• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic - kod błędu P1750

Kazik1234

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Dwa dni temu wyskoczył mi komunikat o kontroli układu wydechowego w moim Renault Scenic 3, 2014 rok 1.5 TDCi.
Po podłączeniu komputera odczytałem błąd jak wyżej P1750.

Dodatkowo nadmieniam, że nie ma żadnego czucia innej pracy silnika niż dotychczas jak również problemach ze skrzynią biegów.

Czy ktoś z Was już kiedyś mierzył z podobnym problem?
Może DPF czy przepustnica? Sam już nie wiem.

Z góry dziękuję za pomoc.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Przepustnica to nie układ wydechowy...

Kazik1234

Początkujący
Punktów
0
Przepustnica to nie układ wydechowy...
Podobnie jak skrzynia biegów to nie układ wydechowy a na anglojęzycznych forach ludzie do tego przypisują ten błąd.
Zaznaczam, że ja nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w pracy skrzyni.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A czym to czytasz?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
To sprawdź to czymś typu clip...

Kazik1234

Początkujący
Punktów
0
Sprawdź ładowanie aku.
Ładowanie w porządku, 14V na Aku.
Podczas jazdy najniższa wartość jaką odnotowała to 12.5 V.
Nadmienie, że błąd przez ostanie parę dni się nie włączył aż tu nagle po paru dniach znowu się zapalił gdy rozpocząłem parkowanie.

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Ile powinno wynosic prawidlowe ladowanie w aucie ?

Kazik1234

Początkujący
Punktów
0
Ile powinno wynosic prawidlowe ladowanie w aucie ?
Prawidłowe napięcie powinno wynosić od 13,8 V (na włączonych światłach mijania) do 14,4 V (przy braku poboru prądu). Po pełnym naładowaniu akumulatora, napięcie dość szybko spada do wartości około 13 V a następnie już powoli maleje do około 12,5 V.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Spadek napięcia często wywołuje błędy z różnych sterowników

Kazik1234

Początkujący
Punktów
0
Okej, czyli czy dobrze rozumiem. Słaby akumulator jak w moim przypadku może generować błąd poprzez spadki napięcia?
Jeśli tak to okej, zasadniczo błąd pojawił się od usunięcia jeszcze dwa razy i dwa razy ten sam kod. Jeśli pojawi się jeszcze raz sprawdzę innym programem może ktoś z Was będzie kojarzył ten inny kod.
Spadek napięcia często wywołuje błędy z różnych sterowników

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Kazio wez ty wymien ten akumulator i ewentualnie napraw temat poprawnego ładowania i daj juz spokoj.

rumcajskrosno

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Krosno Odrzańskie
Jeżdżę renówkami o wielu lat i są nie raz z nimi problem z tym że tylko na benzynach i nie używam tego programu kupiłem z licencją program do renault od MAXIECU bardzo dobry program zmienia nawet licznik na język polski, ładnie kasuje błędy i dobrze je wykrywa łącznie z opisem co należy zrobić, i jak wynika z twojego opisu to zbyt małe ładowanie alternatora . Lub już złom akumlator do wymiany .A renault bardzo tego nie lubią przy niskim napięciu w momencie rozruchu lub padniętym akumlatorze i próbie rozruchu potrafi samoczynnie zapisywać błędy na komputerze.

Kazik1234

Początkujący
Punktów
0
Jeżdżę renówkami o wielu lat i są nie raz z nimi problem z tym że tylko na benzynach i nie używam tego programu kupiłem z licencją program do renault od MAXIECU bardzo dobry program zmienia nawet licznik na język polski, ładnie kasuje błędy i dobrze je wykrywa łącznie z opisem co należy zrobić, i jak wynika z twojego opisu to zbyt małe ładowanie alternatora . Lub już złom akumlator do wymiany .A renault bardzo tego nie lubią przy niskim napięciu w momencie rozruchu lub padniętym akumlatorze i próbie rozruchu potrafi samoczynnie zapisywać błędy na komputerze.
To chyba będzie alternator.
Kasuje błąd i zauważyłem że po 30 min jazdy jak zmniejaze obroty i prędkość do 15-20km/h to wtedy załącza się ten błąd. Przy rozruchu nie ma problemu.
Akumulator fakt faktem, też będzie do wymiany choć napięcie jest w dolnej granicy ale w normie. Jednakże wiek go już trochę wyklucza bo ma 6lat akumulator.

Do góry Bottom