie tykotanie wtryskow zreszta wtryski sa okej bo byly niedawno regenerowane to jest taki metaliczny dzwiek i szarpie mi samochodem jak przyspiesza i zapala sie blad a za autem nic nie widac jak zacznie drajgotac

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Koledzy wczoraj zaciagnolem auto do mechanika bo nie dojechalbym nim bo gaslo i kazal zapalic a tu auto zaczelo normalnie chodzic i mechanik powiedzial ze no nic mi nie pomoze bo dobrze chodzi i jedynie co moze zrobic to zczytac bledy i byl jeden blad (blad czujnika cisnienia na listwie CR ) no ale skasowal i nic . Zczytal jeszcze parametry i turbina na wolnych obrotach miala 989 a żądane bylo 1138 a po dodaniu gazu do podlogi bylo juz duzo roznicy bo bylo 1630 a żądane bylo 1950 i nie wiem co z tym zrobic mechanik mowil ze trzeba podkrecic turbo i powinno byc dobrze . Robil ktos taki zabieg kiedys ? Jsk wyjechalem od mechanika chodzil malinowo a w drodze do domu znoeu nie ma czym jechac muł totalny tylko ze nie dymi i nic nir drajgoczec.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Dobra kolego zdejme i zobacze czy jest jeszcze wirnik , jak zobacze to napisze co i jak.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Kolego sprawdzalem wirnik i jest okej i nie ma zadnego luzu na niej . Podejrzewam elektrozawor sterowania turbina bo nie slychac wogole turbiny a jak zlacze te dwa wezyki to gwizda, jurro zaloze nowy orginalny bo zamowilem w sklepie to napisze czy pomoglo .

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
ale co ma się turbina do gaśniecia, jak masz za niskie ciśnienie paliwa no to jasne że od tego ci gaśnie - układ wtryskowy szwankuje skoro wtryski masz ok. to czujnik lub regulator ciśnienia paliwa używki tanie jak barszcz podmien i sprawdz

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Wlasnie kolego wtedy pod kompem wyszedl blad czujnika cisnienis paliwa na listwie CR ale jak zaciagnalem do niego zapalil i normalnie chodzil i pokazywalo dobrze cisnienie tyle ile zadalo a dzis znowu jechalem i to samo sie zrobilo zaczol drajgotac i dymic a zajechalem do mechanika przejechal sie i powiedzial ze dobrze jezdzi i nic mi nie zrobi. Kolego goralpio ten regurator cisnienia to jest e pompie przykrecony na dwie srubki ?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Koledzy wczoraj zaciagnolem auto do mechanika bo nie dojechalbym nim bo gaslo i kazal zapalic a tu auto zaczelo normalnie chodzic i mechanik powiedzial ze no nic mi nie pomoze bo dobrze chodzi i jedynie co moze zrobic to zczytac bledy i byl jeden blad (blad czujnika cisnienia na listwie CR ) no ale skasowal i nic . Zczytal jeszcze parametry i turbina na wolnych obrotach miala 989 a żądane bylo 1138 a po dodaniu gazu do podlogi bylo juz duzo roznicy bo bylo 1630 a żądane bylo 1950 i nie wiem co z tym zrobic mechanik mowil ze trzeba podkrecic turbo i powinno byc dobrze . Robil ktos taki zabieg kiedys ? Jsk wyjechalem od mechanika chodzil malinowo a w drodze do domu znoeu nie ma czym jechac muł totalny tylko ze nie dymi i nic nir drajgoczec.

Turbinę sprawdza się podczas jazdy pod obciążeniem. Podjedź do kogoś ogarniętego podłączcie kompa i w trakcie jazdy sprawdźcie parametry.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Kolego a ta sztanga to dopjero chodzi podczas jazdy pod obciazeniem chyba nie ? A nie na postoju.

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Ja polecam prawidlowa diagnoze u kogos z pojeciem o dci bo jak tak dalej pojdzie rozbierzesz i wymienisz pol auta i tak zostanie jak bylo ;)