• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Trafic 1.9 dCi ustawienie rozrządu

Damian98

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kożuchów
Witam, mam szczególne pytanie na temat ustawienia rozrządu w tym silniku dajmy na to pokolizyjnie, ja wiadomo znaki są na pasku, jak wiadomo 1 cykl pracy silnika 4 suwowego (ssanie, sprężanie, praca, wydech) to dwa obroty walu korbowego, i teraz tak, ustawiam rozrząd na znaki na pasku, zakładam napinam pasek, robię na założonym pasku jeden obrót wałem, ściągam pasek, przekręcam wałek rozrządu o 180 stopni i też znaki będą się zgadzać jak będę ponownie próbował założyć pasek, zmieni się tylko to że np. krzywki na pierwszym cylindrze będą do dołu, a na ostatnim do góry, i mogę ustawić go i w ten sposób i w ten i teraz jak to możliwe ze silnik odpala i chodzi normalnie ?

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Znaków to trzeba sie trzymac na wałku i wale a na pasku to jak widzisz możesz przekręcić . Jesli nie widzisz znaków na kołkach to można ustawić 1 tłok w GMP ze znaku na wale lub na kole zamachowym i na wałku tak zęby na 1 cylindrze zawory były zamknięte . Otakim przypadku jak twój kiedys słyszałem w polonezie ale jakos nie za bardzo chciało mi sie wieżyc. Bo skoro piszesz ze po kolizji to w przypadku przekrecenia wałka o 180 stopni zawory beda otwarte przy GMP i kolizja w kolizyjnym musi nastapic to jak ma chodzic? Dla mnie poprawna praca takiego silnika jest nie realna bo zmieniaja sie całkiem cykle pracy .

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Jak to nie rozumiem.
Jak założysz pasek i zrobisz jeden obrót wałem to wałek rozrządu obróci się o pół obrotu < 180st>
Teraz jak zdejmiesz pasek i zrobisz obrót wałkiem rozrządu o 180st to powrócisz do stanu pierwotnego?

Jaka to róznica?

Damian98

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kożuchów
Wałek obrócisz , ale pozycja wału się nie zmieni o to mi chodzi.
Bo skoro piszesz ze po kolizji to w przypadku przekrecenia wałka o 180 stopni zawory beda otwarte przy GMP i kolizja w kolizyjnym musi nastapic to jak ma chodzic?
Tak o napisałem, że niby po kolizji, chodzi o to, że żadnej kolizji nie ma, kręci się i tak ustawiony i na odwrót bez żadnej kolizji.

Jesli nie widzisz znaków na kołkach to można ustawić 1 tłok w GMP ze znaku na wale lub na kole zamachowym i na wałku tak zęby na 1 cylindrze zawory były zamknięte

Doskonale o tym wiem, tylko chciałem z ciekawości się zapytać co sądzicie o takim przestawieniu rozrządu.

Ostatnia edycja:

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
No tak Rokers ma racje . Bo jak cykl pracy to dwa obroty wału na jeden wałka to po przekręceniu walu o 360 stopni 1 tłok znowu jest w górze a wałek w polowie cyklu . Ale po zdjeciu paska i przekrecaniu wałka o 180 stopni wraca do punktu wyjścia . Do takiego samego momentu jak był ustawiony przed kręceniem wałem . Gdybyś tak zrobił bez przekeceniu wałem to wtedy była by kolizja. W sensi jak bys bez tego jednego obrotu wałem przekrecił tylko sam wałek o 180 to była by lipa :)

Damian98

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kożuchów
No tak właśnie o to mi chodzi, że ustawienie rozrządu jest w ten sposób jak najbardziej możliwe.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
TO jakiś cud , można by to jeszcze wiarołomnie przyjąć gdyby wtrysk paliwa był do kolektora ssącego .

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
Nic nie kumam.
ECU sygnał dostaje z wałka rozrządu.
Taka sytuacja jak piszesz zmienia jedynie położenie koła pasowego pompy wysokiego ciśnienia.
Wał i wałek pozostaje bez zmian.

Kwadratura koła i masło maślane...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Tu to jeszcze masłem smarowane . Nawet najwięksi filozofowie tego nie rozbiorą .

Do góry Bottom