• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Master II dziwny zanik kompresji

dermaner

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Zielona Góra
Witam
Mam dziwne zachowanie silnika 2,5DCI przy obecnych mrozach gdy na dworze jest po niżej -5 stopni występuje w silniku zanik sprężania na cylindrach.
Uruchamiam rozrusznik silnik odpala ale na około sekundę i gaśnie sam, ponowne uruchomienie silnika a z niego odgłosy jakby tłoki ktoś wymontował i kręci się sam wał bez żadnych oporów. Pokręcę się koło auta z 10 minut i ponownie próbuje odpalić i problem zanika odpala i pracuje poprawnie gdy temperatura na dworze -3 i cieplej efektu zaniku kompresji nie ma odpala za pierwszym i pracuje poprawnie

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Miałem przypadek w dci. jezdził długo ze spalonymi świecami żarowymi. zdarzyło się kilka razy przy odpalaniu brak kompresji. idziesz za kilka godzin do auta i odpala normalnie. nie ważna temperatura otoczenia. zdarzyło sie przy -10* i + 15*
po wyjęciu tłoków zobaczyłem całkowicie zapieczone pierścienie.

dermaner

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Zielona Góra
Olej mam wlany Manol 5W40 a jeśli chodzi o silnik to jest po kapitalnym remoncie ma przejechane 30 kilometrów i niecałe 4 godziny pracy na wolnych obrotach.
A robione było wszystko oprócz zębatek nierządu

johnny100

Gaduła
Punktów
16
Odłącz lepiej przepustnicę /klapę w dolocie bo pewnie to jest problemem.

dermaner

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Zielona Góra
Klapa - Przepustnica nowa założona a zresztą gdyby ona była przyczyną to temperatura nie miała by znaczenia

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
nowe nie znaczy dobre w dzisiejszych czasach

zamiast błądzić po omacku i szukać rozwiązania w szklanej kuli zrób jakąkolwiek diagnostykę. zmierz kompresję, przetestuj klapę, sprawdź rozrząd. to na początek.

z jakiego powodu była robiona kapitalka silnika? kto ją robił? a może to silnik po "regeneracji"?

dermaner

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Zielona Góra
Kapitalka była robiona z powodu obróconych panewek, a kapitalke robiłem ja a robione było: szlif wału korbowego, tulejowanie bloku cylindrów, remont głowicy z wymianą zaworów, prowadnic, nowe: tłoki, pierścienie, pompa oleju, pasek nierządu, zespół EGR - przepustnica, 4 nowe wtryski, świece żarowe

Jeśli chodzi o diagnostykę to tu jest wszystko jak producent przykazał silnik pracuje jak przysłowiowy zegarek, gdy jest cieplej na dworze niż -3 problem nie występuje.

Gdy na dworze np. -10 z odpaleniem też problemu niema pali po kilku obrotach wału i gaśnie jak by ktoś kluczyk w stacyjce przekręcił praca silnika nic nie kuleje i w tym momencie musze poczekać 10 minut by go ponownie odpalić.

Problemem moim zdaniem jest podparcie przez hydro-regulatory zaworów na każdym cylindrze przez co są nie domknięte i brak jest sprężania, tylko dlaczego się tak dzieje i dlaczego gdy jest bardzo zimno

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
15
Miasto
Błonie
Kapitalka była robiona z powodu obróconych panewek, a kapitalke robiłem ja a robione było: szlif wału korbowego, tulejowanie bloku cylindrów, remont głowicy z wymianą zaworów, prowadnic, nowe: tłoki, pierścienie, pompa oleju, pasek nierządu, zespół EGR - przepustnica, 4 nowe wtryski, świece żarowe
Gniazda zaworowe nowe czy obróbka?
Sprężyny zaworowe nowe?
Hydroregulatory nowe?

dermaner

Gaduła
Punktów
5
Miasto
Zielona Góra
Chwilowo brak czasu na jakieś prace przy Masterze oraz brak możliwości odjechania od ściany mam by się położyć i wkręcić zegar. Montuje klimatronika 2 strefowego i cały kokpit ze środka wyjechał

Do góry Bottom