• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

renault scenic rx4 rozrząd kaput - jest sens reanimować

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
hej mam taki temat jw renault scenic rx4 wersja z silnikiem 2.0 140KM , dokonało się pękniecie paska rozrządu pewnie za pomocą paska klinowego jak to się ponoć często zdarza( pisze ponoć bo jakoś specem od renault nie jestem- trochę czytałem ;-)), ale tak się zastanawiam czy jest sens teraz reanimować ten silnik (ponoć dobrze chodził ,hmm ale już sie nachodził i musiał odpocząć;-) ) w sensie głowicę bo myślę że dół jest ok (jeszcze stoi ''w kawałku" i nie wiadomo jak to wygląda w środku- wiem wiem że nikt nie jest jasnowidzem ale..)
i jakie były by realne koszty takiej reanimacji- może ktoś to robił już i podzieli się wiedzą
Hipotetycznie zakładam że: planowanie głowicy i zawory , nowy pasek rozrządu pewnie rolki i pompa wody też , jakieś uszczelki (kpl.) nowy olej ,filter, płyn dałbym radę się zmieścić w 2000pln (no i + robota rzecz jasna do tego) czy może przekładka silnika (który też nie jest tani tzn ok.1500pln tak na szybko)
Hmm???
ps było kilka różnych silników 2.0 benz w renault( chodzi o lata <2000 )

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
(ponoć dobrze chodził ,hmm ale już sie nachodził i musiał odpocząć;
..jak dobrze chodził ,,to zrób dobrze górę i po problemie . Bywają przypadki (po zweryfikowaniu) gdzie zadaję klientowi pytanie --czy chce Szanowny Pan mieć dwa złe (wątpliwe ) silniki ..czy jeden dobry . Po namyśle odpowiedż była jednoznaczna >>jeden ale dobry << .Więc naprawiany jest- ten uszkodzony i po problemie .Klient wie co ma ..i jest zadowolony.W twoim przypadku jak zdejmiesz głowicę ,to zobaczysz i podejmiesz decyzję .

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
kupić kpl głowice uzywkę planowanie i po ptakach najtaniej i najlepiej !
bo jak zrobi za szczelnie to pytanie czy panewki nie klapną góra bedzie szczelna
a bóg wie ile ma to nalatane ?

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
Hej no właśnie dobrze chodził --> czyli nie brał oliwy-->czyli może jeszcze się pokręci(teoretycznie)
..jak dobrze chodził ,,to zrób dobrze górę i po problemie . Bywają przypadki (po zweryfikowaniu) gdzie zadaję klientowi pytanie --czy chce Szanowny Pan mieć dwa złe (wątpliwe ) silniki ..czy jeden dobry . Po namyśle odpowiedż była jednoznaczna >>jeden ale dobry << .Więc naprawiany jest- ten uszkodzony i po problemie .Klient wie co ma ..i jest zadowolony.W twoim przypadku jak zdejmiesz głowicę ,to zobaczysz i podejmiesz decyzję .
osobiście tez jestem zdania że lepiej remontować i wiem co mam bo zrobię tip top-książkowo jak profesor mechanik przykazuje ale jako że to reno to przez to pytam żeby sie nie okazało że się wbiję w koszty i robotę a potem będę przekonywał kogoś że --taaak panie trzeba te 1,2,3,4, albo ileś tys włożyć i auto będzie jeździć.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
tylko weź po uwage jedno
zrobisz głowice, a co z pierscieniami,a co z panewkami?????
koszty spore -chyba ze sam ogarniesz -skrzynka piwa i cała noc a rano na kacu tylko wstawienie silnika do auta
i wieczorem po kolacji jazda próbna ;)

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
tylko weź po uwage jedno
zrobisz głowice, a co z pierscieniami,a co z panewkami?????
koszty spore -chyba ze sam ogarniesz -skrzynka piwa i cała noc a rano na kacu tylko wstawienie silnika do auta
i wieczorem po kolacji jazda próbna ;)
może tak być, wiadoma sprawa że jak się już otworzy puszke pandory(zdejmie głowicę ) to wyleźć mogą różne kwiatki dlatego narazie teoretycznie trochę chcę zasięgnąć jezyka na ile prawdopodobne jest że w przypadku uszkodzenia rozrządu kolizja zaworów i tłoków nie robi też kuku na dole, jak się okaże że na gładzi są progi lub co gorsze tłoki ipanewki faluja w rytmie samby to bankowo trzeba będzie zrobić przeszczep.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
może ? kto to wie ?????
chyba tylko on wie

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Tam siedzi F4R dobry pancerny motor
Korby będą ok. Jak masz szczęście to tylko że dwa zawory skrzywione.

Do góry Bottom