• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozwinięcie obecnego Warsztatu.

Marcin-Joe

Uczestnik
Punktów
2
Hej, obecnie zajmuję się jedynie drobnymi naprawami samochodów i innych urządzeń, ale jest to raczej zajęcie dorywcze jako "2 etat", czyli ok. 25-30 godzin tygodniowo :)

Troszkę zaoszczędziłem pieniążków i chciałbym zakupić nowe urządzenia do warsztatu, aby troszkę dorobić sezonowo :)..

Chciałbym kupić:
- Podnośnik.
- Montażownice.
- Wyważarka.
I chciałbym zmieścić się w cenie ok. 14 500 zł

Jestem pewny, że nie będą to jakoś bardzo zaawansowane urządzenia, które posłużą mi baaardzo dużo lat (a nóż tak będzie..), ale pewnie na siebie zarobią i na mnie, a ewentualnie później wymieni się na jakieś lepsze, jak te się popsuja..

Z tego co szukałem po internecie, po katalogach to średnio dobrej jakości i firmy to Podnośnik - 10-11 tyś, Montażownica 9-10 tyś, Wyważarka 9-11 tyś, ok. 30 tyś zł nie posiadam, mam jedynie połowę, cóż za tą kwotę również coś wybrałem i proszę mi doradzić jak takim urządzeniem będzie się pracować oraz czy będzie odpowiednie dla samochodów osobowych..

Moje propozycję:
Podnośnik (mam dwie propozycję, wybrałem cenowo do ok. 7 tyś zł):
http://allegro.pl/podnosnik-dwukolumnowy-udzwig-3-2-t-promocja-i4254797474.html
http://allegro.pl/podnosnik-dwukolumnowy-3-5-tony-5649-netto-i4254797638.html

Różnica niby 300kg i kilka cm w wymiarach, na który z tych 2 się zdecydować ?

Montażownica i Wyważarka (tutaj również mam 2 propozycję, tańszą i droższą)
http://allegro.pl/zestaw-maszyn-wukanizacyjnych-bergone-premium-i4276578612.html
http://allegro.pl/zestaw-maszyn-wukanizacyjnych-bergone-standard-i4276579269.html

Który zestaw byłby dla was najbardziej odpowiedni, mając właśnie do wydania te ok. 14 500 zł
Również pewnie można mieszać, czyli przykładowo Montażownica z zestawu nr. 1, a Wyważarka z zestawu nr. 2..

A i skoro już tutaj piszę, to różnica między 1, a 2 zestawem przy montażownicy i wyważarce różni się jedynie chyba, tym że jedna jest Automatyczna, a druga Półautomatyczna i bardzo prosił bym o wyjaśnienie czym dokładnie różni się to, że Montażownica jest Automatyczna od tej Półautomatycznej i to samo dla Wyważarki..

Mam taką prośbę, bo jak znam życie, zaraz dostanę odpowiedzi od wielu osób które powiedzą, iż to jest z Chin (tak wiem, nie musicie tego pisać) i tego się nie opłaca brać, bo jest z Chin..
Proszę tak nie pisać tylko proszę o konkrety przykładowo jeśli nie posiadasz tego urządzenia napisz to Ci się nie podoba z opisu aukcji, że np.: bardzo długi czas wyważania koła, czy np.: brak czegoś, itd.., a jeśli posiadasz to urządzenie lub bardzo podobne to napisz swoje odczucie i jak długo się sprawuję u Ciebie..

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje..

Marcin-Joe

Uczestnik
Punktów
2
Również myślałem, lecz gdy patrzyłem w internecie to nie różnią się zbytnio ceną od nowego, tzn te lepsze używane są na poziomie nowych tych co wybrałem, ale i tak trzeba w nie zainwestować.. przykładowo do Podnośnika trzeba nowe cylindry.., czy tam nowy silnik.. bo są tak zużyte.. wiec nie wiem czy to się opłaca tak..

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
chcesz robic wulkanizacje czy i mechanike?mysle ze jesli tylko wulkanizacje to te podnosniki zamienil bym na taki nozycowy niskiego podnoszenia i juz pare groszy by zostalo na reszte sprzetu.ot taka moja sugestia:)

Marcin-Joe

Uczestnik
Punktów
2
No właśnie chciałbym właśnie głównie mechanikę, a "wulkanizacja" jako dodatek sezonowo lub gdy ktoś przyjedzie..
Wiec aż tak na Wyważarce i Montażownicy mi nie zależy, aby tylko wytrzymała długo bo to i tak będzie pewnie działać bardzo długo przez 2 okresy w roku, a później sporadycznie.. ;)

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Również myślałem, lecz gdy patrzyłem w internecie to nie różnią się zbytnio ceną od nowego, tzn te lepsze używane są na poziomie nowych tych co wybrałem, ale i tak trzeba w nie zainwestować.. przykładowo do Podnośnika trzeba nowe cylindry.., czy tam nowy silnik.. bo są tak zużyte.. wiec nie wiem czy to się opłaca tak..
Z używanym śliska sprawa. Sprzętu nie sprzedają tak jak ludzie pojazdy. Zazwyczaj każdy wół roboczy w naszych warsztatach używany jest do momentu aż się złamie (np. Śrubokręt). Czyli jeśli maszynie coś dolega, musisz znaleźć serwis, który ja ogarnie. Jeśli kupisz używany sprzęt w dobrej cenie, jego serwis znajduje się we Wrocławiu a ty Jesteś z Suwałk to za sam przyjazd musisz zakładać koszt przejechania 1000km, ok 500pln. Do tego graty, Włoskie lub niemieckie, jak znam życie dostarczane z tychże fabryk na specjalne potrzeby Twojego konkretnego urządzenia... Rozważ. Jeśli się wkopiesz w model którego elektronika kosztuje 1000eur, robi się koszt. Chińska używana...? Możesz się nie połapać kto i czy w ogóle ktoś ją serwisie. Temat do przedyskurowania że szwagrem przy piwie ;)

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Mam dobry,sprawdzony sprzet bede sprzedawał bo rezygnuje z warsztatu napisz jak jestes zainteresowany.

Do góry Bottom