• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault master 2.3dci - szarpanie podczas jazdy

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,
Nie ukrywam że już szukam pomocy naprawdę wszędzie gdzie tylko się da bo powoli rozkładam ręce. Oczywiście mogę wrócić do warsztatu już chyba z 7 raz na reklamację ale co mi po tym skoro auto dalej ma problem. Wszystko wydaje się banalnie proste a nikt nie jest w stanie tego rozwiązać. Auto to Renault Master z 2016r z silnikiem 2.3dci 125km M9T 870 na pojedynczej turbinie bez zmiennej geometrii. Problem jaki w nim występuje to szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością oraz opóźniona reakcja na gaz. I teraz powiem wszystko co o tych objawach wiem i co zostało już zrobione. Na wstępnie, auto ma wszystko co fabryka mu dała, żaden DPF nie był wycinany i żaden EGR zaślepiany. Problem występuje wyłącznie w trybie recyrkulacji spalin. Gdy EGR jest zamknięty i przepustnica otwarta w 100%, samochód jedzie super. Całą zimę przejeździł i nie miał absolutnie żadnych problemów. Chodzi super. Teraz zaczęły się cieplejsze dni i jest problem. Auto postoi noc, odpalam, jadę, jest ok. Zgaszę, postoi ze 30min, chcę dalej jechać i zaczyna się szarpanie. Błędów brak. Serwis twierdzi że parametry są poprawne. Wymieniony jest zawór EGR na nowy OEM Renault, wymieniona chłodniczka EGR, wymieniony MAP sensor. Wszystkie części oryginalne Renault, nie zamienniki. DPF prany. Robione adaptacje, robiony reprog sterownika i przyuczanie. A problem jak był tak jest dalej. Ja już naprawdę rozkładam ręce. Robię sobie jakieś odczyty aplikacją Car Scanner podczas jazdy i widać wyraźnie że tam gdzie problem znika, EGR się zamyka i przepustnica otwiera albo EGR otwiera się w mniejszym stopniu. Wtedy jest ok. Jak EGR zaczyna szaleć w zakresie 40 - 50%, zaczynają się problemy. I na koniec jeszcze dodam, że odpięcie EGR lub MAF, prócz tego że wywala błąd, to rozwiązuje problem i on nie występuje. Naprawdę nie wiem już gdzie szukać pomocy. Jestem z okolic Warszawy. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i byłby w stanie mnie naprowadzić na rozwiązanie?

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Podepnij jakikolwiek skaner OBD i sprawdź temperaturę powietrza zasysanego. Zapewne stoi na 0 i dlatego zimą auto w miarę chodziło.

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
No właśnie nie, MAF pokazuje poprawnie. Zresztą nawet wymieniałem MAF na nowy, oryginalny. Zero poprawy. Jak jest ok to po odpaleniu auta EGR mam zamknięty i przepustnica otwarta. Jak jest źle to od razu to widzę w logach bo wtedy nie wiadomo czemu przepustnica ustawia się na 40% otwarcia i egr otwiera się na około 50%. I to od razu po uruchomieniu silnika. Dzieje się to tylko na ciepło. Jak odpalam auto po nocy, jest ok maj przejadę nim kawałek, zgaszę i odpalę za 10min już nie jest ok i podczas jazdy szarpie i reaguje z opóźnieniem na gaz. W dodatku podczas przyspieszania jak już zareaguje na gaz to ten silnik nie pracuje tak fajnie, miękko tylko ma taki twardy gang. I często jest tak że przejadę 3 - 4km i się uspokaja i później jest już ok. A czasem się nie uspokaja i szarpie cały czas.,

Do góry Bottom