• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Traffic 1.9CDti 100 KM Po regeneracji turba kopci

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Witam wymieniałem turbo w takim trafficu jak w temacie. Turbina po regeneracji. Padło w taki sposób że silnik już dostał przez chwilę samozapłonu, ale szybko został "zaduszony".
Wyczyszczony został IC, katalizator również usunięty ze wględu na dużo zaolejenie/zabrudzenie. Po założeniu turbiny samochód odpala i jeździ niby ok. , ale jest jeden kłopot. Jest nim gryzący szaro niebieski dym. Widoczny nawet na wolnych obrotach. Podczas jazdy i na zwiększonych obrotach, kopci dużo intensywniej.
Pali od 1,5 obrotu więc jakby ok. wtryski sprawdzane 2 miesiące temu, jeszcze przed padnięciem turbo, ale całkiem niedawno.
Samochód przejeździł ok. 200 km po regeneracji turbo i dymienie nie ustaje.
Co może być tego powodem. EGR, układ wtryskowy/paliwowy, a może znów samo turbo, chociaż nie wiem czy po regeneracji była by taka mozliwość.
Ktoś może spotkał się z czymś takim.
Pozdrawiam

kafara94

Początkujący
Punktów
2
Jeśli tak jak piszesz kopci na niebiesko tzn. że gdzieś bierze olej. Ja bym sprawdzil EGR i pozwolił sie katalizatorowi dobrze wypalic przez jakies tys km.

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Kat nie musi się wypalać, bo jak napisałem, został usunięty. Ale jeszcze spróbuję wypalić wydech przeganiając go parę km po trasie, chociaż nie wiem czy to cokolwiek pomoże, bo nie widać różnicy od początku do tych 200 km.

Ostatnia edycja:

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Turbo po zregerowaniu? kręciłeś rozrusznikiem aby olej napompowało?
Zrobiłem dokładnie tak jak piszesz, ok. 10 sek. kręciłem. Nawet zalałem świeżej oliwy trochę do kanału dolotowego.
Co podejrzewacie, powtórkę z rozrywki?

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Zrobiłem dokładnie tak jak piszesz, ok. 10 sek. kręciłem. Nawet zalałem świeżej oliwy trochę do kanału dolotowego.
Co podejrzewacie, powtórkę z rozrywki?
Witam wymieniałem turbo w takim trafficu jak w temacie. Turbina po regeneracji. Padło w taki sposób że silnik już dostał przez chwilę samozapłonu, ale szybko został "zaduszony".
Wyczyszczony został IC, katalizator również usunięty ze wględu na dużo zaolejenie/zabrudzenie. Po założeniu turbiny samochód odpala i jeździ niby ok. , ale jest jeden kłopot. Jest nim gryzący szaro niebieski dym. Widoczny nawet na wolnych obrotach. Podczas jazdy i na zwiększonych obrotach, kopci dużo intensywniej.
Pali od 1,5 obrotu więc jakby ok. wtryski sprawdzane 2 miesiące temu, jeszcze przed padnięciem turbo, ale całkiem niedawno.
Samochód przejeździł ok. 200 km po regeneracji turbo i dymienie nie ustaje.
Co może być tego powodem. EGR, układ wtryskowy/paliwowy, a może znów samo turbo, chociaż nie wiem czy po regeneracji była by taka mozliwość.
Ktoś może spotkał się z czymś takim.
Pozdrawiam
sprawdź poziom oleju w silniku

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Ile to było ta chwila rozbiegania ? Twoje auto czy klienta?
Jeśli się rozbiegał obawiał bym się przegrzania silnika sprawdź czy nie ubywa oleju

andrev2222

SuperMechanior
Punktów
1
Auto dokładnie brata. Mówił, że wkręcił się na 9000 obr/min, przez stacyjkę nie udało się zgasić i zdusił motor. Trwało to podobno 3-4 sek.
Dzisiaj jeszcze sprawdzałem na ściągniętym przewodzie od IC. Pracował tak ok. 10 min. na jałowym, nie było tam śladu oleju. Więc strona zimna jest teoretycznie ok. Więc wniosek taki że może od strony gorącej trochę pluje, ewentualnie może faktycznie coś z samym motorem się stało.
Dodatkowo dopiszę, że w trasie jak się go trochę przegoni kopcenie znika, jest ok. Ale wystarczy się zatrzymać i dosłownie po minucie pracy na jałowym zaczyna znów kopcić na szaro niebiesko.

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
moim zdaniem musisz trochę pojezdzić i będzie ok .i tak jak koledzy piszą czy oleju nie ubywa

ur3an

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Zdzieszowice
A ile ma przejechane km? Może silnik już do remontu jak by egr sie nie domykał kopcił by na czarno.

Tomb

Bywalec
Punktów
14
Miasto
Stoke on Trent, UK
www.facebook.com
Jak by turbo nie pompowało jak trzeba to też byłoby czarno. Skoro sprawdziłeś icka i nie ma tam oleju to tam jest ok. Obserwuj zużycie oleju i wody (niektóre płyny dają taki ni to biały ni to niebieski dym).

Do góry Bottom