• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Master 3 2.3 dCi bordowy olej

VinylCap91

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie
Mam problem z masterem 2.3 dCi 101km 2013 rok. Może od początku, przelany został olej oraz reszta płynów i to tak konkretnie, turbo przepuściło olej i wszystko pozalewalo. Turbina zregenerowana, uszkodzony osprzęt wymieniony ale jest jedno ale. Olej silnikowy jest ciemno bordowy. Płynu chłodniczego nie ubywa, ubywało oleju ale nie trafiał on do komory spalania a wywalało go rura od turbo na zewnątrz (uszkodzony oring czy coś takiego), bus nie dymi, ładnie odpala, nagrzewa się ale mam wrażenie, że się nie dogrzewa, bo wskazówka cały czas zmienia położenie (zdjęcie wskazówki w załączniku). Pytanie brzmi czy ktoś miał takie zjawisko w tych silnikach? Ja już nie mam siły na ciągle prowadzanie i odbieranie tego samochodu do mechanika po to żeby go na drugi dzień prowadzić znowu.

Załączniki

• Messenger_creation_A0912266-F2E6-4210-8109-01F64E85C231.jpg
    Messenger_creation_A0912266-F2E6-4210-8109-01F64E85C231.jpg
    34,6 KB · Wyświetleń: 10

VinylCap91

Początkujący
Punktów
0
A olej sam wymieniałeś?
Nie, wymieniał go mechanik razem z filtrami. Wcześniej był zalewany manolem i nie zauważyłem tego zjawiska. Jaja zaczęły się dopiero po przelaniu go przez kierowcę. Myślałem na początku, że może Dolany był olej przekładniowy atf, który lany jest do układu wspomagania ale zrobiłem próbę i po zmieszaniu jednego oleju z drugim nie powstaje taka bordowa brudna ciecz.

VinylCap91

Początkujący
Punktów
0
No, to jeżeli nawet taką prostą czynność, jak wymiana oleju zlecasz mechanikowi, to jak chcesz 'naprawić' ten samochód? 'Zdiagnozować'
W żadnym miejscu nie napisałem, że chce go "naprawić" zadałem pytanie czy ktoś miał styczność z czymś takim a nie żeby przeprowadził mi diagnozę online. To czy olej wymieniam ja czy mechanik raczej nie ma tutaj nic do rzeczy. Jeżeli samochód stoi uszkodzony bo był przelany i składa go ktoś kto jest wykształcony w tym kierunku to mam mu powiedzieć żeby go złożył, wyczyścił cały układ ale olej niech wleje stary bo sam go sobie wymienię???

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Aha, czyli rozumiem, że generalnie sam wymieniasz filtry...w tym również sam wymieniasz olej w skrzyni biegów, jak jest taka potrzeba?

Tylko tutaj wyjątkowo była grubsza robota przy samochodzie, to oddałeś to specjalistom?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
W tych silnikach nagminnie sypią się termostaty, także temperaturą akurat się nie przejmuj w kontekście tego problemu - to osobna kwestia. Swoją drogą dostęp do niego jest żałosny, więc pewnie skończy się na kartonie przed chłodnicą.

Do góry Bottom