• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ruszające sie tuleje cylindrów Renault Clio II 1.4 8v

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Witam po ściągnięciu głowicy bo wywaliło uszczelkę kompresja uciekała w układ chłodzenia
Podczas weryfikacji bloku zauważyłem że ruszają się 3 z 4 tulei cylindra
Czy tak ma być czy coś jest nie tak ?
Tulejami można ruszać przud tył (kierunek samochodu ) i lewo prawo tak około 2-3 mm

Załączniki

• IMG_20180906_184421.jpg
    IMG_20180906_184421.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 57

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Generalnie to nie powinny , ale jak głowica osiadzie to docisnie tuleje. Spr gdzie była nieszczelnośc?

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Ten silnik ma ruchome (wyciągane) tuleje cylindrów, jak masz rozebrane to wymień oringi pod tulejami na nowe, tylko, że do tego trzeba tłoki wyciągać.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Generalnie to nie powinny , ale jak głowica osiadzie to docisnie tuleje. Spr gdzie była nieszczelnośc?
Nieszczelność była na uszczelce cylinder 1 i 4

Ten silnik ma ruchome (wyciągane) tuleje cylindrów, jak masz rozebrane to wymień oringi pod tulejami na nowe, tylko, że do tego trzeba tłoki wyciągać.
Z tego co się dowiedziałem. Są tam podkładki którymi reguluje się wysokość tych tuleji ona(ta wysokość) też ma znaczenie

Jak je sobie poruszałeś teraz będzie leciało dołem. To t.zw. pływające tuleje cylindrowe.
Co masz na myśli będzie leciało dołem ? Płyn do oleju czy coś innego?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Tam są oringi które uszczelniają tuleje. Płyn chłodzący do oleju będzie się dostawca

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Jaka długa, jaka kosztowna. Miska w dół, tłoki odkręcone, wymont wraz z cylindrami, czyszczenie powierzchni wspólnej, nowe o-ringi i wielkie składanie. Rano zaczynasz popołudniu złożony. Regulacja jest w silniku skody. W tym silniku jedynie zapadają się tuleje jeśli jeżdżone było na wodzie i wykorodował "parapet" na którym stoi tuleja. Silnik prosty i trwały. Lubi się jeszcze lać olej z pod uszczelki przy nierządzie.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Koszt oringów na tuleje to 50 zł
W hurtowni połowa :)
Jedynie dodatkowy koszt to cena uszczelki pod miskę ewentualnie masa uszczelniająca
Zrobię tak jak napisał tomeklibig od razu uszczelki pod tulejami i będzie pewniak
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Do góry Bottom