• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Laguna II, lift.

P

PogotowieSamochodoweUK

Sa tez podobno jakies 7L hemi diesle wolnossace co krzesaja ponad 400 koni :D

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
diesel hemi 383km, pojemność 6,2 jest w ramach i ma mds :D
to wam wytłumaczyłem :D

Comodo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
malopolska
Witam. Te po lifcie w 2005r. sa bardziej dopracowane = mniej awaryjne. Polecam to auto, oczywiście z pewnego zródła, z pewnym przebiegiem..Jak sie kupi auto z 2-3 X wiekszym przebiegiem niż na liczniku to co sie dziwić... Ja mam 2 laguny ale 1.6 16 V po lifcie..Sa bezawaryjne..Wymieniałem tylko rozrzad i hamulce, każda ma nalatane u mnie po 100 tys km..Jedna ma juz 310 000 km (salon Polska, nie sprowadzany badziew z Niemiec itp..gdzie nawet moc silnika jest..niższa...) i jak mówi moj mechanik: buda ocynk, silnik gitara, jeszcze drugie 300 000 zrobi..I tak mi sie wydaje..silnik chodzi super - trzeba pamietac o czestszej wymianie oleju w dieslach (1.9 dci, 2.0 dci tez..panewki..) Nie zgodze sie z opinia, ze te auta na długich trasach pokazuja problemy..ja jeżdze Polska - Francja , troche mało mocy, ale nic sie nie dzieje na trasie..wiec jak wolisz benzyne z LPG to bierz 2.0 albo nawet 2.0 Turbo..pali min. 8 l a osiagi jak w 1.8 turbo Vw/Audi. A teraz o VW...Moj szef ma Passata B6 2.0 tdi 170 KM..ok. 160 000 km przebiegu. W Polsce auto śmiga na codzień na krótkich trasach. Ale jak w wakacje polatał po europejskich autostradach do Włoch Belgii itp.. to zaczeła sie akcja: pompowtryski itd. ...Wiecej juz o "zaletach" tego silnika zwłaszcza w słabszej wersji 140 km chyba nie musze juz pisac.. opinie o nim sa powszechnie znane..Porazka..a ceny serwisu - "zjedza" oszczedności z kilku lat.. Np. takie wtryskiwacze kiedyś były po 4300 zł sztuka..gdzie wtryski do Hdi w Peugeocie sa po 1000 zł, mozna regenerować..itd. Głowice, dwumasy - to sa tysiace zł..(HDI ma najtansze dwumasy na rynku - ok. 1500 zl). Wymiana awaryjnej pompy oleju - kilka tysiecy itd.. (Auto za ponad 100 000 zł kiedys w salonie)..
Także np. Bora - zawieszenie jak w wozie drabiniastym..gdyby nie 1.9 tdi nie polecił bym wrogowi... Kazdy kupuje na co go stać..Ja tam wole 3-4 lata młodszego "francuza" z pewna historia niż niemieckie z ogromnym przebiegiem (popularnosć! kilku włascicieli zazwyczaj..) i nieznana historio przebiegu i napraw blacharskich..Jesli ktos dużo jezdzi - owszem tylko niemieckie lub japońskie.. Ale jesli jeździmy max. 25 000 km rocznie - młodsze francuskie wystarczy..Vive la France!..Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Comodo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
malopolska
Miałem Vw Passata w dieslu.. i dlatego od 5 lat jeżdże tylko benzyniakami.. Do tego czarne "betonowe" wnętrze..to tak jak w starych Octaviach - po prostu mi sie nie podoba..(podobnie jest w Golfie V - niby lepsze materiały ale stylistyka kokpitu a' la Vw Caddy to nie dla mnie).. A Laguna - wiadomo - welury, full wypas.. - vide Laguna III. Nie mam nic do VAG, podoba mi sie każde Audi..ale to nie na polskie zarobki.. A to co wypuścił VAG w latach 2005-2007 to porażka..mam na myśli oczywiście 2.0 tdi 140 km. Renault to auto "budżetowe"..a Passat miał byc liderem w klasie..Podobnie było ze starszymi dieslami Forda..mechanicy wiedza o czym pisze.. Zobaczcie w znanej prasie motoryzacyjnej porównanie Peugeot 407, Passat B6 i Toyota Avensis..Wygrywa - uwaga Peugeot 407.. I ja sie z tym zgadzam.. i mam na myśli zarówno mechanikę jak i nadwozie w/w aut..Wiec każdy chwali to co ma..Ja natomiast pochwale jeszcze auta japońskie - ale konkretnie tylko Honde Accord.. Pozdrawiam. Aha - nawet BMW obecnie to nie to samo co za serii 5 E39....

Ostatnia edycja:

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam wszystkich.
Zakładajac ten temat bardzo chciałem kupić lagune II po lifcie.
Bo tak jak poprzednicy pisali, wystrój wnetrza jest ładny i nowoczesny.
Wyszło tak że kupiłem Citroena C5 2006 r. 1.8 16 V 125 KM, założyłem LPG, i zadowolony jestem.
Od kupna zrobiłem około 30 000 km, bez problemu.
Żona jeździ Renault Megane I z 2002 r. 1.4 16 V takze na LPG, i jest zadowolona. Przejechała nią około 80 000 km. Także bez wiekszych problemow.
W planach jest zakup Renault Laguny II po lifcie z konca produkcji z roku 2007. Z silnikiem 2.0 lub 2.0 Turbo , oczywiscie w benzynie. W zamian za Megane......

Comodo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
malopolska
I tak trzymac..Moje plany to Peugeot 407 po lifcie a kiedys Laguna III Coupe.. Pozdrawiam.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Laguna 3 Cupe fajna jest, tez mi sie podoba, ale jeszcze nie teraz. Jak bedzie w granicach do 20 tys. dostepna, to sie za nia rozejze.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Powiem Wam chłopaki tak. Czytając Wasze posty na temat aut francuskich ,rozmawiając z całą rzeszą klientów z niebywałym szczęściem przyglądam się jak upada mit wsiórwagena i temu podobne i mam nadzieję że takich ludzi jak Wy będzie coraz więcej.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Do tej pory miałem :
Renault 5 , 89 r.
Renault 19 , 96 r.
Renault Laguna 1 , 96r.
I obecnie Megane 1 , 2002 r.
I napewno nie ostatnia renówka.

Comodo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
malopolska
Nie chce tutaj denerwować fanów niemieckich - bo wrzucił bym linka "zadowolonego" właściciela Passata B6, którego liczba awarii zakupionego w Niemczech samochodu po prostu przerosła..także finansowo..wiec zrobił własna stronę na której opisuje awarie silnika 2.0 TDI , które go spotkały i ich koszty.. Niestety takie informacje w necie można obecnie co raz częściej znaleźć na forach, ostatnio np. na temat diesli BMW..A jestem fanem tej marki..No ale teraz już nie robi sie aut na lata... jak np. historia z neta BMW 5 E39 z przebiegiem 930 tys km..którą to przerwał - wypadek i kasacja samochodu:).. Ale teraz już co raz mniej takich aut...
PS. Sam Vw przyznaje w materiałach prasowych, ze zakładany resurs przebiegu silnika np. 1.4 Tsi to ok. 250 000 km.. Potem to nie ich problem..- a każdy kolejny nabywca auta po gwarancji nie jest przecież związany z firma.. bo nie on zakupił pojazd w salonie.. Ot, i cała "filozofia".. I biznes sie kręci..

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Ja generalnie miałem około 15-może 20 sztuk głównie Scienic II obecnie na stanie 4 sztuki wszyskie 1.9dci od 2003 do 2006
1 sztuka :Megane II Coupe Cabrio też 1.9 dci - 2005 (moja druga żona - taki mały haremik)
1 sztuka Peugeot 207 1.4 - 2007
1 sztuka Peugeot 607 2.2Hdi - 2001

Taki sucharek na koniec dnia:
Dlaczego kierowcy VW nie witają się na drodze ?
Bo rano widzieli się w warsztacie :)

Comodo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
malopolska
O właśnie o Alfie Romeo 159 zapomniałem..też rozsądne auto za rozsądne pieniądze zwłaszcza w dieslu 1.9 jtdM.. Dla mnie nie do pominięcia np. w trakcie wyboru pomiędzy Audi A4 B6, Passatem B5 FL a np. 407 po lifcie.. Auto młodsze o w/w o kilka lat, dobre oceny diesli..bardzo udana stylistyka.. (Dla mnie od awaryjności ważniejszy jest wygląd samochodu, także wewnątrz..auto po prostu musi mi się podobać)..Ale każdy ma jakieś własne doświadczenia z autami, markami , które kiedyś miał..I stąd taka rozbieżnośc ocen:).. No ale życie było by zbyt nudne..gdyby wszyscy jeździli niemieckimi?-)..

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Przerabiałem ZSRR, Niemieckie, FSO, Koreańskie oraz Szwedzkie

Wróciłbym do Alfy. Mam sentyment do starych aut Alfa 33 seria 2

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Co myslicie o silnikach HDI.Ja osobiscie znam kilka osob ktore maja auta z tymi silnikami i nie narzekaja.

Do góry Bottom