• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Modus 1,5 dci nie odpala.

Wojtek 8

Początkujący
Punktów
1
Witam. Otóż jestem w posiadaniu takiego wyrobu jak renault modus 1,5 ci z 2005 roku.
Samochód rzucił palenie, a stało się to w dość nieoczekiwany sposób. Silnik został zgaszony dosłownie na kilka minut przy sklepie. Po powrocie ze sklepu już nie odpalił.
Jedyny błąd jaki pokazuje komp to układ świec żarowych, ale ten błąd był już wcześniej i nie przeszkadzało to w użytkowaniu samochodu.
Paliwo jest, praktycznie pełny zbiornik.
Pompa przy rozruchu podaje ciśnienie 400 bar przez chwilę i spada na 280. Poluzowałem kolejno rurki doprowadzające paliwo do wtryskiwaczy, przy wtryskiwaczach.
Patrząc od lewej strony silnika stojąc przodem do samochodu jest tak. Na 1 i 3 jest paliwo, na 2 i 4 paliwa nie ma.
Na plaka odpala ale gaśnie jak tylko się plaka zabierze.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Z góry dziękuję.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Weź ciupagę i postukaj po wtryskach...:)
Ewentualnie zaprowadź auto do mechanika...:)

Wojtek 8

Początkujący
Punktów
1
Weź ciupagę i postukaj po wtryskach...:)
Ewentualnie zaprowadź auto do mechanika...:)
Tyle że paliwa nie ma przed wtryskami. Mogę odwalić nawet tanie hula jeśli to pomoże, ale wolę bardziej sprawdzone metody. A jedyny mechanik w mojej okolicy który ma pojęcie co robi ma wolne terminy na grudzień.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075

Wojtek 8

Początkujący
Punktów
1
Przeczytałem tylko to

i mi wystarczyło...:)
Jak byś trochę kumał budowę i zasadę działania podzespołów samochodu, to tobie też by wystarczyło...:)
To jak myślisz czemu nie ma paliwa na wtryskach ?:)
To przeczytaj całość. I odezwij się jak bedziesz znał odpowiedź.
Automatyczne połączenie postów:

Naprawa tak na porządnie to koło 5 tys. Powodzenia.
Czyli złom. To rezerwowy pojazd, ale zawsze jak trzeba było gdzieś podjechać a wszystko inne było zajęte to się przydawał.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Rwij pompę bo siadła... Od razu wtryski do sprawdzenia i układ paliwowy do płukania... Tyle...

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Co skłoniło Cię do zakupu tego gówna? No ok silnik jest spoko ale to auto wygląda jak.... Eh...

Wojtek 8

Początkujący
Punktów
1
Co skłoniło Cię do zakupu tego gówna? No ok silnik jest spoko ale to auto wygląda jak.... Eh...
Kupiłem go 10 lat temu jako rezerwowy samochód. Byl tani i wiedzialem że jak go porzucę na mieście na kilka dni to nikt się nim nie zainteresuje. Tani w zakupie, tani w oplatach i nie wzbudzajacy niczyjego zainteresowania. Jeździł bezawaryjnie aż do teraz. Do jazdy na co dzień mam inne auta, ale szkoda mi go bo miesiac temu zapłaciłem OC i ma pełny zbiornik paliwa.

Wojtek 8

Początkujący
Punktów
1
Problemem okazał się przekaźnik nr 2, w skrzynce pod maską, po prawej od aku. Program delphi nie widział błędu.
Po wymianie przekaźnika auto odpaliło z dotyku.

Do góry Bottom