• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Megane II Grandtour 1.9 DCI 2003 - STOP Injection fault

tomas1991

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Łódź / łódzkie
Witajcie, mam problem z Meganką, od dłuższego czasu podczas gwałtownego przyspieszania na 2-gim lub 3-cim biegu wyskakiwał komunikat Injection fault, i kontrolka Stop. Po ponownym uruchomieniu problem znowu wracał.

148B - Nieznany kod usterki

148A - Nieznany kod usterki

Od tygodnia dodatkowo na ciepłym silniku podczas próby odpalenia doszedł ten:

DF053 - Funkcja regulacji ciśnienia w rampie
- Zbyt małe ciśnienie
- nieciagly

Silnik kręci jednak ciężko mu odpalić, za którymś razem załapuje po jakiś 30 sekundach. Pomaga wtedy podpompowanie gruszką paliwa, wówczas odpala po ok 5-10 sekundach. Korekcje na wtryskach +/- 1,0 -1,2 mg, podczas odpalania ciśnienie na railu ok 150bar, przy 180 podejmuje próby uruchomienia.

Co może być przyczyna wtryski, pompa czy powietrze w układzie ? Pozdrawiam

GrzesiekM

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Robiłeś próbę przelewową??
Pewnie nie wyjdzie zbyt fajnie. Myślę że wtryski przelewają. To samo mam w 1.5 dci.
Teraz zapalam na plaku :)
Pozdrawiam

A

Anonymous123

Zacznij od sprawdzenia zaworka na listwie czy aby nie puszcza. Ten po prawej stronie z wezykiem przelewowym co jest podłączony do wszystkich wtryskow.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kup sobie zaworki zwrotne tak aby móc ocenić czy paliwo wraca do zbiornika, czy zapowietrza układ. Test przelewów jak koledzy piszą w pierwszej kolejności. Podaj ile to przejechało.

dawid_goju

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jasienica
Tez mialem taki problem w lagunie II 1.9 dci , co najsmieszniesze po wymianie filtra paliwa przestalo,

tomas1991

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Łódź / łódzkie
Witajcie po długim czasie :) po wielu bojach ostatecznym powodem był prozaiczny luźny króciec przy pompie wtryskowej idący od filtra paliwa : ) pozdrawiam

Do góry Bottom