• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane 1,6 8V 98r. nie pali

irek.poz.6

Początkujący
Punktów
0
Mam problem z Reno Megane 1,6 8v 98r.Po przekręceniu stacyjki terkocze przekażnik pompy paliwa i jej nie uruchamia.Samochód zgasł w czasie jazdy.Sterownik zmieniłem-bez efektu.Bezpieczniki sprawdziłem-sprawne.Po dodaniu minusa na wtyczce sterownika przekaźnik pompy paliwa zaczyna działać i słychać pompę paliwa.Gdzie mam jeszcze szukać błędu?

hardy1

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Sciegny
lampka od ima gasnie ale jak zmieniłeś sterownik to nie zakufa..

irek.poz.6

Początkujący
Punktów
0
Mogę spróbować dać jeszcze raz sterownik który był .Zachowanie przekaźnika na starym było takie samo jak na drugim sterowniku.Dodam jeszcze że ktoś przede mną usunął imobilajzer -odgięta nóżka na sterowniku.

irek.poz.6

Początkujący
Punktów
0
Masz rację nie sprawdziłem iskry bo uparłem się na niedziałającą pompę paliwa gdyż uważam że są to dwa odzielne układy.Ponadto sprawdziłem komunikację przewodów od wtyczki sterownika-po podaniu minusa przekaźnik funkcjonuje i pompa paliwa zaczyna działać.Bezpieczniki też sprawdziłem i są w porządku.Przekażniki zamieniałem -bez rezultatu-terkocze i nie załącza pompy.Czyżby kolejny sterownik?

irek.poz.6

Początkujący
Punktów
0
Sprawdz czy na przekazniku masz mase?

Po dołożeniu masy przekażnik załącza pompę paliwa.Ale uważam że sterownik steruje masą bo po dołożeniu masy na wtyczkę sterownika przekażnik funkcjonuję i załącza pompę paliwa czyli wnioskuję że instalacja jest w porządku.

P

PogotowieSamochodoweUK

Acha. Wiec zanika masa na sterowniku. Pewnie zimny lut jakis lub przy samej wtyce sterownika cos nie hal. Sprawdz przejscie od wtyki sterownika do przekaznika lapiac miernikiem za 2 konce na tak zwanym ''piszczku/brzeczku'' do mierzenia przejscia.
Jak to jest OK to zostaje sterownik i drga masy w nim. Pewnie lutowanko zalawi sprawe. Porzadne swiatlo i lupa do szukania zimnych lutow sa niezbedne jesli chcesz znalezc wszystkie.

irek.poz.6

Początkujący
Punktów
0
Postaram się w poniedziałek sprawdzić to co sugerujesz.Pozdrawiam.
Acha. Wiec zanika masa na sterowniku. Pewnie zimny lut jakis lub przy samej wtyce sterownika cos nie hal. Sprawdz przejscie od wtyki sterownika do przekaznika lapiac miernikiem za 2 konce na tak zwanym ''piszczku/brzeczku'' do mierzenia przejscia.
Jak to jest OK to zostaje sterownik i drga masy w nim. Pewnie lutowanko zalawi sprawe. Porzadne swiatlo i lupa do szukania zimnych lutow sa niezbedne jesli chcesz znalezc wszystkie.

Turbo2389

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lubień kujawski
Witam mam pytanie jeździłem kilka dni moja renault megane 1.6 z 1998r. Jakieś kilka dni temu w czasie jazdy przy 30tys. Obrotach gasl samochód i musiałem zakręcić kilka razy kluczami zeby zapalił a teraz jakieś dwa dni temu przestał już wogule odpalać wymieniłem już kable i dalej to samo

Turbo2389

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lubień kujawski
Ktoś wie gdzie może być bezpiecznik od pompy paliwa.
Co moze być jak kontrolka od rezerwy nie chce się zapalić i jak sprawdzic pompka paliwa w renault megane

Do góry Bottom