• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Scenic RX4

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Witajcie,

Proszę o opinie co sądzicie o w/w samochodzie ?
Tzn. Renault Scenic RX4.
Silnik benzyna lub diesel - w sumie nie wiem co wybrać.
W internecie opinie są skrajnie różne. Jedni chwalą (np. wersje benzynowe) inni
odradzają (ogólnie awaryjne auto, kiepskie diesle).
Więc sam już zgłupiałem.
Generalnie chodzi mi o samochód tego typu, 'ala' suv z napędem 4x4 (mieszkam na wsi)
- do tego 2 dzieciaków, dojazdy do miasta (szkoła, przedszkole) i do pracy (15km w jedną stronę).
Wybór padł wstępnie na coś takiego.
Obecnie fundusze pozwalają mi na zakup właśnie takiej 'Renówki'.

Dziękuję za porady i pozdrawiam!
Paweł

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Jak rx4 to lepiej benzynę.
Wady:
Kosztowne naprawy napędów,
Rozrząd też nienajtanszy jeśli zmieniamy z kołem faz rozrządu,
Zalety:
Tani w zakupie,
Tanie sprzeglo,
Napęd na 4 kola

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Renie nie wybaczają braku serisów jak nie był w czas robiony to mogą pojawić się problemy w jednostkach bęzynowych cewki i sprzęgło wiskotyczne zobacz czy dalej ma żeby się nie okazało że jest już tylko napęd na przód oraz nawiew szwankuje poza tym ok. Diesle to głównie wtryski i turbo ale to też głównie brak servisu i nie odpowiednie oleje oraz gnojówka zamiast ropy poza tym będzie służyć

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Z autami to jest tak , zależy na jaki trafisz i jak o niego dbasz .. i tyle w temacie rolsa tez zajedziesz ... ja bym kupił scenika 4x4 tylko weź kogoś kto się zna na co zwrócić uwagę w benzynie i zagazował .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
RX4 gubil napedy w skrzyni tylko i wylacznie przez glupote uzytkownikow. Naped wstepne przenosi ok 10% momentu na tyle koła, w momencie poslizgu jest to stałe spiecie przod tył. Taki naped nie wybacza niestety zlego doboru ogumienia. Sama wiskoza jest nie do zajechania, sporadycznie raz na 100 scenikow pada mosty tył (300pln) lub tlumiki drgan na tej wiskozie. Wiekszym problemem jest wał (jest nierozbieralny w warunkach typowego warsztatu) i jedyne co mozna to oddac go do specjalistczynego zakladyu celu wymiany podpor (tylko one siadaja, szumia lub urywaja sie). Sama skrzynia moze ustapic tylko z braku oleju lub uzytkowania z uszkodzonymi łozyskami (slychac nawet w srodku auta takie łozysko). Silnik benzynowy dobrze znosi gaz, wada to wspomniane cewki i rozrzad kosztujacy ok 800pln plus wymiana. Sam uzytkowalem takie 3, obecnie zostal tylko u brata i i moj ex rx u rodziny. Ja nie mialem z nim wiekszych problemow chociaz wszytskie kupilem z ubita skrzynia biegow.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
A wlasnie jak ktos chce kupic to chetnie obu moge sie pozbyc!:D Jeden ma nowy rozrzad, przyzwoite kolka, navi i pseudo skore. Sprawde napedy, nowe sprzegla, wysprzegliki i komplety lozysk w skrzyni. W jednym musze wymienic uszczelniacz wybieraka (trzeba wywalic skrzynie ale to juz zrobie przed sprzedaza) bo brat smigal bez oslony i cos uszkodzilo usczelniacz (piasek lub kamyk).Ciemna zielen, przebieg 200tkm, moze teraz troche ponad, na kupioy cos ok 180tkm od goscia 10km ode mnie z padnieta skrzynia.
Drugi srebrny, kupiony przy 160, teraz ma ok 180, ten sam zestaw lozyksa, sprzeglo, wysprzeglik. Niedlugo trzeba bedzie robic rozrzad chociaz kolo faz cichutkie wiec sam pasek i rolki. Oba smigaja na 5w40 elf.

Do góry Bottom