• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Renault Trafic II 1,9 D 100KM , nie odpala nawet na plaka , rozrząd sprawdzony i jest ok .

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Witam Wszystkich . Renault Trafic II 1,9 D 100KM , nie odpala nawet na plaka , rozrząd sprawdzony i jest ok . Ma ktoś jakieś pomysły ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Najpierw kompresją tzn jej pomiar. Później takim dmuchadelkiem z manometrem w drugą stronę sprawdzić przepływ na zamkniętych zaworach. Jak tłoki ok to wskakujemy rozrządowi na garba. Jak mamy pewność, że rozrząd ok to może być zacięta w pozycji zamkniętej klapa gaszaca. Ja tu wszystko ok to wtryski do góry nogami i sprawdzamy czy wogole podają paliwo

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Panowie , pomińmy ciśnienie paliwa na listwie itp . Chodzi mi dlaczego na plaka nie odpala , łapie ,ale nie powstaje samozapłon ? Rozrząd rozbierałem i na kółku od wałka rozrządu klin cały jest ! Na wale blokada wsadzona i wszystko na swoich znakach według Autodaty ! Więc rozrząd jest na 100 % ok . Nie mierzyłem ciśnienia na tłokach , bo wtryski jak w starym gracie zapieczone , więc nie wiem czy je wyjmę normalnie bez prasy . Co mogę jeszcze sprawdzić bez sprawdzania kompresji ?
Automatyczne połączenie postów:

Jutro sprawdze klape gaszącą i szczelność na zaworach ,tak jak Kolega wyżej pisze . Może świece żarowe uda się odkręcić ??? , albo pójde i zalej je jeszcze benzyną , zawsze pomaga jak postoi przed rozkręcaniem ....

Ostatnia edycja:

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
254
Miasto
Gorzów Wlkp
. Co mogę jeszcze sprawdzić bez sprawdzania kompresji ?
W zasadzie czy silnik oddycha, tzn czy ma powietrze ,nie dusi się spalinami i czy ma gdzie wydalać. Może masz zacięty egr. A kompresję możesz sprawdzić przez świece. Może wyjdą.

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Egra umyłem , bo był zaklejony sadzą i do tego był otwarty , ale to nic mu nie pomogło jak na razie . Nie ciekawie wyglądają i świece , są jak i wtryski zachruściałe . Nie wiem czy uda mi się je odkrecić , ale może z odrobiną szczęścia . Zalałem je bęnzyną , może coś pomoże ? Jeśli chodzi o błendy w sterowniku ,to szczytałem WOWem , bo nie mam Clipa sprawnego . Błendy : DF097 Informacja o prędkości pojazdu ; nie zgodność prędkości pojazdu - nie ciągły . DF072 Informacja o ciśnieniu paliwa ; Zbyt wysokie ciśnienie na zaworze regulacji ciśnienia przewodu głównego RCO - nie ciągły . Błąd nie znany w postaci samego numeru : 188290 nieznana . To wszystko co się udało szczytać . Przepisałem dosłownie jak wyświetla WOW , choć z doświadczenia wiem że Renówki lubi przekłamywać i czasami głupoty pokazuje . Dlatego tych błendów nie biore do końca na poważnie .

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Jak rozrusznik w kiepskiej kondycji albo aku słabe to na plaka może nie dychnąć. Przerabiałem to nieraz.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A ciagnie wgl plaka do silnika? Moze wirnik w turbo polecial i zatkalo wydech ^^

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Udało się świece odkręcić na fajran ,ale bena chyba robote zrobiła , jutro sprawdze kompresje ? Plaka normalnie zaciąga ,że chwilami odbije przy kręceniu , przez wydech spaliny się wydostają jakieś ? Ale właśnie jak jeden z kolegów zasugrował ,rozrusznik niby kręci ale wydaje mi się że nie jet to pełna moc obrotów ? Aku nowe wstawione 80Ah / 740 Amper . Właściciel brał go na hol ,ale nie zaskoczył . Nie patrzyłem na turbine jak wyglonda ? Jutro sprawdze po kompresji . Najciekawsze to jest to , że zachowuje się praktycznie normalnie , słychać że kompresja jakaś jest ,bo stawia opór dla rozrusznika , w kolektor sący zaciąga , a nie chce zaskoczyć ? Ostatnio miałem podobny problem z Hyundajem Tucsonem 2,0CRD nie chciał palić , bo był właśnie Rozrusznik nadpalony , kręcił ale nie pełną mocą , masy mu dołożyłem , bo były nie ciekawe . Ale dopiero nowy Rozrusznik mu pomógł na odpalanie , choć jak zimno było przy 0 teperat, to i tak miał troche problem , mimo sprawnych świec . Zobaczymy jaka kompresja bendzie na tłokach ???

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
335
Miasto
Rakszawa
Generalnie to jak żyję, nie widziałem Trafika, który by raźno odpalał. Jakieś dychawiczne tam są te rozruszniki, obraca wałem jakby miał zdechnąć w każdej chwili.

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Sprawdziłem kompresje i wyglonda że motor chyba się skończył , bo pomiar ciśnienia na tłoka ma się tak : Na 1 od rozrządu nie mogłem wkręcić adaptera świecy żarowej do pomiaru , bo przeszkadza obudowa pompy wysokiego ciśnienia i nie zmierzyłem . Na 2 cylindrze tylko 5,5 Bar . Na 3 cylindrze 5 Bar. Na 4 cylindrze 5 Bar . Właściciel powiedział że od pewnego czasu coraz gorzej odpalał , aż przesta całkiem ! Dziwna sprawa ,żeby takie tylko było ciśnienie ? Manometr prawie nowy i jak napompuje to trzyma , nie spada wskazówka . Czekam na decyzje właściciela , albo głowica do góry , albo drugi motor ? Więć zamykam Panowie temat , bo chyba nie ma sensu dalej go ciągnąć , chyba że właściciel będzie chciał iść w remonty ? To dam znać . Dziękuje wszystkim za przydatne sugestie i pomoc . Pozdrawiam wszystkich i do nastepnej niespodzianki . :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ja bym sie jeszcze o probe olejowa pokusil

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwne tylko, że wszystkie garki i tak równo straciły kompresję. Poza tym, jak rozrusznik słabo kręci to jak ma kompresję zrobić? Ciśnienie paliwa jakieś robi przy rozruchu?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Dlatego jestem ciekaw próby olejowej

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Pytanie czy luzy zaworowe są bo tam głowica na płyteczkach regulowana. Chyba, że klientowi silnik się rozbiegał, korby kucneły, tłoki się zmarszczyły a ciśnienie sprężania zamieszkało w misce.... no ale o tym powiedzieć zapomniał.

p.s. Mam ładny silnik rozebrany na częsci, nie zatarty na wale jak i cylindrach w razie czego....

Do góry Bottom